16.5 C
Lviv
23.04.2024
Україна

Коли і як отримати тисячу за вакцинацію

З 19 грудня усі українці, які пройшли повний курс вакцинації від коронавірусної хвороби і мають завантажений в Дії “зелений” COVID-сертифікат, зможуть отримати 1000 грн. Про це заявила заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич. 

“Щоб отримати 1000 грн, карту, на яку будуть нараховуватися кошти, можна оформлювати вже зараз. Зробити це можна, як онлайн, так і фізично, прийшовши до одного з відділень банків-партнерів. Зауважу, станом на сьогодні, в програмі беруть участь п’ять банків, але в майбутньому їх кількість буде розширюватися”, – пояснила Марія Карчевич.

Заступниця міністра також нагадала, на що можна буде витратити 1000 грн. Це зокрема: 

  • квитки у кінотеатри, театри, музеї, концерти; 
  • книги; 
  • абонементи в спортзал;
  • внутрішні залізничні квитки;

Крім того, люди старше 60 років зможуть купити на ці кошти ліки уже з січня 2022 року.

Зауважимо, витратити 1000 грн на інші потреби, так само як і  переказати на картку чи зняти готівкою – неможливо. Таким чином, Уряд унеможливлює провокування інфляційних процесів.

Кабмін затвердив план видачі 1000 гривень вакцинованим громадянам за програмою «єПідтримка». Як повідомляє Міністерство цифрової трансформації в своїй інструкції, запит на виплату потрібно буде робити через додаток «Дія», а витрачати їх можна буде у сфері культури та розваг, які найбільше постраждали від коронавірусних обмежень, констатує ain.ua.

Коли запуститься програма?

На першому етапі «єПідтримка» буде доступна з 19 грудня лише в застосунку «Дія». Термін дії — один рік (з 19.12.2021 до 18.12.2022).

Хто зможе отримати 1000 гривень?

Кожен повнолітній українець, який одержав два щеплення проти коронавірусної хвороби й має відповідний сертифікат в додатку «Дія», зможе отримати від держави одну тисячу гривень.

У Мінцифри наголосили, що сертифікат обов’язково має бути в додатку і порадили користувачам згенерувати його заздалегідь, оскільки в день запуску програми «єПідтримка» (19 грудня) система може бути дуже навантажена великою кількістю запитів і це затримає процес отримання грошей.

Як отримати 1000 грн за вакцинацію?

Подати заявку на отримання грошей можна буде онлайн через програму «Дія». Приблизний план дій користувача, який захоче подати заявку на отримання виплати, виглядає наступним чином:

– Заздалегідь завантажити додаток «Дія» (iOS/Android), авторизуватись у ньому та згенерувати сертифікати про вакцинацію.

– 19 грудня вийде оновлення, яке додасть можливість здійснення запиту для вакцинованих громадян. Послуга буде розміщена прямо на головному екрані додатку, а також і розділі «послуги» нижнього меню.

– Після запиту користувачу буде запропоновано обрати банк, в якому він хоче отримає віртуальну картку (тобто картку, яка є лише в додатку мобільного банкінгу, але не випускається на пластику) для отримання виплат [за даними Мінекономіки, наразі участь в програмі беруть 6 банків – Приватбанк, Укргазбанк, Ощадбанк, Альфа-Банк, Monobank, А-Банк; поступово будуть долучатись й інші фінустанови].

– Після обрання банку користувач вже в інтерфейсі мобільного банкінгу потрібно погодитися зі створенням віртуальної картки для отримання 1000 гривень від держави.

– Після цього вам перенаправить назад в «Дія», де буде підтвердження успішного запиту.

Оскільки мова йде про пересилання бюджетних коштів мільйонам користувачів, гроші на цю віртуальну картку надійдуть не миттєво. Як повідомили в Мінцифри, від моменту запиту до перерахування грошей пройде 1-2 дні.

Де можна буде витрати гроші?

Грошима буде можливість скористатися протягом 4 місяців після їх отримання. У разі невикористання за відведений час сума буде повернена державі. Загалом гроші можна буде витратити на:

– відвідання кінотеатрів, театрів, музеїв чи виставкових центрів;
– придбання книг;
– придбання залізничних та авіаквитків на внутрішні рейси;
– абонементи до спортзалів чи фітнес-клубів;

Користувачу не потрібно буде замислюватися чи під’єднано бізнес до програми — всі заклади, що працюють у цих сферах і мають можливість приймати платежі карткою підтримають розрахунок. Проте всі інші способи витрачання грошей (ресторани, покупка товарів) чи їх пересилання на інші картки (як і спроби зняти ці кошти у вигляді готівки) будуть заблоковані.

«Ці кошти ви зможете витратити в музеях, театрах, кінотеатрах та книжкових магазинах, а також на внутрішні перевезення. Якщо захочеться купити светр у магазині, оплата не пройде, оскільки ця торгова точка має МСС-код «Одяг». Це саме стосується книг у супермаркетах. Але якщо ви будете купувати квиток на потяг або в кіно — платіж пройде, оскільки ця торгова точка має відповідний МСС, що підпадає під програму «єПідтримки», — зазначила заступниця міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації МКІП Анастасія Бондар.

Схожі повідомлення

4 загиблих на Донбасі! Перемир’я?

admin2

На сході України загинула 24-річна сержантка з Херсонщини

admin2

Вибір б/у велосипеда

admin

Правоохоронці і громада мають об’єднати зусилля заради безпеки дітей – глава Нацполіції

admin3

Про мажорів

admin3

Ситуація на російсько – українському кордоні станом на 10 січня, коли відбулася зустріч делегацій США і Росії у Женеві: РФ почала перекидати сюди військові гелікоптери

admin3

Залишити коментар