16.5 C
Lviv
16.04.2024
Україна

Як діяти у разі відсутності водопостачання: поради епідеміологів

У зв’язку з можливістю відключення централізованого водопостачання виникає необхідність завчасного створення запасів питної та технічної води. В таких випадках органи місцевої влади працюють над забезпеченням населення привізною питною водою. Необхідно стежити за інформацією про місця та графік підвезення питної води.

Про це повідомила прес – служба Львівської ОДА, розмістивши у тексті корисні поради фахівців Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України. 

Потрібно звернути увагу на наступні рекомендації: 

1. До отримання інформації про постачання якісної привізної води для пиття можна користуватися тільки добре прокип’яченою або бутильованою водою.

2. Для приготування їжі обов’язково використовуйте перевірену питну воду, застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою, потім обдавайте окропом.

3. У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань або отруєнь (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування.

4. При неможливості використання питної води з систем централізованого водопостачання у населених пунктах, потрібно використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (криниць, природних джерел води), пунктів розливу питної води (при їх наявності), фасовану бутильовану воду.

5. Зберігати воду питну потрібно у закритих ємностях. При цьому обов’язково позначити бірками з позначеннями «Вода знезаражена для пиття», «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять 2-3-добовий запас.6. Вода з відкритих водойм використовується тільки для технічних цілей. При відсутності централізованого водопостачання воду з альтернативних джерел перед споживанням та використанням для приготування їжі необхідно очищувати. 

Способи очищення води:

  • Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води. Воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання, так загинуть мікроорганізми, які викликають хвороби. Але навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби.
  • Метод фільтрації. Використання побутових фільтрів для очищення води. Також адсорбувати із води деякі органічні сполуки, окисники, неприємний запах та присмак може звичайне активоване вугілля у таблетках. Його краще подрібнити (аби збільшити активну площу) та замотати у марлю чи навіть вату, аби чорний пил не просочився в очищену воду. Занурений у воду «мішечок» краще залишити на цілу ніч для кращого ефекту. 
  • Застосування дезінфекційних засобів, які дозволені до використання в Україні для знезараження води (наприклад, «Бланідас 300»,«Госпісепт», тощо).
  • Заморожування. Тут за основу взято іншу властивість води – прагнення будувати ідеальну кристалічну решітку при переході до твердого стану. Наливаєте у ємність води, але не до самого верху і ставите у морозильну камеру на дерев’яну чи картонну підставку. Через певний проміжок часу (орієнтовно кілька годин, залежно від об’єму та потужності морозильної камери), коли приблизно половина води перетвориться в тверду субстанцію, пробиваєте лід зверху і виливаєте «брудний залишок». Розморожену воду бажано випити протягом 10 годин, інакше вона втрачає структуровані корисні властивості.

Схожі повідомлення

ВИДИ ПОЛІГРАФІЧНИХ ПОСЛУГ ТА ДРУКАРЕНЬ

admin

На отриманні хабарів затримано прикордонника Львівщини

admin2

“ПЛИНЕ КАЧА”. СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ ПРОЩАННЯ. І ЖУРБА ЗА НЕБЕСНОЮ СОТНЕЮ…

admin3

28 липня – День Української Державності ( докладно про відзначення “молодого” свята)

admin3

Ортопедичний матрац – дозвольте собі розкіш комфортного сну

admin

За 40 днів від початку війни поліцейські Львівщини розшукали 34 зниклі дитини

admin3

Залишити коментар