16.5 C
Lviv
02.05.2024
Новороздільська ОТГ

Знаки спортивної долі, або Як одне рішення  юної роздолянки Марічки Гошилик посприяло її успішному поступу у великий волейбол

Третього вересня учениця 10 класу  Новороздільського ліцею ім. В. Труша Марічка Гошилик відбула з Нового Роздолу у Чернівці на тренувальний збір команди Академія «Прометей» для підготовки до ігор Чемпіонату України з волейболу серед  жінок,  Вища ліга, який розпочинається в   жовтні.
 Напередодні  від’їзду репортер «ВР»  зустрівся  з Марічкою у редакції і попросив розповісти  про нову сторінку у її волейбольній  «біографії», яка розпочалася після початку повномасштабної агресії Росії в Україну, зокрема, про поточні  спортивні досягнення. У ході розмови з’ясувалися невідомі деталі, які суттєво вплинули на її волейбольну кар’єру. Власне, їх з повним правом можна назвати знаками спортивної долі.

А тепер – докладніше.

Як тепер згадує Марічка, в березні 2022-го усього декілька годин відділяло її від тимчасової «еміграції» у Польщу. Проте у цьому невеликому часовому проміжку сталася надважлива подія, яка, по суті, вагомо вплинула на її подальшу спортивну долю. Зокрема, цього ж дня Марічці зателефонував головний тренер команди Волейбольної Академії «Прометей» Андрій Романович (натепер він тренує волейбольний клуб у м. Балта Одеської області, який грає у Суперлізі України) і запросив на кількамісячні тренувальні збори у складі збірної команди U-15 в Латвію.
«Уявіть собі мій і моїх батьків стан у цей момент. Адже через декілька годин, ввечері, я мала вирушити потягом зі Львова у Польщу, зокрема, у місто Поліце, щоб там жити, вчитися і тренуватися у місцевому спортивному ліцеї. І тут, як грім посеред ясного неба – несподіваний дзвінок від головного тренера » – , згадує Марічка.
Перш ніж продовжити розповідь Марічки, нагадаємо, за яких обставин в двадцятих числах березня минулого року мав відбутися тимчасовий переїзд новороздільської школярки у сусідню державу. Як відомо, на світанку 24 лютого 2022 року кацапські війська вторглися в Україну і впродовж декількох наступних днів вже окупували частину півдня і сходу держави, застосовуючи гібридний геноцид – фізичне винищення українців, депортацію у росію дітей, руйнування цивільної, освітянської соціальної та енергетичної інфрастуктури. Цивілізовані європейські держави, надаючи Україні всебічну масштабну підтримку зброєю, технікою та безпрецедентну гуманітарну допомогу, ухвалили урядові рішення з організованого прийому мільйонів українських біженців. Особливу графу займала програма опікування українськими дітьми, зокрема, можливістю навчатися у школах, студіювати мови, займатися спортом.
В рамках вказаної програми батьки Марічки обрали для переїзду донечки на тимчасове проживання за кордоном саме Польщу. Причому, обрали не випадково, як, власне, і м. Поліце, місто – побратим Нового Роздолу. Адже ще в будучність депутатом міської ради підприємець Володимир Гошилик неодноразово бував там із новороздільськими делегаціями на запрошення бурмістра пана Владислава Дякуна. Тож йому дуже припало до душі і місто, і польська гостинність, і потужна спортивна база для розвитку дитячого спорту. Крайня деталь була вкрай важливою – адже Марічка на той час була вже відомою в Україні юною волейбольною «зірочкою», а команда, за яку виступала перспективна роздолянка, здобула низку перемог у вітчизняному та міжнародному турнірах. І коли на сімейній раді постало питання , в яку країну тимчасово відправити Марічку у ці суворі будні російської жорстокої агресії, то, не роздумуючи довго, обрали саме Польщу. Та і Марічка була не проти, адже у Поліце її очікував теплий прийом, навчання у тамтешньому спортивному ліцеї та тренування у місцевій волейбольній команді. Крім того, і родина сім’ї Гошиликів мешкає у Щеціні
Тож того дня сімейство Гошиликів ретельно збирали в далеку дорогу у Польщу єдину донечку Анну – Марію. І раптом згаданий дзвінок від титулованого і авторитетного наставника!
Над пропозицією думали всі, але батьки вирішили одностайно: яке б рішення не прийняла Марічка, так і буде. Адже на кону її спортивнее майбутнє.


«У ті хвилини я собі уявила дівчат із Академії «Прометей», з інших волейбольних клубів, з якими зіграла не один матч, а також тренерів, які системно і вміло шліфували нашу ігрову майстерність, а от «волейбольні» картинки із мого майбутнього життя у Поліце в уяві поставали якимись туманними, тому я сказала батькам, що залишаюся в Україні, щоб грати за команду волейбольної академії «Прометей» і готуватися до тренувальних зборів у складі команди збірної U -15 у Латвії» -, продовжила оповідь про свою минулорічну історію Марічка.
У Латвії тренувальні збори тривали декілька місяців. Це був цікавий і насичений у багатьох сенсах період – Марічка з одноклубницями під професійним оком наставників Анастасії Котляренко, Ольги Погорецької та спеціалістами з Латвії підвищували як свою ігрову майстерність, так і фізичну форму, проводили спаринг – зустрічі із тамтешніми клубами, так само різноманітною і пізнавальною була дозвільно – розважальна частина перебування збірної U -15 у Латвії (докладніше про це йшлося у редакційному інтерв’ю з Марічкою Гошилик, опублікованому у «ВР» у минулому році – РЕД.).
«Збори завершилися в другій декаді липня, тож наступні десять днів – з 20 липня по 1 серпня – я нарешті провела у рідному Новому Роздолі. Відпочивала, зустрічалася з друзями, на повну насолоджувалася волейбольними «канікулами», – розповідає Марічка.
Першого серпня 2022 року Марічка прибула на базу волейбольного клубу Академія «Прометей» у Чернівці, а вже 2 серпня адміністрація Академії «Прометей» підписала з новороздільською «зіркою» контракт. На жаль, в грудні під час тренування Марічка отримала важку травму ноги, тож лікування зайняло тривалий час – місяць нога була у гіпсі, потім приблизно стільки ж часу пішло на реабілітацію. І тільки 17 січня під наглядом лікаря та тренерів Марічка приступили до тренувань. Таким чином, через травму Марічка не змогла взяти участь в престижному міжнародному турнірі EEVZA, який проходив в грудні. До речі, українська волейбольна команда виборола у цьому суперництві друге місце.
Слід відзначити, що тренерський штаб команди Волейбольної Академії «Прометей», у складі якої виступає Марічка, ретельно і продумано готує своїх підопічних до Чемпіонату України та міжнародних турнірів. Тому і наставників декілька. Зокрема, це: головний тренер команди Анастасія Сергіївна Котляренко, помічник тренера Богдан Мирославович Погорецький, тренер з фізичної підготовки Сергій Олександрович Черненков, помічник тренера Сергій Дуденок, спортивний психолог Тетяна Богонос, статистик Анатолій Підберезний, лікарі – Віктор Бобков, Анатолій Зулков. А також Оксана Корнієнко, менеджер спортивної Академії «Прометей» Отак –от!


Як повідомила Марічка, тренерський процесс у 2023 році відбувався у декілька етапів. Зокрема, в липні понад три тижні команда тренувалася на спортивній базі у Чернівцях. Наставники акцентовано підвищували фізичну форму волейболісток. Згодом на початку серпня команда і тренерський штаб поїхали у Болгарію, де дівчата інтенсивно тренувалися п’ятнадцять днів . До прикладу, Марічка до автоматизму відпрацьовувала своє ігрове амплуа догравальниці. І так кожна волейболістка.
Декілька слів про тренувальний процес: він відбувається за алгоритмом – три дні поспіль тренування, зранку і пополудні, – наступний день вихідний. І так щотижня, щомісяця…Неймовірні навантаження!
Власне, наполегливість волейболісток та системна підготовка на тренуваннях в підсумку і забезпечили успіхи команди Академія «Прометей» у 2002 -2003 роках.
На прохання репортера Марічка розповіла про основні досягнення «своєї» команди, заради перебування у якій вона вирішила навесні 2022-го не виїжджати у польське Поліце на тимчасове проживання . Власне, хтозна, як би там склалася її спортивна доля, а тут успіх очевидний.
Отже, вже в лютому 2023-го Марічка повністю відновилася після травми. Прикро, але наступного місяця, в березні, Марічка отримала мікротравму ноги. І хоча лікарі команди заліковавували її «ахіл» трішки більше тижня, проте саме з цієї причини Марічка не змогла виступити за команду Академія «Прометей» як у матчах передквалфікації на волейбольний Чемпіонат Європи U-17, так і кваліфікаційних матчах, які відбувалися в квітні у Косово.
В травні, з 1 по 7-е число, проходив Чемпіонаті України “Дитяча ліга” з волейболу серед дівчат 2006 р.н. і молодші. В цьому турнірі дівчата команди «Прометей», які були молодшими від суперниць з інших команд, витворили справжній фурор – і серед вболівальників, і серед волейбольних фахівців, не програвши жодного матчу. Прикметний штрих – команда Марічки в усіх іграх Чемпіонату, в тому числі і фінальному матчі із командою з Бахмуту, перемогла суперниць із «сухим» рахунком – 3:0!
Окрім вручення чемпіонкам золотих медалей, Марічці та її одноклубницям з команди Академія «Прометей» були присвоєні звання кандидатів в майстри спорту України.
До речі, після такого успішного результату команди академія «Прометей» Марічка із одноклубницями виступають у складі жіночої збірної у категорії U -17. Як зазначалося вище, з жовтня стартує Чемпіонат України з волейболу серед жінок Вищої ліги, у якому бере участь ВК Академія «Прометей» . Тож з перших вересневих днів Марічка перебуває у Чернівцях на спортивній базі волейбольної команди Академії «Прометей» і інтенсивно готується до цього престижного турніру.

Наприкінці розмови поцікавився у титулованої Марічки Гошилик, до слова, стипендіатки Новороздільської міської ради, удостоєної такого статусу за високі спортивні досягнення, зокрема, здобуту командою Академія «Прометей» перемогу у Чемпіонаті України “Дитяча ліга”, яким чином, за такого насиченого графіка тренувального процесу та участі у різноманітних турнірах, вона встигає навчатися у Новороздільському ліцеї ім. В.Труша
«Справді, з цієї причини вчитися постійно не вдається. Тому відвідую школу тоді, коли є можливість, тобто під час пауз у проведенні змагань та зборів. Наприклад, в травні, коли наша команда здобула золоті медалі на Чемпіонаті України з волейболу, адміністрація клубу «Прометей» оголосила для нас на місяць «волейбольні канікули», тож, прибувши у Новий Розділ, я два тижні, включно до Останнього дзвоника, відвідувала школу, – відповідає Марічка. – Раділа, що мене дуже тепло зустріли і одноклассники, і вчителі. У ці дні часто зустрічалася і з моєю подругою, ученицею 11 класу ЗЗСО№5 Владою Нестеренко,з якою подружилися ще у часи, коли займалися у волейбольній секції ДЮСШ в нашого улюбленого тренера Сергія Миколайовича Краснопольського .
А коли настали шкільні канікули, то перші тижні просто насолоджувалася можливістю відпочивати, скільки заманенться. Це були солодкі і радісні дні. Утім, зважаючи, що невдовзі треба було повертатися у Чернівці на спортивну базу і тренуватися до наступного сезону, до мінімуму згорнула свою домашнюю відпочинкову програму і попросилася на тренування у старшу группу ДЮСШ до Сергія Миколайовича Краснопольського. Він охоче погодився, за що дуже йому вдячна, принагідно додам, що за все, що він мене навчив як мій перший волейбольний наставник. А 10 липня вже відбула у Чернівці на спортивну базу Академія «Прометея». Що було далі, я переказала вище» .
…Наше спілкування відбувалося в п’ятницю, 1 вересня. Марічка насамперед розповіла, що новий навчальний рік як учениці 10 класу розпочався, як завше, з першого уроку. Не втримався від запитання, у якому режимі Марічка продовжуватиме навчання, адже вже 3 вересня на тривалий час їде тренуватися на спортивну базу команди Академія «Прометей», де разом з одноклубницями готуватиметься до волейбольного Чемпіонату у вищій лізі серед жінок.
«Авже ж, це певна проблема. У минулому навчальному році навчалася переважно дистанційно. А в цьому році навчатимуся в режимі екстернету», – повідомила Марічка.
Побажавши успішно закінчити 10- й клас, запитався у Марічки про її найближчі спортивні плани. «Насамперед, здобути золоті медалі у Чемпіонаті, а далі братися за завоюванння високих результатів у міжнародних турнірах» , – скромно відповіла Анна – Марія Гошилик, чинна чемпіонка України «Дитячої ліги». Зізнаюся, я заздалегідь передбачив таку відповідь. Відповідь справжньої «зірки».
Успіхів тобі, наша славна Марічко!
Іван БАСАРАБ

 

Схожі повідомлення

Зустріч поколінь….

admin2

Відомі львівські підприємці, новороздільці Богдан Лаба та Мар’ян Коваль напередодні Великодня закупили для секції боксу міської  ДЮСШ спортінвентар на суму 42 тис. грн!

admin3

Нашого земляка, воїна Богдана НИКОЛИНА нагороджено відзнакою Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного “Срібний хрест”!

admin3

Кому до Ходорова? Збережіть графік

admin2

Ярина ЯЦЕНКО: «Через російське вторгнення минулий рік був роком суцільних викликів. Напрацювавши чіткі пріоритети реагування, ми системно вирішуємо поставлені завдання. Наш визначальний пріоритет – сприяння і допомога захисникам Збройних Сил України»

admin3

Центральна площа – розпочалися роботи…

admin2

Залишити коментар