16.5 C
Lviv
20.04.2024
Новороздільська ОТГ

Ярина Яценко – про пункти Незламності, зв’язок і згуртованість

Пункти обігріву, або, як їх тепер називають – пункти Незламності, – тема у всіх на слуху.

І це правильно. Адже, як кажуть надіємося на краще, віримо у ЗСУ та Перемогу, але готові маємо бути до різних ситуацій.

Адреси пунктів Незламності – ми маємо знати всі, а також повідомити рідних, близьких, друзів, сусідів, одиноких і хворих людей. Бо взаємопідтримка – це також наша сила.

І першим питанням до міського голови Ярини Яценко якраз і було, де у Новороздільській громаді будуть пункти Незламності?

  • Основних є чотири: Новороздільська міська лікарня (вул. Винниченка, 37), початкова школа Новороздільського ліцею ім. В. Труша (колишня гімназія) по вул. Грушевського, 16, Народний дім с. Гранки-Кути (вул. Шкільна, 2) і Народний дім смт. Розділ (вул. Лісна, 5).
  • Найголовніший пункт – це міська лікарня. Вони запустили опалення від альтернативних джерел (на палетах), забезпечені генераторами. Біля початкової школи пункт діятиме в приміщенні (цілодобовий) і поряд – військовий намет, де можна перебути якийсь час, підзарядити телефони, отримати гарячі напої, зігрітися (там будуть встановлені “буржуйки”). Відповідно, індивідуальне опалення є і в народних домах селища Розділ та с. Гранки-Кути, чому їх і обрали для пунктів обігріву. У клубі Роздолу цьогоріч встановили систему опалення, хоча там залишилися і старі п’єци, які за потреби можна опалювати дровами.
  • Коли вони почнуть “працювати”?
  • У випадку відсутності світла впродовж 24 годин.
  • Відсутність світла передбачає відсутність тепла і води?
  • Не завжди. Якщо будуть відключення електроенергії планові, то ТЕЦ працюватиме. Але якщо аварійне відключення світла на кілька годин, то тепло перестане йти до міста.
  • З водою ситуація краще. У певні будинки вода зможе піти без роботи насосів, так що запас матимемо. Також зможемо у певні години, про що обов’язково повідомлятимемо населення, включати подачу води.
  • Чи будуть додаткові пункти, аби забезпечити місцем усіх?
  • Так, звісно. Пунктами обігріву стануть міська частина ДСНС (тобто пожежна), міський відділ поліції, ДМЗ “Карпати” і приміщення на території Новороздільської “Сірки”. Але оскільки вони не надто великі, то планується, що насамперед там перебуватимуть працівники цих структур та члени їх сімей.
  • Крім того, такими додатковими пунктами визначено школи сіл Гранки-Кути, Горішнє, Тужанівці, смт. Розділ і дитячі садочки Березини і Берездівців, де також є індивідуальне газове опалення.
  • При потребі “селитимемо” там окремо вразливі верстви населення, групуючи їх, так би мовити, за спільними потребами: окремо мами з діточками до 1 року чи з дітьми-інвалідами, одинокі громадяни похилого віку чи інваліди, котрі потребують особливого догляду. Так легше буде організувати харчування чи забезпечити інші потреби цих людей
  • Яким чином ці верстви населення знатимуть, куди йти?
  • Збиратися будуть в основному місці – Новороздільська міська лікарня.
  • Прохання повідомити адреси пунктів сусідам, друзям та родичам, а також, якщо поруч з вами проживають люди, які потребують сторонньої допомоги, то в кризовій ситуації просимо повідомити про них соціальним службам або відповідальним особам за адресами знаходження пунків Незламності.

-Як виглядатимуть ці пункти Незламності?

Пункти будуть забезпечені теплом, доступом до Інтернету, аптечкою, теплим чаєм та можливістю зарядити мобільні телефони.

Зрештою, ми також вчимося, продумуємо і обговорюємо деталі на засіданнях комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У п’ятницю мали зустріч з керівниками навчальних закладів та закладів культури, де будуть діяти ці пункти, і також обговорювали алгоритм дій.

Якщо не буде потреби цілодобового перебування, бо в помешканнях буде тепло, то додатково у місті будуть працювати генератори, де можна буде підзарядити мобільні телефони – біля міської ради, біля Управління соцзахисту по вул. Чорновола, біля Управління культури по вул. Довженка, навіть у вихідні дні, також нададуть змогу мешканцям зарядити телефони “Нім-Нет”, “Уар-нет” та інші приватні підприємці, як це було після ракетного обстрілу 10 жовтня – біля магазинів “Он-лайн” приміром та інші.

  • Однією з найбільших проблем стало, як ми уже зрозуміли, відсутність зв’язку.
  • Так, це ускладнює взаємозв’язок та роботу. Хоча і тут у нас визначений порядок дій. Тому і ділимося інформацією наперед, аби мешканці знали, де діятимуть пункти, і змогли повідомити усіх, кого знають. Сподіваємося, ми уникнемо блекауту, але поінформованість наперед ніяк не завадить. Щодо зв’язку, то ми мали розмову з операторами, чимало їх станцій закупили генератори, тож обіцяють зв’язок, хоч і слабий, але, сподіваємося, буде.
  • Яким чином відбуватиметься оповіщення про повітряну тривогу?
  • З автомобілів. Зокрема, і працівниками поліції. До речі, саме потреба мати можливість включати систему оповіщення і спонукає нас не відключати від електропостачання міський будинок культури “Молодість”, де знаходиться центральний комутатор системи оповіщення, який включається автоматично із сигналом по Львівщині. Одразу ж хотіла б відповісти на численні закиди, мовляв, будинок культури світиться завжди: по перше, там підключена система оповіщення, а по друге, там діють численні гуртки, тож наші діти мають змогу зібратися у теплих світлих приміщеннях, позайматися, поспілкуватися, зрештою, відволіктися від побутових проблем та тривог.
  • Пункти Незламності готові. Мешканці поінформовані. Залишається лише сподіватися, що вдасться уникнути повного відключення електропостачання.
  • Сподіваємося на краще. Але разом з тим не забуваймо – слід добре підготуватися. Заразом закликаю кожного подумати про резервні джерела живлення та тепла, павербанки, ліхтарики, запаси води, ліків, продуктів та інші необхідні речі за умови відсутності теплопостачання, електрики та води.
  • Пам’ятаймо, що згуртовані ми значно сильніші!

На фото роботи із встановлення нової системи опалення в Народному домі селища Розділ.

Схожі повідомлення

Складний 2022-й у розрізі демографічної статистики Новороздільської громади

admin2

Реконструкція початку Алеї Героїв триває

admin2

Особу зловмисника, який у Новому Роздолі побив 62-річного мешканця, поліція встановила

admin3

“Шкільні” офіцери патрульної поліції відвідали новороздільську школу

admin2

Бокс: у фіналі Євген Розлуцький поступився супернику за очками з мінімальним відривом

admin3

У цьому сезоні в чемпіонаті області братиме участь юнацький колектив ФК “Новий Розділ”. Відсьогодні – відновлення тренувань

admin3

Залишити коментар