16.5 C
Lviv
27.04.2024
Україна

Інструменти для підвищення продуктивності жорсткого диска

Інструменти для підвищення продуктивності жорсткого диска

Windows сповільнюється з часом, але ви можете покращити швидкість та ефективність жорсткого диска за допомогою цих програм для оптимізації жорстких дисків.

Windows славиться тим, що з часом сповільнює роботу вашого ноутбука. Слід визнати, що Windows 10 набагато кращий за своїх попередників, але проблема все-таки виникає. На щастя, ви можете пришвидшити роботу жорсткого диска за допомогою програм для оптимізації жорстких дисків.

Якщо жоден інструмент вам не зміг допомогти, але ви все ще хочете зробити жорсткий диск швидше, ви можете спробувати встановити собі SSD, замість HDD. Тільки для цього вам потрібно перевірити ноутбук, чи зможе він взяти таке поліпшення чи ні. В інтернеті зараз є багато ресурсів, які можуть знайти потрібну деталь по моделі ноутбука, один з цих сайтів >> Zeto <<.

У цій статті ми розглянемо, які утиліти можуть підвищити швидкість та ефективність роботи жорсткого диска. Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

1. Диски Windows Optimize

Почнемо із згадки про власний інструмент Windows – Оптимізація дисків. Він може проаналізувати вашу систему на наявність проблем із дефрагментацією, а потім усунути виявлені проблеми.

Якщо ви не возилися з налаштуваннями, це вже мало б працювати за автоматичним розкладом. Щоб перевірити, перейдіть до меню Пуск> Інструменти адміністрування Windows> Дефрагментація та оптимізація дисків.

Виділіть диск, який ви хочете виправити, а потім натисніть «Аналіз» або «Оптимізувати», залежно від функції, яку потрібно виконати. Щоб переконатися, що планування налаштовано правильно, натисніть Змінити налаштування та поставте прапорець біля пункту Запуск за розкладом.

Дефрагментація диска менш важлива для твердотільних накопичувачів, ніж жорстких дисків, але Microsoft все одно рекомендує запускати інструмент раз на місяць. Насправді вам не слід дефрагментувати твердотільний накопичувач, оскільки це лише збільшує знос, а твердотільний накопичувач має вбудовані інструменти для управління файлами.

2. Disk SpeedUp

Disk SpeedUp – це сторонній інструмент, який може збільшити швидкість жорсткого диска. Він буде аналізувати, дефрагментувати та оптимізувати всі накопичувачі, підключені до вашої машини.

Він має кілька функцій більше, ніж власний інструмент Windows. Наприклад, Disk SpeedUp може автоматично вимкнути ваш ноутбук після завершення процесу дефрагментації. Ви можете розпалити його перед тим, як лягти спати, а вранці повернутися до свіжого комп’ютера.

Disk SpeedUp також має кращі візуальні ефекти, ніж інструмент Windows. Карта дефрагментації є більш інтуїтивно зрозумілою, і є більше графіків та даних, які ви можете копати.

Багато користувачів стверджували, що Disk SpeedUp швидший, ніж інструмент Windows. Ваша швидкість може відрізнятися.

3. Диспетчер пристроїв Windows

Якщо ви хочете збільшити швидкість читання / запису з диска, ще одним інструментом Windows, який варто використовувати, є Диспетчер пристроїв  Ви можете використовувати його, щоб переконатися, що кешування записів увімкнено.

Кешування записів дозволяє ноутбук зберігати дані в кеш-пам’яті, перш ніж вони будуть записані на жорсткий диск. Оскільки ноутбук може записувати дані в кеш набагато швидше, ніж на жорсткий диск, загальна продуктивність читання / запису на жорсткому диску покращується.

Однак пам’ятайте, що дані в кеші є лише тимчасовими. Якщо ваш ноутбук страждає від раптової втрати електроенергії, а дані в кеш-пам’яті не перенесені на жорсткий диск, ви втратите їх.

Щоб увімкнути кешування записів у Windows, виконайте такі дії:

  1. Клацніть правою кнопкою миші меню Пуск і виберіть Диспетчер пристроїв.
  2. Розгорніть меню Дисководи.
  3. Клацніть правою кнопкою миші на диску, який потрібно змінити.
  4. Клацніть на Властивості.
  5. Виберіть вкладку Політики у верхній частині нового вікна.
  6. Поставте прапорець біля пункту Увімкнути кешування запису на пристрої.

4. IOBit Advanced SystemCare

Важливим аспектом підвищення жорсткого диска є забезпечення чистоти вашої системи. Це означає, що вам слід стежити за тимчасовими та дублікатами файлів, переконайтесь, що ваше ОЗУ та використання центрального процесора оптимізовано, і реєстр тримайте якомога охайнішим.

Інструментом, який може виконувати всі ці завдання з оптимізації жорсткого диска, є IOBit Advanced SystemCare. Існує як безкоштовна, так і платна версія. Безкоштовна версія включає всі функції, про які ми щойно згадали. Платна версія додає більш глибоке очищення реєстру, моніторинг у реальному часі, оптимізацію браузера та оптимізацію завантаження системи.

5. Razer Cortex

Якщо вам цікаво, як ще більше пришвидшити роботу жорсткого диска, відвідайте Razer Cortex. Інструмент спеціально розроблений для геймерів на ПК, які хочуть вичавити кожну краплю соку зі своїх систем. Це може допомогти вам досягти вищих кадрів в секунду та зменшити час завантаження гри.

Оптимізатор HDD розділений на дві частини – System Booster та Game Booster. Вони поєднуються, щоб надати жорсткий диск всім користувачам.

Системна частина інструменту очистить небажані файли, історію браузера та системний кеш. Ігрова частина буде дефрагментувати ігрові файли (якщо вони перебувають на жорсткому диску, а не на SSD), оптимізувати конфігурацію вашої системи для ігор та вимкнути фонові процеси, які можуть вплинути на продуктивність гри.

6. Управління дисками Windows

Останньою власною утилітою Windows, яка може покращити швидкість та ефективність роботи жорсткого диска, є управління дисками. Ви можете використовувати його для переділу накопичувачів.

Використання більшої кількості розділів є одним із найчастіше ігноруваних способів пришвидшити роботу жорсткого диска. Загалом кажучи, чим більше розділів ви використовуєте, тим більш організованими є ваші дані. Як результат, голові жорсткого диска не потрібно рухатися так далеко, щоб отримати доступ до даних, і час зчитування скорочується.

Щоб перерозподілити жорсткий диск за допомогою керування дисками, виконайте наступні дії:

  1. Клацніть правою кнопкою миші меню Пуск.
  2. Виберіть Керування дисками, щоб відкрити інструмент.
  3. Клацніть правою кнопкою миші на диску та виберіть Зменшити гучність.
  4. Клацніть правою кнопкою миші на звільненому просторі та виберіть Новий простий том.
  5. Виберіть, наскільки великим ви хочете зробити новий том.
  6. Виберіть букву диска для нового тому.
  7. Виберіть файлову систему для нового тому.
  8. Клацніть на Готово.

Новий том з’явиться у Провіднику файлів> Цей ПК.

7. Ashampoo WinOptimizer

Останнім інструментом, який може покращити стан вашого жорсткого диска, є Ashampoo WinOptimizer. Інструмент називається “швейцарською армією для вашого ПК”. Це справедливий опис.

Що стосується поліпшення стану жорсткого диска, він може планувати завдання технічного обслуговування та оптимізації, шукати небажані файли, виправляти пошкоджені записи реєстру та чистити файли cookie веб-переглядача. Інструмент пропонує як виправлення в один клік, так і виправлення, керовані користувачем.

Окремо ви можете додати додаткові модулі до програми. На вибір є 38, які охоплюють такі завдання, як управління послугами, налаштування запуску, управління процесами, налаштування конфіденційності та багато іншого.

Додаткові поради щодо прискорення роботи жорсткого диска

Сім інструментів, про які ми розповіли в цій статті, значною мірою допоможуть пришвидшити роботу вашого жорсткого диска. Вони можуть підсилити як твердотільні, так і жорсткі диски.

Схожі повідомлення

Послуги перекладу

admin

Ксьондз йде! (спогад про очікування галичанами священника після Водохреща)

admin3

Як вибрати ефективне та економічне опалення?

admin

Сенцов зустрівся з Хливнюком на передовій: “Кращі люди збираються на Луганщині”

admin3

Чиновниця міськради за мзду в 13 тисяч доларів США переправляла ухилянтів від мобілізації у ЗСУ за кордон. Та ба! Правоохоронці викрили зловмисницю

admin3

Благодійна організація актора Шона Пенна буде допомагати українським переселенцям на Львівщині

admin3

Залишити коментар