16.5 C
Lviv
19.04.2024
Україна

Захворювання хребта: як визначити і коли починати лікування

Прямоходіння дало людині багато переваг, але це призводить до появи певних захворювань хребта. Лікування сколіозу та інших захворювань, викликаних неправильною поставою, перевтомою, травмами та інфекційними захворюваннями – одна з послуг клініки Академія Грація. Вони нададуть вам професійне обстеження та лікування сколіозу та кіфозу, болей у спині. Також проконсультують щодо лікування вдома та після перенесених травм.

Сколіоз у наш час досить часто виявляють ще у дитинстві, тож багатьох батьків цікавить тема лікування сколіозу у дітей. Не менш поширені і інші патологічні зміни – кіфоз (деформація в грудному відділі, збільшення опуклості) і лордоз (викривлення в шийному відділі хребта і в області попереку, збільшення прогину). Лікування кіфозу і лордозу потребують багато часу та сил, але запускати такі захворювання не варто. Як лікувати одні з найпоширеніших захворювань спини і як запобігти їхньому розвитку – у нашій статті.

Сколіоз розвивається у дітей під час їх інтенсивного росту. Причиною виникнення захворювання вважається слабкість м’язового корсету, гіпертонус глибоких м’язів, нерівномірний розвиток м’язів. Найчастіше сколіоз зустрічається у дівчаток. Також захворювання може виникати через вроджених вад хребців. У дорослих сколіоз настає через зниження міцності кістки і супроводжується він больовими відчуттями в спині, деформацією шийного і поперекового відділу хребта.

Лікування сколіозу – індивідуально підібрані безпечні та ефективні методи по усуненню деформації, викривлення хребта різного ступеня, ліквідації больових відчуттів.
На початковому етапі викривлення хребта виявляється тестом «в нахилі». При вираженому сколіозі для уточнення діагнозу призначається рентгенологічне дослідження. Воно дозволяє визначити ступінь викривлення і підібрати підходящу тактику лікування.

Кіфоз – це дуже поширене порушення, яке особливо часто зустрічається серед людей похилого віку.

Якщо подивитися на людину збоку (в так званій сагітальній площині), хребет має 3 виражених вигину:

В області шиї (шийний відділ хребта) – внутрішня кривизна (фізіологічний, тобто «здоровий» лордоз), яка в нормі становить 20-40 градусів.
У грудному відділі хребта є зовнішня кривизна (фізіологічний кіфоз), яка в нормі становить 20-45 градусів.

Внизу спини (поперековий відділ хребта) є ще одна внутрішня кривизна (фізіологічний лордоз), яка в нормі становить 30-50 градусів.

Коли ці вигини стають більш вираженими, ось тоді і діагностують порушення, роблячи приставку «гіпер». У нашому випадку нормальна кривизна хребта порушується в грудному відділі і пацієнту ставлять діагноз гіперкіфоз. Хоча частіше це слово замінюють на його укорочений варіант – без приставки «гіпер». Якщо вам постійно твердять «Випрями свою горбату спину», – швидше за все, у вас грудної кіфоз. Це порушення досить поширене і частіше за все воно зачіпає жінок поважного віку.

Лордоз поперекового відділу називають значне збільшення природного прогину хребта. У чоловіків він найчастіше виникає через зайвої ваги, коли пивний живіт тягне за собою і хребет. У жінок гіперлордоз може з’явитися під час вагітності. Це тимчасовий стан. Якщо після пологів мами почнуть приводити себе в норму і тренувати м’язи черевного преса, то гіперлордоз не повернеться. Викривлення може виникнути і у худорлявих людей через втрату контролю за поставою: коли людина сутулиться, живіт теж починає випинатися вперед, що веде до надмірного вигину хребта в попереку. Неправильний розподіл навантаження і центру тяжіння призводить до передчасного зносу хрящів, суглобів, зв’язок. Рано чи пізно це може стати причиною так званої неспецифічної болі в нижній частині спини.

Схожі повідомлення

Як відкрити власний магазин солодощів?

admin

Велосипеди для дітей: як обрати ідеальну модель

admin

25-річний ветеран з Самбірщини переміг у шоу «Голос країни»

admin2

22-річна львів’янка розповсюджувала на вул. Замарстинівській наркотики. І була викрита правоохоронцями

admin3

“Вишня” з “Азовсталі”: розповідь після повернення з полону

admin2

Важливе для фронту хобі: у вільний час самбірський поліцейський виготовляє глушники для кулемета Калашникова і безкоштовно відправляє пристрої бійцям на передову

admin3

Залишити коментар