16.5 C
Lviv
02.05.2024
Україна

Що таке саморізи та які вони бувають?

Неправильно підібраний саморіз може призвести до поганого закріплення конструкції та пошкодження матеріалу. Знаючи, які бувають види шурупів та їх призначення, вдасться грамотно підібрати та купити саморізи по металу,  дереву, бетону та інших поверхней.

Відмінність саморізів щодо влаштування та матеріалу виготовлення

Повна назва саморіза – самонарізний шуруп. Від звичайного шурупа він відрізняється тим, що не потребує попереднього пророблення отвору. Завдяки високій різьбі з гострими гранями саморіз сам нарізує витки, поринаючи у матеріал, виступаючи в ролі свердла. Така технологія значно економить час, тому саморізи є одними з найпоширеніших типів кріплення.

Конструкційно саморіз складається з наступних елементів:

  • ріжучий наконечник;
  • стрижень, що задає довжину;
  • різьблення, що здійснює фіксацію у матеріалі;
  • головка для опори зовні та притиску інших деталей;
  • шліц – поглиблення для впливу інструментом та закручування кріплення.

Існує три види металу, з якого виготовляють шурупи. Є ще кілька варіантів захисного покриття. За конфігурацією кріплення класифікують на основі шліців, головок, різьблення та наконечників. 

Головки саморізів

Різновидів головок буває кілька десятків. Від їхньої форми часом залежить надійність закріплення деталей чи естетичність. 

Кріплення з потайною головкою

Зверху елемент є абсолютно плоским, а перехід до стрижня виконаний у вигляді конуса. При закручуванні деталь повністю занурюється в матеріал і не випирає зовні. Це найпоширеніший варіант головки шурупа, який має широке застосування.

Саморізи з пресшайбою

Має литу плоску шайбу, з’єднану разом з головкою. За рахунок збільшеної площі надійно притискає тонкі дерев’яні рейки чи металеві листи. Купити такі саморізи ви можете на сайті: https://mir-krepezha.com.ua/ua/samorezy/samorezy-s-pressshajboj.

Напівпотаємна головка

Дещо схожа на вищеописану, але має невеликий виступ зверху. Сам конус більший, тому потрібне підвищене зусилля при загортанні. Застосовується для кріплення профнастилів або рівного тонкого металу.

Напівкругла головка

Зверху наділена сферичною формою. За рахунок відсутності прямих кутів інші матеріали не чіпляються за неї. Призначена для збирання корпусів техніки, верстатів, деталей автомобіля.

Шестигранна головка

Має зовні литу шайбу та шестигранний виступ. Закручується за допомогою ключа або торцевої головки, а не викрутки. Підходить для кріплення великих об’єктів. При поєднанні шурупа з дюбелем може надійно розміщуватися в бетоні.

Антивандальна головка

Капелюшок саморіза виконаний зі шліцами складної форми, для якої потрібен спеціальний інструмент. Звичайним викрутити не вийде. Метиз використовується у загальнодоступних місцях для фіксації вивісок, номерів авто, збирання корпусів техніки.

Схожі повідомлення

Нагрівальний кабель у VSE-E.

admin

Скажи мені, люба – скінчився вже лютий? Лежу я під кригою, холодом скутий…

admin3

Тимошенко і Арамахія проти позбавлення нардепів ОПЗЖ повноважень, – ЧЕСНО. ПЕРЕЛІК

admin3

Забужко і Сенцов нагороджені французьким орденом Почесного легіону – посол Понсен урочисто вручив нагороди. ФОТОрепортаж

admin3

Два львівських університети потрапили до топ- 10 найкращих в Україні

admin3

На Львівщині дві громади УПЦ (МП) перейшли в ПЦУ

admin3

Залишити коментар