Зробити пиво з концентрату може будь-який, тому домашнє пиво із солодового екстракту часто готують новачки, щоб спробувати технологію, чи подобається їм процес та смак отриманого напою.
Солодовий екстракт – це звичайне сусло, приготоване методом затирання, а потім випарене до стану щільної пасти. Також буває сухий екстракт, це повністю дегідратоване сусло, але його смак не такий насичений і схожий на свіжозварене пінне. Купити концентрат можна в магазині з товарами для пивоваріння та самогоноваріння “МирБир” (https://mirbeer.com.ua/ru/26-pivnye-ekstrakty). Там ви можете знайти обладнання та аксесуари для виготовлення домашнього алкоголю, в тому числі і якісні пивні концентрати.
З цієї статті ви дізнаєтеся, як зварити пиво вдома із підготовленого складу, що для цього потрібно і яке обладнання допоможе у процесі.
Простий рецепт варіння із солодового екстракту
Вам знадобиться:
- солодовий екстракт та кількість води, вказана на упаковці (наприклад, 20 літрів), там можна подивитися і рекомендовану кількість пивних дріжджів та хмелю.
- Приготуйте каструлю для варіння, ємність для бродіння (30 літрів), силіконовий шланг для зняття напою з осаду, гідрозатвор, пластикові пляшки з кришкою, що щільно закручується.
Приготування:
- Змішайте концентрат з 2 літрами води і доведіть до кипіння, повністю знімайте піну, що з’являється.
- Додати хміль. Краще його попередньо зібрати в марлевий мішечок, щоб менше відфільтровувати сусло. Варіть концентрат за інструкцією.
- Зніміть сусло з вогню, процідіть та перелийте в бродильний чан. Додайте туди 18 літрів води, добре перемішайте і перевірте температуру. Якщо напій охолонув до 25 градусів, додайте дріжджі; якщо температура вища – остудіть напій чилером або у ванній з холодною водою.
- Закрийте чан кришкою з гідрозатвором, зачекайте 2 тижні та розлийте по пляшках. У кожну їх попередньо потрібно додати цукор (6 г/л) щодо вторинного бродіння.
- Ще тиждень пиво проводить у теплі, а потім ще 2 тижні у холодильнику, так його смак стане більш насиченим та з’явиться щільна піна.
Це проста відповідь на запитання: «Як приготувати пиво із солодового екстракту?», але навіть із готовою сумішшю можна експериментувати та створювати незвичайні напої.
Рецепт приготування пива із солодового екстракту з ялівцем
Це напій у скандинавському стилі, але й на Русі до пінного додавали ягоди ялівцю, щоб отримати неповторний аромат.
Вам знадобиться:
- 22 л води,
- солодовий ячмінний екстракт,
- 250 г карамельного солоду;
- хміль із комплекту для екстракту або об’єм хмелю, вказаний на упаковці;
- 11 г сухих дріжджів;
- 3 ст.л меду;
- 70 г ягід ялівцю.
Приготування:
- Нагрійте 2 літри води, покладіть у неї карамельний солод у марлевому або тканинному мішечку і півгодини підтримуйте температуру 65-70 градусів.
- Вийміть солод. У цю ж каструлю додайте екстракт і воду, що залишилася; зваріть пиво за інструкцією на упаковці вибраного концентрату. За півгодини до завершення варіння додайте в каструлю ялівцеві ягоди.
- Охолодіть сусло до кімнатної температури, перелийте у велику ємність, вмішайте мед та активовані дріжджі. Поставте чан для бродіння у приміщення з температурою, рекомендованою виробником екстракту, дочекайтеся повного завершення ферментації.
- Розлийте пиво по пляшках, додавши в кожну цукор (9г/л), поставте дображувати в холодильник на 10-14 днів.
Тепер у вас готове чудове освіжаюче пиво з яскравим ароматом та насиченим смаком, яке не соромно подати до столу або презентувати друзям.
Як зберігати пиво із концентрату?
Умови та термін зберігання домашнього пива з екстракту такі ж, як свіжозварене. На 6 місяців ви можете залишити герметично закриті пляшки у підвалі чи холодильнику, але ми рекомендуємо випити пінне раніше, після другого місяця воно почне втрачати смак та аромат.
Тепер ви знаєте деякі секрети приготування пива із солодового екстракту, зможете самостійно та швидко зварити будь-яке пінне на ваш смак. У майбутньому, якщо ви захопитеся мистецтвом створення напоїв із солоду та хмелю, вам знадобиться власний міні-пивзавод, тому що він спростить дотримання температурних пауз та інші процеси. Прочитайте відгуки про домашні броварні , щоб визначитися з підходящою моделлю і не помилитися з якістю та ціною.