16.5 C
Lviv
20.04.2024
Україна

“Друзі” юності: як допомогти підлітку при вугровому висипі

Проблеми зі шкірою дуже ускладнюють життя підліткам. Причому звичайні косметичні засоби від прищів не завжди виявляються ефективними. Розповідаємо, коли батьки можуть самостійно допомогти дитині, а у яких випадках потрібно терміново звертатися до лікаря.

Провокуючі фактори

Як правило, підліткові прищі виникають у період з 12 до 18 років. Проте деякі діти стикаються із проблемою вже у дев’ятирічному віці, зазначила лікар-косметолог, нутриціолог Ксенія Еллінська. При цьому вугровий висип може бути не тільки на обличчі, але і на спині, грудях, верхній частині плечей.

Її поява провокує гормональна перебудова організму під час статевого дозрівання. Але ще одним фактором може бути генетична схильність. Якщо проблема зі шкірою була у когось із батьків, з великою ймовірністю вона буде й у дитини.На тлі основних провокуючих факторів “запустити” або посилити проблему може стрес, неправильне харчування, прийом ліків чи ендокринологічні захворювання.

Вугровий висип приносить незручність дитині, але головне – б’є по її самооцінці і може посилюватися ускладненнями, після яких часто залишаються розширені пори та рубці. Тому батькам важливо уважно стежити за станом шкіри підлітка та не чекати, що проблема вирішиться сама собою.

“Перше, про що треба пам’ятати, – видавлювати прищі не можна. Це може призвести до того, що їх стане тільки більше, а на місці пошкодження шкіри залишиться рубець”, – нагадала лікар.

Що можна зробити самостійно?

При перших проявах проблем зі шкірою у підлітка, наприклад дрібних прищів на обличчі, лущення в області міжбрів’я та нездоровому кольорі, достатньо почати користуватися спеціальними медичними доглядовими засобами. Вони мають бути з позначкою “для проблемної шкіри” .Двічі на день шкіру необхідно очищати гелем або пінкою з нейтральним безсульфатним складом. Зверніть увагу, щоб на упаковці із засобом була помітка “для чутливої ​​шкіри”. Також можемо порадити вам гель benzac от подростковых прыщей. Він допомагає вилікувати вугровий висип у підлітків та має м’яку дію.

Раз на день на шкіру бажано наносити зволожуючий крем, у складі якого є саліцилова кислота. Він зволожить її покрив і допоможе усунути закупореність вивідних проток сальних залоз.

Щоб посилити ефект, що відлущує, увечері, замість базового можна використовувати очищувальний засіб, що містить кислоти (молочну, саліцилову). Періодично додатково можна користуватися гоммажами, але вони мають бути зі штучними гранулами, без натуральних частинок.

“Часто дівчинки хочуть замаскувати дефекти шкіри, що виникають, за допомогою тональника. Не забороняйте їм цього робити, інакше ви тільки сприятимете виникненню психоемоційної травми”, – попередила лікар.

Просто підберіть для підлітка якісний тональний засіб, який матиме легку текстуру і не заважатиме сало- та потовиділенню, а також закупорюватиме сальні протоки. Такі засоби можна знайти у професійних аптечних брендів у серії “для проблемної шкіри”.

Коли звертатись до лікаря?

Якщо протягом 3-6 місяців самостійно впоратися із запальними проявами на шкірі не вдається, необхідно звернутися до фахівця. Особливо це потрібно, якщо після вугрів почали з’являтися рубці. Тільки доглядовими косметичними засобами такі висипи вилікувати не можна.

Експерт нагадала батькам, що акне – це не просто зовнішній недолік, а хронічне запальне захворювання сальних залоз. Тому звертатися потрібно лише до лікаря-дерматолога чи косметолога.

“Поділу на дитячих та дорослих косметологів-дерматологів немає. Найголовніше, щоб це був лікар, фахівець із вищою медичною освітою”, – уточнила Ксенія Еллінська.

Звернутися в салон краси до фахівця із середньою спеціальною медичною освітою можна тільки тоді, коли потрібне гігієнічне чищення шкіри від “чорних крапок”.Якщо на обличчі є запалення, особливо гнійничкові, чищення протипоказані, тому що процедура може лише погіршити ситуацію, на місці вугрів залишаться рубці.Ксенія Еллінськалікар-косметолог, нутриціолог

Лікар може порадити різні косметологічні процедури, щоб надати протизапальну допомогу шкірі та прискорити дозвіл процесу. Наприклад, хімічні пілінги, що роблять курсами.

Також досить ефективні фізіопроцедури, наприклад фотодинамічна та лазерна терапія, яка має бактерицидну дію. Лікування проводять один-два рази на тиждень, а курс становить 8-10 процедур. Добре допомагає та дарсонвалізація – лікування струмом. Курс проводять за 10-20 процедур щодня або за день.Коли шкірі вже утворилися рубці чи пігментація, зазвичай призначають кріотерапію рідким азотом. Використовують пілінги, фото- та лазерне лікування.

При цьому лікар нагадала, що процедури у фахівця – це лише додаткова допомога. Основою лікування акне у підлітка завжди є зовнішній щоденний догляд за шкірою, спокійний емоційний стан дитини і повноцінне різноманітне харчування. Для цього з його раціону важливо виключити продукти з трансжирами, смажені, жирні та гострі страви, солодощі, хлібобулочні вироби та молоко.

Намагайтеся робити так, щоб дитина пила не соки та газовані напої, а звичайну воду. Крім того, включіть у меню продукти, багаті на цинк: бобові, морепродукти, гарбузове насіння і горіхи. Вдома частіше готуйте їжу на пару або робіть варені страви.

Схожі повідомлення

Оригінал Конституції Пилипа Орлика привезли зі Швеції вперше за 311 років

admin2

12 лютого Президент США Байден зателефонує Президенту РФ Путіну

admin3

“Знімайте рожеві окуляри. Випалюйте в собі всю російську субкультуру”: Пам’яті Романа Ратушного

admin3

Нове розстріляне відродження….

admin2

10-річна Катя, яку росіяни двічі розстріляли

admin3

Анімаційний мультфільм “Мавка” – потужний крок в майбутній розвиток українського кінематографу

admin3

Залишити коментар