16.5 C
Lviv
26.04.2024
Україна

На Харківщині “виготовляли” дитину “під ключ” за 60 тисяч доларів

Поліція спільно з СБУ викрила міжрегіональну злочинну групу, яка займалася «виготовленням» дітей для іноземців. Зловмисники сприяли незаконному отриманню немовлят іноземними громадянами під прикриттям програми «сурогатного материнства». Дитина «під ключ» з повним пакетом підроблених офіційних документів обходилася клієнтові у 60 тисяч доларів США.

Викрили злочинну схему співробітники слідчого управління ГУНП в Харківській області спільно зі  Співробітниками Управління Служби безпеки України в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури. 

Проведеним розслідуванням встановлено, що до складу злочинної групи входили мешканці Київської та Харківської областей, у тому числі керівники одного зі столичних центрів репродуктивної медицини. Зловмисники допомагали іноземцям оформити фіктивний шлюб з громадянками України та забезпечували їх підробленими документами, котрі засвідчували нібито їх безпліддя. Це дозволяло ділкам отримати підстави для офіційного застосування допоміжних репродуктивних технологій. Далі зловмисники знаходили кандидаток на «сурогатне материнство» і попри всі медичні протипоказання проводили запліднення. Після пологів фіктивний шлюб розривався, а іноземець формально отримував право на вивезення дитини за кордон. 

Окрім цього, задокументовано недбале ставлення медичних працівників до своїх обов’язків, що призвело до смерті новонароджених. 

У межах відкритого кримінального провадження слідчими та оперативниками проведено низку обшуків у членів злочинної групи. Вилучено мобільні телефони, засоби електронно-обчислювальної техніки, документальні матеріали з доказами протиправної діяльності.

Проведено ряд експертиз. Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення причетності учасників злочинної групи до можливої торгівлі людьми та юридичної кваліфікації їх дій за статтею 149 (торгівля людьми) Кримінального кодексу України.

Наразі фігурантам повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 140 (неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Санкція статей передбачає до 3 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Схожі повідомлення

Ми мусимо привчити владу говорити правду

admin3

Види та особливості медичного обладнання

admin

Папа Франциск закликав на Різдво згадати про дітей, які потерпають через війну в Україні, та молитися за мир

admin3

Атлети з Львівщини змагатимуться на чемпіонаті світу з бодібілдингу

admin2

Оптимістичні перспективи 9 Індустріальних парків Львівщини

admin3

У Львові стартував ІХ Всеукраїнський форум місцевого самоврядування

admin3

Залишити коментар