16.5 C
Lviv
01.05.2024
Новороздільська ОТГ

Про реконструкцію міської площі…

Реконструкція центральної площі Нового Роздолу – дорогий і довготривалий в часі проєкт – став свого роду “притчею во язицех”, гордістю і головним болем нашого міста. Гордістю, бо нарешті за всі роки від дня створення міста пішли на оновлення центру, який давно цього потребував. І болем, бо найжахливіше, що може бути – війна перекреслила чимало планів. Дякуючи неймовірній звитязі наших захисників, ми таки продовжуємо роботи з ремонту площі, хоч і з багатьма бюрократичними та фінансовими перепонами, що породило, в свою чергу, безліч обговорень та нарікань.

2022-й – спеціальною постановою призупинено всі ремонтні роботи по всій країні.

Після тривалої перерви нарешті проведено тендер, уточнено кошторис (бо ж ціни значно підросли) – і на площі запрацювала техніка.

Угода укладена на 2023-2024 роки, – зауважила міський голова Ярина Яценко, – як і заплановано виконання робіт. Наразі використовуємо кошти, які є в міському бюджеті (свого часу надійшли з державного бюджету на цей проєкт), якщо буде вчасно і оперативно надходити фінансування, то завершимо заплановані роботи.

Серед запланованого – викладення бруківкою доріжки від пр. Шевченка (від торгового центру) до міні-скверику на перетині з вулицею Грушевського. Включено в проєкт реконструкції площі і заплановано до кінця 2023 року – облаштування так званої “підпірної стінки” навпроти готелю і освітлення цієї частини вулиці, встановлення автобусної зупинки напроти “Приватбанку” (яку зняли при прокладанні бруківки на пішохідних доріжках), нові дошки оголошень, лавочки і озеленення площі (не все, частина буде завершена у 2024-му).

Особливою темою обговорення став фонтан на центральній площі – він мав бути “сухим” (на зразок фонтану біля Оперного театру у Львові). Згідно затвердженого плану сформовано всі мережі, проведена електрика, ділянку під фонтан (ромбовидну) зроблять, виділивши її бордюрами, але обладнання для фонтану наразі закуповувати не будемо, бо ж не на часі.

Дещо нагадаємо історію проєкту, яка тягнеться з 2017 року.

Тоді проклали бруківку, організували автостоянки і оновили газони, висадивши там сакури, від площі вниз по вул. Яворницького. Восени 2018 року було використано понад 330 тис грн – це встановлення бруківки і зовнішнього освітлення на тротуарах вздовж «кутового» будинку по пр. Шевченка, 15. За 400 тис грн з обласного бюджету навесні 2019 р. облагородили тротуар вздовж тоді ще «Вопака» і «Приватбанку», із облаштуванням заїзду для автобуса і стоянки для автомобілів. У серпні 2021 р. прем’єр-міністр підписав документ про виділення 10 млн грн з державного бюджету на реконструкцію площі Героїв Майдану в Новому Роздолі. Восени вдалося облагородити територію, викласти бруківкою навколо МБК “Молодість”. На самій площі роботи затрималися, оскільки чекали, щоб Нафтогаз-Тепло поміняв теплотрасу, яка пролягала через площу і не ремонтувалася понад 60 літ. Аж настав чорний день 24 лютого 2022 року.

Цьогоріч вдалося оновити сходи до міського Будинку культури “Молодість” з пандусом.

Розпочалися довгоочікувані роботи по вкладанні бруківки на центральній площі.

Сподіваємося, після швидкої перемоги повернемося і до фонтану та доробимо його і введемо в експлуатацію.

Схожі повідомлення

Чергове засідання комісії з ТЕБ та НС: “дистанційка”, посилення карантину і “сюрпризи” “Нафтогаз Тепло”

admin2

В ІІ турі обласної першості ФК “Новий Розділ” зіграє у гостях з ФК “Турбо” (Березів)

admin3

Мрії додають наснаги…

admin2

ТзОВ “Миколаївбудкерам” нарахували штраф за забруднення земель у Гранки-Кутах

admin2

ДМЗ «Карпати» розглядає можливість виготовлення модульних будинків

admin2

Вона прийшла вибирати собі дитину. Довго не могла відважитись, та відчула сміливість в якусь хвилину…

admin3

Залишити коментар