16.5 C
Lviv
20.04.2024
Новороздільська ОТГ

Новороздільська дитячо-юнацька спортивна школа – тренери-наставники і в спорті, і в житті

У школі, отже – вчителі. Але, зі свого спортивного дитинства, знаю: тренер – це завжди більше, аніж шкільний учитель. Десь ближчий, доступніший, відкритіший… Можливо, мені просто пощастило? За що щиро вдячна подружжю Коваленків.
Спортивна школа – це позашкілля, тобто заняття на власний вибір, тим, що подобається, у позашкільний час. Коли мова йде і про школу, і про витривалість, і про спортивний азарт та бойовий дух, і про уміння усе це «використовувати» у житті.

Як це, виховати чемпіона? – поцікавилася насамперед у тренерів Новороздільської ДЮСШ. Особливого рецепту, втім, і не сподівалася почути. Адже чинників дуже багато. Генетичні задатки. Так, це також важливо, але не все. Талант професійний тренер візуально зауважує відразу, у дрібницях. Приміром, комусь покажеш раз, а він виконує вправу відразу і правильно. Різний вид спорту має свої завдання і своє бачення. Де оцінюється швидкість, де – координація, у командних видах спорту – так зване об’ємне мислення, швидке мислення, уміння бачити, як-от у футболі, не лише м’яч, а все поле, і навіть спланувати хід гри. Тренер має показати, що робити, як робити, а далі – то вже другий важливий чинник – невтомна праця спортсмена, наполегливість, бажання, мотивація і дисципліна. І тут уже більше залежить від дитини, від того, чи вона не розліниться або не зазнається від перших успіхів, чи буде наполегливо тренуватися, не пропускати тренувань, ставити цілі і вперто йти до їх досягнень, як би це банально не звучало. Тут і виховання та ставлення батьків також мають значення.
Розмову в основному вели з директором Новороздільської ДОСШ – Ярослав Іванович Вацик, який прийшов понад півстоліття тому, після закінчення Львівського інституту фізкультури, у 1970 році тренером з футболу, а з 2004 року очолює ДЮСШ. Спортивні регалії тренера – це його вихованці: у світ футболу Ярослав Іванович випустив Вовчука Любомира, Мостового Ярослава, Дитка Андрія, Дедишина Ігора. Та молодим працівником ДЮСШ – інструктор-методист, футболіст, яка закінчила кафедру футболу Львівського інституту фізкультури, капітан збірної Львівської області по жіночому футболу Христина Гульник. Два покоління, але однакове розуміння спорту і прагнення виховувати чемпіонів.
У Новороздільській дитячо-спортивній школі навчально-тренувальний процес здійснюється у 5 відділеннях з п’яти видів спорту: бокс, волейбол, футбол, настільний теніс, плавання.
На сьогодні у ДЮСШ займається 423 дітей. З ними працюють 14 тренерів, але частина з них – це так звані «сумісники», переважно вчителі фізкультури міських шкіл. У штаті ДЮСШ 8 тренерів: по одному – з боксу та настільного тенісу, 2 – з волейболу, 4 – з футболу. У секції боксу займається 27 школярів (на базі приміщення на міському стадіоні «Хімік»), у секції настільного тенісу – 27 дітей (у спортзалі МБК «Молодість», волейбол – 144 учнів (тренування проходять у спортзалах 3,4, 5 шкіл), футбол – 197 хлопців (тренування проходять у закритому залі ДЮСШ, якщо не в літній період). Плавання – на базі басейну в Миколаєві (але наразі в звְ֦’язку з системним відключенням електроенергії басейн закрився – не встигає прогрітися вода).
Загалом у ДЮСШ 23 працівників, з яких 10 – обслуговуючого персоналу.


Основною проблемою в матеріально-технічному забезпеченні школи для усіх видів спорту є відсутність власного критого спортивного майданчику. Тобто у теплу пору року стадіони для занять є (стадіон «Галичина», який на балансі ДЮСШ, плюс у кожній міській школі), а от у холодну пору, та ще й для менших школярів – абсолютно немає де займатися.
У спорті все впирається в базу – в унісон твердили оповідачі. Якщо немає бази, то ніякий тренер не придумає, як навчити спортсменів. У місті катастрофічно не вистачає спортивних майданчиків. У планах, якби не завадила війна, була реконструкцію футбольного поля на стадіоні «Хімік», із сучасними роздягальнями, трибунами, запасним футбольним полем (планували синтетичне) тощо. Штучні майданчики – у місті є два, на стадіоні і біля Новороздільського ЗЗСО №5 – потребують ремонту: на стадіоні хоча б заміна огорожі, а біля 5-ї школи поле взагалі вже «в ямках». До того ж, ні один майданчик із штучним покриттям не освітлюється: так що ще теплої осінньої пори, коли дозволяє погода, займатися там неможливо без світла.
Ще м’ячі, якесь спортивне обладнання – раду трохи дають, іноді доводиться і батькам скидатися, на тенісні м’ячики приміром, а от де займатися – дійсно проблема.
Та головне, наголошують в ДЮСШ, навіть в таких умовах є результати: діти виступають на змаганнях і отримують призові місця.


Участь у змаганнях різних рівнів учнів ДЮСШ у період з 2020 по 2022 роки булла значно обмежена карантином через COVID-19 та воєнним станом в Україні.
Попри це, вихованці Новороздільської ДЮСШ за 2020-2022 роки стали призерами багатьох обласних, Всеукраїнських та міжнародних змагань.
Найвизначніші досягнення спортсменів Новороздільської ДЮСШ за 2020-2022 роки.

Відділення волейболу

  • Гошилик Марія та Голубовська Юлія – чемпіонки України з волейболу серед дівчат 2005 р.н. сезону 2020-2021у складі команди Стрийської ДЮСШ
  • Гошилик Марія та Григоращук Юлія – бронзові призерки Чемпіонату України з пляжного волейболу (3 липня 2021, м. Запоріжжя)
  • Марія Гошилик – чемпіонка України з пляжного волейболу серед команд ДЮСШ 2008 р.н. (12-15 серпня 2021 року, м. Запоріжжя)
  • Команда Новороздільської ДЮСШ – переможці обласних змагань з волейболу серед дівчат 2003-2004 р.н. (м. Новий Розділ 20-22.02.2020 р.)
  • Команда Новороздільської ДЮСШ – переможці обласних змагань з волейболу серед дівчат 2007-2008 р.н. (м. Трускавець 20-22.05.2021 р.)
  • Вихованки ДЮСШ Макогін Тетяна (2003 р.н.) та Голубовська Юлія (2005 р.н.) виступають у складі команди «Університет-ПНУ» у Вищій лізі чемпіонату України серед жінок, тобто найвища можлива ліга. Григоращук Юлія – у складі команди «Олімпія-ДЮСШ №2» у Першій лізі чемпіонату України, Гошилик Марія – у складі команди СК «Прометей» Кам’янське, та збірної команди України з волейболу U-15.

Відділення футболу

  • Команда Новороздільської ДЮСШ 2005-2006 р.н. – чемпіони області з футболу сезону 2020-2021рр.
  • Вихованець ДЮСШ Віталій Роман виступає у складі ФК «Рух» в Прем’єр-лізі Чемпіонату України з футболу.
  • Вихованець ДЮСШ Богдан Бідзінський – гравець команди U-19 ФК «Львів», Прем’єр-ліга Чемпіонату України з футболу.
  • Команда з футболу 2010 р.н. брала участь у Міжнародному турнірі м. Добєгнєв, Польща (липень 2022 року), де посіла 5 місце. І такий шлейф перемог – десь уже традиція Новороздільської ДЮСШ: у січні 2012 року команда ДЮСШ з футболу 1999 р.н. під керівництвом Вацика Я.І. зайняла ІІ місце на Міжнародному турнірі у місті Щитно (Польща).

Відділення боксу

  • Вихованець ДЮСШ Євген Розлуцький (2004 р.н.) – багаторазовий чемпіон області з боксу, кандидат в майстри спорту, зайняв ІІ місце у Міжнародному турнірі з боксу, присвяченому пам’яті Є. Кужельного, м. Хмельницький (16-21.11.2021 р.), переможець Міжнародного турніру з боксу серед молоді 2004-2005 р.н, м. Бричани, Молдова (7-10 вересня 2022 р. )
  • Дмитро Бойчак (2010 р.н.) – переможець Всеукраїнського турніру з боксу, присвяченого святу Покрови (14-16 жовтня 2021 р., м. Трускавець.

Відділення настільного тенісу

  • Едуард Буров, Денис Польовий, Дем’ян Білявський – перше місце у командному заліку обласних змагань у віковій групі 2000 р.н. (25.09.2021, м. Жовква)
    До речі, у спортивних школах такий цікавий момент – два роки після закінчення такої школи спортсмени вважаються її учнями, хоч і пішли далі навчатися, тобто всі досягнення тих двох років рахуються за тренером спортивної школи, випускником якої є спортсмен. Так прийнято у спорті.
Вихованець ДЮСШ Андрій Баль (другий зліва,1974 р.)
Команда ДЮСШ з футболу 1975 р., тренер Михайлович О.Д.

Тож випускники ДЮСШ – як і в будь-якій школі – її особлива гордість. Найвідоміший – Андрій Баль. Андрій і Орест, мешканці смт. Розділ, регулярно приїжджали тренуватися в ДЮСШ, їх тренером був Олексій Дмитрович Михайлович. Козловський Григорій – вихованець ДЮСШ, воротар, грав за міську футбольну команду «Хімік», за Новороздільську ДЮСШ, засновник і почесний президент футбольного клубу «РУХ» і відомий львівський бізнесмен. Ігор Дедишин, генеральний директор ФК «РУХ», вихованець ДЮСШ м. Новий Розділ (тренер — Вацик Я. І.), грав у чемпіонаті Львівської області за «Хімік» (Новий Розділ), який мешкав у Крупську. У відділенні футболу школи розпочинали свою спортивну кар’єру такі відомі на Львівщині та у всій Україні футболісти як Казбан Володимир (нині працює тут тренером), Чад Богдан, Вербовський Роман, Мурзак Віктор, Чепіль Михайло, Гладьо Михайло, Вовчук Любомир, Мостовий Руслан, Мостовий Ярослав, Кіндій Андрій, Шалата Юрій. З футболістів молодшого покоління – Віталій Роман, Богдан Бідзінський, Григоращук Степан (грає за команду «Епіцентр», І ліга України, м. Кам’янець-Подільський), Назар Сущак, гравець ФК «Карпати -Галич м. Галич Івано-Франківщини, ІІ ліга, Вікторія Худа (грає за національну команду жіночого футболу у Польщі). З волейболістів – Вікторія Дельрос, гравець національної збірної команди України, потім – команди у Франції, Голубовська Юлія, Макогін Тетяна, Гошилик Марія, Григоращук Юлія.

Історія Новороздільської спортивної школи набагато давніша, аніж ми собі уявляли.
Новороздільська ДЮСШ була заснована у 1967 році як структурна одиниця Миколаївської районної дитячо-юнацької спортивної школи. Вірніше, «філією» радше був Миколаїв, бо більшість тренерів працювали у нашому місті, – згадує Ярослав Іванович. – Та й спортивна школа – голосно сказано. Тоді це була одна кімната у Новороздільській ЗШ №3, куди сходилися на нараду в понеділок, на педагогічні наради. Основне ж місце праці – спортивні зали та стадіони, у Новому Роздолі, Миколаєві, смт. Розділ і т.д.
Довший час керував ДЮСШ І.П. Лоб.

У 1992 році Новороздільська ДЮСШ відокремилась і стала самостійною установою. Хоча підпорядковувалась Миколаївському відділу освіти. Директором був Соболевський Ігор Орестович (1992- 2004).
Уже з 2004 року, з часу створення Новороздільського міського відділу освіти, ДЮСШ стала «повністю» Новороздільською. Її директором став І.Я. Вацик. Тожі ж спортивній школі «передали» і міський стадіон «Галичина».
А приміщення, де зараз знаходиться Новороздільська ДЮСШ, стало їхнім з 1987 року. У 1985 в Новому Роздолі відкрився новий кінотеатр «Україна» (нині терцентр із «Сільпо»), а старий кінотеатр «Дністер» (вул. І. Франка, 8) «звільнився», тоді ДЮСШ створило свою бригаду, які своїми силами «перетворили» кінозал (у якому була похила площина) на спортзал (керував тоді ДЮСШ Дубницький з Миколаєва).
Щоправда, будівля уже «немолода», з 1958 року, тож найбільша проблема – дах, який протікає. Так, мають уже готовий проєкт, і кошторис, але на заваді став воєнний рік… Поміняти дах – тоді можна говорити і про ремонти приміщення. Вікна поміняні на енергозберігаючі у 2010 році. Та найголовніше – відсутність у місті потрібної кількості спортивних майданчиків, особливо «закритих».
Навчально-тренувальна робота у ДЮСШ проводилася в у трьох відділеннях: футбол, волейбол, легка атлетика. З 2015 року у школі відкрились ще 2 відділення – бокс, настільний теніс. З 2019 року – відділення плавання.
Вихованці Новороздільської ДЮСШ завжди успішно виступають на регіональній, всеукраїнській та міжнародній спортивних аренах. Команди ДЮСШ з футболу постійні учасники та призери чемпіонату області. Новороздільська ДЮСШ постійно проводять Всеукраїнський турнір з футболу серед дітей «Золота осінь» на призи братів Балів. Новороздільські волейболістки – незмінні переможці чемпіонату Львівщини. Саме вихованки тренерів Краснопольського С.М., Пундор Н.О., Роман О.М. складають основу збірних області з волейболу.
Щоправда, на обласному рівні новороздільські волейболістки – завжди серед перших. Вищий рівень, всеукраїнський, стає недоступним – банально через брак коштів, адже участь у такого рівня змаганнях (і це стосується не лише волейболу, але й інших видів спорту) потребують чимало коштів, які вимірюються мільйонами, – внесок, поїздки, проживання тощо. Тому вихованці Новороздільської ДЮСШ і продовжують спортивну кар’єру в інших школах та командах.

Команда Новороздільської ДЮСШ на турнірі «Золота Осінь-2012»
Команда дівчат з футболу, переможець всеукраїнського турніру
Команда Новороздільської ДЮСШ з волейболу – п’ятиразовий чемпіон Львівської області у 2012-2013 н. р
Команда-переможець кубкового турніру «Весна-2012», м. Новий Розділ,
Учасники Міжнародного турніру з дівочого футболу м. Новий Розділ 2008 р

Втім, улюблена гра мільйонів – футбол – у місті, що дуже приємно, розвивається.
Відродилася міська футбольна команда – ФК «Новий Розділ», більшість гравців якої – також вихованці Новороздільської ДЮСШ.
Стрімко розвивається Академія футболу «Розділля».
«Чи не боїтеся конкуренції?» – поцікавилася.«Ні, конкуренції ми не боїмося. Але конкуренція – це тренуємо футболістів й інші організації, а тоді змагаємося. «Розділля» ж переманили наших дітей, з якими наші тренери «бавилися» від маленьких, навчили. От і на одному з останніх футбольних турнірів грали ж практично «наші» діти проти «наших» же дітей. Так, напевно, новостворена Академія футболу зуміла переконати більш сучасним підлодом до висвітлення своєї роботи, у нас є багаторічний досвід і результати – наші випускники, лише не так «барвисто» подаємо інформацію. А методи такі ж. Є ще один нюанс – у нас заняття безкоштовні. Не кожна ж обдарована дитина спроможна оплачувати щомісячний внесок? І тут уже відчувається поділ, не зовсім справедливий. Звідси і відсутність спортзалів для занять: бо ж розуміємо, ці громадські організації сплачують оренду, і кожен директор школи надасть їм перевагу (що і зрозуміло, бо кожен господар хоче мати прибуток, бо їм потрібно і підремонтовувати спортзали, і оплачувати енергоносії), а ми, міська ДЮСШ, можемо хіба подякувати, бо ми така ж бюджетна установа. Нам нема де займатися з дітьми і міська влада мала би подумати, як нам створити належні умови для тренувань наших дітей. Та й логічно – молоді тренери не йдуть до нас на роботу, бо ж зарплати маленькі, і умов належних немає. За останні роки з вісім молодих працівників, особливо чоловіки, «пішли» від нас: і їх можна зрозуміти, чоловік має утримувати сім’ю, деякі взагалі закинули спортивний напрям і пішли працювати будівельниками чи поїхали на заробітки. Але це проблема вже загальнодержавна».
У фейсбуці створена спільнота «Новороздільська ДЮСШ», яка висвітлює роботу спортивної школи.

Віра ВЛАСЮК

На фото (зліва направо) – тренер з футболу Поливка Володимир
Михайлович, Христина Гульник, директор ДЮСШ Ярослав Вацик

Схожі повідомлення

Новий Розділ – Старобільськ – фото-нотатки з неймовірної подорожі

admin2

Олег ПАВЛИШИН: «Новороздільська громада завжди славилася креативними, харизматичними та патріотичними людьми. І тепер нам нам вдалося залучити у гуманітарний штаб дуже багато таких вмотивованих осіб”

admin3

Перший виступ новороздільчанки Ірини Кравець нідерландською у Gemeente Tielt-Winge перед місцевими політиками: йшлося про покращення якості життя громади та події в Україні

admin3

Боротьба за тарифи….розпочалася

admin2

Процвітати та зростати – напрям ДМЗ “Карпати”

admin2

Слава Україні! Сьогодні у нашої артілі “Ми разом” новосілля!

admin3

Залишити коментар