16.5 C
Lviv
20.04.2024
Україна

Коли почнеться третя світова?

30 березня 2022 року. Сьогодні у розділі “Блоги” інтернет- видання “Цензор НЕТ” : https://censor.net/ua/b3329785 опубліковано аналітичний матеріал лідерки ГО “Рух ЧЕСНО” Віти ДУМАНСЬКОЇ , у якому відображено позитивні метаморфози окремих країн ЄС стосовно оцінки ролі рф як експансіоністської держави та ролі України як будительки та захисниці цивілізаційних цінностей західного світу, на котрі десятиліттями спрямована інформаційна війна імперіалістичної Росії.

Війна Росії з Україною почалась задовго до того, як на нашу територію полетіли бомби. І задовго до того, як Росія тимчасово окупувала Крим. Імперія зла розпочинала війну з пропаганди, яка мала на меті розколоти наше суспільство, підірвати довіру до української влади, знищити віру в базові європейські цінності.

Тому на питання “Коли почнеться третя світова війна?” відповідь однозначна: вона вже розпочалася. Питання часу, коли інформаційний етап перейде у військовий конфлікт світового рівня. А для цього вже є передумови — безпілотник долетів до Загреба, біля кордону Польщі вже були бомбардування.

Коли у 80 країнах світу тривають акції на підтримку #NoFlyZone, а влада цих держав не закриває небо над Україною — це втрата легітимності рішень влади у цих країнах. І Росії вигідно показувати цю втрату легітимності на весь світ, підкреслюючи бездіяльність заходу черговими бомбардуваннями.

Коли Захід, який десятками років доводив, що він стоїть на засадах демократії і захищає свободу, дивиться, як бомбардують новонароджених дітей і породіль в центрі Європи, і при цьому з’ясовує по кілька днів, з якого ж аеропорту мають вилетіти до України літаки — це ставить на терези логістику і життя немовлят. А значить під ударом європейські цінності, бо життя немовлят і породіль мали б переважити. Ці два поняття ніколи не мали б стати паралельно на шальки терезів.

Путін це добре відчуває і знає, як далі все більше цим маніпулювати.

Коли хитаються європейські цінності, то немає єдності. Але єдності у світі не було ще на старті.

З того часу, коли одні країни слали Україні “Джавеліни”, а Німеччина дала 5 000 касок і забороняла давати зброю чи літати через її повітряний простір, аби доставити допомогу.

Польща, до прикладу, долучилася максимально на старті і до того, як розпочалася нова фаза у визвольній війні України. А Туреччина, мусульманська країна, яка чудово знає, як влада Росії причетна до нищення мусульманського світу, до останнього намагалася балансувати і грати в нейтралітет.

Так, тепер Німеччина змінила позицію, і Туреччина теж. Але це сталося не через еволюцію в цінностях, а через бажання зберегти обличчя. А базовий мотив — це свої кишеня й економіка.

У голівудських фільмах захід завжди демонстрував, як за свободу і демократію готовий боротися зі спецслужбами Росії, там головний герой завжди був готовий перемогти владу Кремля. Але історія доводить, що цінності демократії і свободи захищати по-голівудськи у реальності можуть лише ті люди, чиї цінності якісно кристалізувалися і чия єдність базується саме на цінностях, а не на бажанні не втратити обличчя. І коли через кілька років Голівуд зніме про це фільм, якщо він буде документальним, то багатьом державам буде соромно. І це ті цінності й ідентичність, які будуть переноситися і на дітей, і на онуків століттями.

Світовий порядок і його інституції та меморандуми виявилися неспроможними забезпечити мир у третьому тисячолітті. І це відбувається не тому, що Росія сильна, ні. Росія має слабку армію, і Збройні Сили України це доводять не один тиждень поспіль. Неспроможність забезпечити мир відбувається через слабкість цінностей і єдності Європи.

Допоки так буде, імперська псевдоцінність, яку вибудовує Росія, намагатиметься відвоювати свої позиції й наступати на демократію.

З огляду на це світ зараз потребує нового безпекового формату. Ті країни Європи, які відчувають себе єдиними у своїх цінностях, мають гуртуватися для того, щоб закрити небо над Україною своїми силами. Польща і країни Балтії мають зрозуміти: не час сподіватися на те, що інші країни будуть готові стати на захист, коли інформаційна війна перейде для Європи в іншу стадію.

Україна, яка засвідчила, що має єдність довкола основоположних демократичних цінностей, готова розбити ворога на землі. Ми потребуємо нових дієвих інструментів, аби захистити не лише себе, а й всю Європу. Захистіть небо над головами наших дітей і цивільного населення, і армія держави-агресора буде знищена у найкоротші строки.

Наша армія і наш народ повернуть Європі мир. 

Віта ДУМАНСЬКА, лідерка ГО “Рух ЧЕСНО”

Схожі повідомлення

Дубінський спричинив ДТП на Львівщині

admin1

На Львівщині найбільше 200-бальників на ЗНО

admin2

Вступила в дію постанова Кабміну: компенсація за робочі місця для людей з інвалідністю

admin2

Найбільший гірчичний Герб України

admin2

Українські захисники 12-й раз вдарили по російських військах у Чорнобаївці, – Арестович

admin3

Японські та римські штори

admin

Залишити коментар