16.5 C
Lviv
19.04.2024
Новороздільська ОТГ

Станківці-Тужанівці-Підгірці – свято села вдалося!

В селах Станківці -Тужанівці-Підгірці відбулось родинне свято “Єднаймося в одну міцну родину”.

Загалом, давно уже назву цих трьох сіл сприймаю як одне село – починаючи від географічного розташування: от як церква ніби Станківецька, а школа ніби Тужанівська, хоча розташовані поряд, і свято проводилося, розпочинаючи зі святкового молебня у церкві, а потім перейшло у святкове дійство на території школи.

А що вже одна родина мешканці трьох сіл, то дійсно – родина! Так само дружньо, весело, гарно провели свято села. Свято, що поєднує минуле, теперішнє і майбутнє!

До речі, перша письмова згадка про село датується вакурат 27 серпня 1497 року – тобто 524 роки тому.

І от уже 10-й рік, починаючи з 2011 року, саме наприкінці серпня відзначають свято села.

При вході на територію найперше притягував гостей кашевар: колоритний і веселий Роман Щепний, у білосніжній вишиванці та біленькій “запасці”, чаклував над казаном з кулішем і великою сковородою (з дисків борони), звідки розносився запаморочливий запах м’яса. “З м’ясом і рибою я на “ти”, – ділився багатим життєвим досвідом п. Роман, до речі, паламар місцевої церкви. А ще дуже сподобався його “рецепт” шашликів, який розкрию частково: “Купуєте м’ясо, і набираєте мій номер…. шашлик буде найкращий”, – жартував кашевар. От номера не скажу – бо дуже вже багато бажаючих буде.

Між іншим, на “Козацьких забавах” у 2013 році куліш Романа Щепного посів перше місце у Миколаївському районі – з тих пір його слава кухаря лише зростає.

Втім, виставка старовинних вишиванок і речей домашнього вжитку вразила не менше – ну просто тобі музей під відкритим небом. А Олександра Островська, якій подяку вручала нарівні з іншими активістами села міський голова Нового Роздолу Ярина Яценко, вийшла у вишиванці ще своєї бабусі, красивій і неординарній вишиванці, якій уже понад 100 років. Так що вміють у селі шанувати спадщину.

Якщо ми вже так одразу перейшли до нагород, то назвемо усіх, хто отримав подяку міського голови – той же Роман Щепний, Олена Спас, Галина Гачан, Олена Борняк, Ярина Колібек та брати Руслан і Богдан Мазури.

Ці брати – справжня знахідка і гордість села. Про таких говорять “і швець, і жнець, і на дуді грець”. Без братів Мазур не обходиться жодне свято чи подія – чи заспівати, чи затанцювати, чи організувати свято, навчити молодших. Втім, хлопці, як мовиться, “під стать” своєму наставнику – голова Народного Дому Тужанівців, їмость Ярина Колібек така ж творча, креативна, невгамовна та винахідлива. Тож концерт її вихованців сподобався усім – юні солісти Настя Спас, Христина Зозуля, Андріана Процюк, Неллі Горін, Аріна Спас, Дарина Ратич, Ольга Горін, співочий колектив “Дівчата з нашого села” , Олег Пташник, танцювальні колективи “Вподобайки“, “Оберіг“.

Завітали і гості – народний хор “Дністряни” та чоловічий ансамбль з с. Піддністряни, Таня Івать та ансамбль “Сузір’я” з Нового Роздолу.

Особливо усіх потішила Катя Осадча зі своєю програмою “Терендять усі”. І скажу вам – станківецька Осадча ну нічим не поступається київській. Та й іскрометний гумор та акторський талант Руслана і Богдана Мазурів (у всіх поставлених гумористичних сценках, у танцях та піснях) не залишив байдужим жодного глядача.

Та виглядає, що до танців та пісень байдужих у Станківцях-Тужанівцях-Підгірцях немає нікого. Староста села – Наталія Зінченко, незважаючи на організаторські клопоти, на клопіткі обов’язки гостинної господині, на щирі вітання – співала і танцювала з односельцями нарівні з артистами.

Сільська дітвора також мала цікаві заняття – розмальовували гіпсові фігурки.

Міський голова Ярина Яценко, вітаючи мешканців з родинним святом, не обійшлася звичними побажаннями: натомість перечислила, які “подарунки” отримають села. Уже розпочалася реалізація проєкту по заміні даху над Народним Домом Тужанівців, спільними стараннями громади проведуть очистку і “реконструкцію” громадського пасовища Тужанівці-Підгірці. У Тужанівській школі завдяки ще одному виграшному проєкту встановлять сучасну систему комплексної очистки води. “Та й загалом, – запевнила Ярина Яценко, – не варто хвилюватися, що Тужанівську школу закриють. Це надзвичайно гарна і облаштована школа“. Дійсно, школу звели у 1989 році, а у 2013-му повністю поміняли систему опалення завдяки виграшу у всеукраїнському конкурсі проєктів – тож виглядає школа красиво і сучасно. Крім того, за виділені з бюджету 200 тис грн цього року мають “підлатати” дорогу з Тужановець до Підгорець. А до кінця року обіцяють надати автобус “Школярик” для Новороздільської громади, тож школярів старших класів будуть довозити до Нового Роздолу.

Схожі повідомлення

Як мешканцям скористатися додатком «Дія»: покроково

admin3

Помер військовослужбовець з Нового Роздолу Федір АЛЕКСЄЄВ

admin3

Заходи до 70-річчя Нового Роздолу

admin2

Новий Розділ встановив свій “антирекорд” по covid-19

admin2

Новороздільська громада втратила молодого Захисника

admin2

80-річний Геннадій Печенюк – очолив рейтинг УАТ за перемоги у велоперегонах за 2020-й рік у категорії «75 +»!

admin3

Залишити коментар