16.5 C
Lviv
01.05.2024
Україна

Місія військового капелана – дбати про дух українського воїна, – о. Ростислав Височан, військовий капелан УГКЦ, випускник УКУ

BY KHOPTADIMA, Київська Архієпархія – Українська Греко – Католицька Церква

«Наше капеланське гасло – бути поруч з українським воїном, щоб підтримати його. “Бути поруч” не означає ходити за ним крок у крок і нав’язуватися, але бути біля нього тоді, коли йому це потрібно», — переконаний о. Ростислав Височан, військовий капелан УГКЦ, випускник УКУ.

Фото: з архіву Ростислава Височана

Отець Ростислав Височан – випускник Філософсько-богословського факультету УКУ та Львівської богословської семінарії. З початком війни в Україні у 2014 році отець Ростислав служить як військовий капелан, регулярно виїжджає на ротації на передову. У лютому 2023 року о. Ростислав отримав медаль «За військову службу Україні» від президента України Володимира Зеленського. 

о. Ростислав Височан отримує державну нагороду

У «Вечірньому стрімі» із Василем Самохваловим, о. Ростислав разом із отцем Костянтином Холодовим, протоієреєм ПЦУ, майором капеланської служби, говорили про Бога на війні та чи є на фронті атеїсти. Переглянути розмову можете за посиланням: 

https://youtube.com/watch?v=RRiJeNRInRM%3Ffeature%3Doembed%26wmode%3Dopaque

Ділимось з вами головними тезами отця Романа: 

  • -Мені як військовому капеланові доводилося часто бачити людей, які не вірять в Бога на війні. Але на військовослужбовця, який перебуває в умовах бойових дій, впливає багато різних стрес-факторів. Це дає йому можливість подумати про речі глибинні, які торкаються надприродного. Вони наштовхують людину на пошук істини. Тому, мабуть, відсоток віруючих збільшується. Але не можемо стверджувати стовідсоткове про те, що війна – це місце, де люди масово починають вірити в Бога.

Зона АТО, 2016 рік. Фото: з архіву Ростислава Височана

  • Якщо я не можу тримати в руках зброю, то буду виконувати інші завдання, щоб бути поруч: продовжувати молитися, служити богослужіння для того, щоб хлопці знали, що в підрозділі є той, хто за них молиться, на них надіється, за них тримає руки, для них є проміжною ланкою між чимось надприродним і ними.
  • В українському суспільстві бракує священнослужителів. Це суспільне питання. Є багато священників, які не погоджуються чи не можуть зайти в службу військового капеланства через різні обставини, зокрема через те, що ти стаєш військовослужбовцем, офіцером Збройних сил, відповідно на тебе накладаються певні фізичні умови. 

Зона АТО, 2015 рік. Військово-польовий госпіталь

  • Нам бракує правильного висвітлення нової військової професії – військового капелана. Бракує правильної позиції щодо ролі і місця військового капелана. Дуже часто капеланів сприймають, як служителів культу, які мають просто прийти і покропити, про щось помолитися, – на примітивному обрядовому рівні і все. А насправді професія військового капелана дуже багатогранна.

ДжерелоУкрінформ

Український Католицький Університет

Схожі повідомлення

Встановлення опалювального котла у Львові

admin

Керівник ТзОВ обшахрував відділ освіти Жовківської міськради на 200 тис. грн, присвоївши кошти за невиконані будівельні роботи

admin3

Подарунок хлопцю на першу річницю

admin

Український календар: 23 травня – День Героїв

admin3

Росія відкрито заявила, що Придністров’я вважає своєю територією!

admin3

Захищаючи Україну загинув воїн, волонтер та учасник спільноти “Пласт” Василь Дорошенко

admin3

Залишити коментар