16.5 C
Lviv
02.05.2024
Україна

Смарагд, що пролежав на дні океану майже 400 років, 81-річна американська письменниця продає заради України

У 1622 році біля узбережжя Флориди затонуло іспанське судно зі скарбами. Серед них був смарагд вагою 6,25 карата. 7 грудня коштовність продадуть на аукціоні Sotheby’s, а виручені кошти підуть на користь України. Розповідаємо історію цього каменя.

Власниця смарагда — 81-річна американська філантропка, письменниця і спадкоємиця мережі готелів Sheraton Мітці Пердью. Коштовний камінь прикрашав обручку, яку їй подарував покійний чоловік Френк. Цього літа Мітці побувала в охопленій війною Україні та була вражена побаченим. Повернувшись додому, вона вирішила продати улюблену коштовність на аукціоні й передати кошти на гуманітарні потреби в Україні.

6 вересня 1622 року біля берегів Флориди внаслідок шторму затонуло іспанське королівське судно «Нуестра Сеньйора де Аточа». На борту було 265 людей і купа скарбів із країн Південної Америки: 24 тонни болівійського срібла, 125 золотих зливків, 180 тисяч срібних монет, колекція венесуельських перлин та 30 кілограмів колумбійських смарагдів. У результаті катастрофи вціліли лише п’ятеро людей — троє матросів і двоє рабів. Тоді як цінний вантаж лишався на дні океану ще протягом кількох століть попри численні спроби його знайти.

У 1985-му американському шукачу скарбів Мелу Фішеру після багаторічних пошуків вдалося відшукати корабль «Аточа». Тоді влада штату Флорида заявила, що скарб належить їй. Урешті-решт справа дійшла до Верховного суду США, який надав усі права на коштовності шукачам скарбів. Загальна вартість знайденого перевищувала $1 мільярд.

Одним зі спонсорів експедиції був бізнесмен Френк Пердью, тодішній гендиректор компанії Perdue Farms. Він отримав частину скарбів з «Аточі» та пожертвував їх Смітсонівському інституту й Технічному коледжу Делавера. На згадку про авантюру він залишив собі лише один смарагд, яким потім прикрасив обручку. У 1988-му Френк використав її, аби зробити пропозицію своїй майбутній дружині, Мітці. «Оскільки він був людиною, захопленою романтикою історії, — зазначила Мітці у своїх мемуарах, — я не здивована, що він зберіг смарагд». Френк Пердью помер у 2005-му у віці 84 років.

У липні цього року Пердью прибула до України на запрошення голови поліції Київщини Андрія Нєбитова. Першу ніч вона провела у столичному бомбосховищі, ховаючись від російських ударів. За п’ять днів Мітці також відвідала Ірпінь, Бучу, Бородянку та Макарів. «Я була безмежно захоплена українцями, в яких є мужність протистояти другій за величиною армії у світі, — описувала поїздку Пердью. — Я хотіла зробити все, що в моїх силах, аби допомогти цій понівеченій війною країні».

Зрештою вона виставила свою обручку на аукціон. Виручені кошти підуть на боротьбу з торгівлею людьми в Україні, а саме на будівництво притулків для жінок на українському кордоні. Пердью вважає, що такі притулки слугуватимуть безпечним місцем, де люди можуть зупинитися, поїсти й розробити план подальших дій. Також вона впевнена, що її рішення схвалив би покійний чоловік.

Каблучку зі смарагдом вагою 6,25 карата можна буде придбати ​​на аукціоні Sotheby’s 7 грудня в Нью-Йорку. «Хоча для нас уже традиція виставляти надзвичайні коштовності історичного та королівського походження, не кожного дня ми пропонуємо давно втрачені скарби з морських глибин», — кажуть в аукціонному домі. Обручка Пердью стане першим ювелірним виробом на торгах Sotheby’s, кошти від продажу якого підуть на гуманітарні потреби в Україні. Його оціночна вартість — близько $70 тисяч.

Схожі повідомлення

У Чорнобилі помітили унікальну тварину

admin2

Як вибрати кросівки під сукню: порада модельєра

admin

У Стрию презентували відшиту з фото вишиту сорочку Степана Бандери переселенкою з Донецька Тетяною Зез

admin3

За вчинення особливо важкого злочину розшукується Ярослав КІЗЛИК

admin3

У Червонограді внаслідок ДТП зіткнулися дві автівки -“Hyundai Tucson” і ” Skoda Superb”. Причини ДТП встановлюють правоохоронці

admin3

Отруїлась ліками: 2-річна львів’янка опинилась у лікарні після вживання пігулок від підвищеного тиску

admin3

Залишити коментар