16.5 C
Lviv
25.04.2024
Новороздільська ОТГ

Складний 2022-й у розрізі демографічної статистики Новороздільської громади

Одна з найулюбленіших рубрик – «міська демографічна статистика», яку веду вже понад два десятки літ. Суворі цифри демографічної статистики дають розуміння якості життя у місті та й в країні загалом. І особливо подобається статистика тим, що дозволяє з вільних розмов та припущень перейти до точних цифрових даних, з якими, як мовиться, не посперечаєшся. А коли вдається порівняти їх з такими ж цифрами, але давністю кілька років чи й десятків літ, то картина вимальовується дуже чітка.
Одне з наймолодших міст Львівщини, Новий Розділ, багато літ мало славу міста, де народжуваність перевищувала чи бодай не надто відрізнялася від зловісних показників смертності. Що суттєво вирізняло наше місто з-поміж тисяч інших по Україні… Минулося.
По-перше, з грудня 2020 року демографічні дані не по місту Новий Розділ, а по Новороздільській ОТГ, тобто у міському ДРАЦСі реєструють акти стану цивільного запису і у Новому Роздолі, і у смт. Розділ, і по селах Березина, Берездівці, Гранки-Кути, Горішнє, Долішнє, Станківці, Тужанівці, Підгірці, що суттєво змінило показники.
Але й без того помітно, як мовиться, неозброєним оком – народжуваність зменшилася. І причиною такого географічного спаду загальна демографічна ситуація в країні, нестабільна економічна складова, внутрішня міграція молоді і тяжіння до великих міст, де є можливість саморозвиватися, працювати і добре заробляти, плюс цьогорічні воєнні події і масова хвиля переселенців та біженців прокотилася рідною Україною.

Отож, найтрагічніший рік новітньої української історії – 2022-й, який складався з місяця січня, 23 днів лютого і 311 днів війни.
Новороздільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції традиційно надав у редакцію для оприлюднення статистику демографічного характеру, якою, поміж іншим, стабільно цікавляться мешканці громади.
Отже, у 2022 році у Новороздільській громаді народилося 172 маленьких українців, натомість завершили свій земний шлях 418 мешканців. У 2022 році зареєстровано 114 шлюбів, а розпалося сімейних пар майже вдвічі менше, зокрема, розірвано 11 шлюбів, а на підставі рішення суду – 65. Шість мешканців змінили імена.
Наталія Корецька, керівник Новороздільського відділу ДРАЦС, завжди подає і такі цікаві дані, як найпоширеніші імена, які присвоювалися дітям при державній реєстрації народження протягом 2022 року: жіночі – Анна, Софія, Вікторія, Мілана, Злата; чоловічі — Матвій, Артем, Маркіян, Дем’ян, Олександр, Дмитро.
Рідковживані імена, які присвоювалися дітям при державній реєстрації народження протягом 2022 року: чоловічі – Ян, Адам; жіночі – Аделіна, Айлін, Анетта.


Для порівняння нагадаємо статистику 2021 року: протягом 2021-го зареєстровано актових записів цивільного стану у кількості: про народження – 187, про смерть – 511 (! – Господи, це ж майже втричі більше!), про шлюб – 109, про розірвання шлюбу – 10 і ще про розірвання шлюбу, але на підставі рішення суду – 43, про зміну імені – 14.


Принагідно уточнили такі ж дані і за 2020 рік: за рік народилося 153 діточок, померло – 318 осіб, взяли шлюб – 83 пари, розірвали шлюб – 22, змінили ім’я – 11 людей.
Картина практично та сама: смертність значно перевищує народжуваність, шлюбів набагато менше, але, що тішить, і розлучень значно поменшало, бо подекуди ці цифри – одруження і розлучення – практично співпадали.


Для порівняння: «витягнули» з архівів статистику по Новому Роздолу за 2011 рік: народилося – 295, померло – 198, одружилося – 191 пара.
Ще десятиліття назад – 2001 рік: народилося – 285, померло – 185, одружилося – 182. Цифри у порівнянні дійсно вражають…


Щодо початку 2023 року, то, як нас поінформувала завідувач гінекологічно-пологового відділення Галина Лесюк, то станом на день нашої розмови (10 січня) у Новороздільському пологовому відділенні побачило світ троє малюків. Новорічна ніч у пологовому відділі Новороздільської міської лікарні пройшла спокійно. Але не самотньо. Новонароджений хлопчик, який появився на світ напередодні новоріччя – 30 грудня, зустрічав з мамою і колективом відділення свій перший Новий рік. Породіллю, новороздільчанку, з малюком виписали додому 2 січня.
А в переддень Різдва, 6 січня, інша новороздільчанка народила синочка, якого усі свята провідували щаслива родина і дві старші сестрички. «Троє дітей в родині, до речі, все частіше стає нормою, – доповнює Галина Іванівна, – тож є надія на збільшення маленьких українців. Взагалі на січень цього року в очікуванні «лелеки» перебуває 22 вагітні жінки (вірніше, уже 19)».


І наприкінці – ми віримо в перемогу! Віримо – в Україні все буде добре. І слава молодого міста з високою народжуваністю повернеться до Нового Роздолу.

Схожі повідомлення

Волонтерська допомога не міліє…

admin2

Відбулась презентація книги Зіновія Горіна “Зродились ми великої години…”

admin3

Оксана СМЕРЕК: поезія, філософія, патріотизм

admin2

Нові перспективи 9-го садочка

admin2

На нормативно грошову оцінку земель Новороздільської громади додадуть кошти з обласного бюджету

admin2

«Відкритий формат»: а що, якщо палац житиме 24/365 з повною доступністю та фокусом на культуру – туризм – конференцпростори – інфраструктуру гостинності?

admin3

Залишити коментар