16.5 C
Lviv
25.04.2024
Новороздільська ОТГ

Виконком розглядає різнобічні проблеми територіальної громади: сільські футбольні клуби і тенісні столи, лікування у “Закладі” і річка Колодниця, огорожа у дитячому садку “Струмок” і котел у школі в Горішньому

Засідання виконавчого комітету, вперше за час його «каденції» (перше засідання було 26 січня ц.р.) 20 квітня відбулося у повному складі, оскільки обрано другого заступника міського голови.

Отож, повний склад виконавчого комітету Новороздільської мііської ради:  міський голова Яценко Ярина Володимирівна, секретар ради Царик Оксана Петрівна,  керуючий справами виконкому Мельніков Анатолій Васильович, перший заступник міського голови Гулій Михайло Миронович,  заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ганачевська Ольга Романівна,  старости сіл – Сапига Дмитро Пилипович (Берездівці, Гранки-Кути),  Затварніцка Галина Богданівна (с. Березина), Моцяк Микола Ярославович (Горішне, Долішне),  Овсяник Тарас Михайлович (смт. Розділ),  Зінченко Наталія Іванівна (Станківці, Тужанівці, Підгірці),  заступник головного лікаря КНП «Новороздільська міська лікарня» Шелудько Ольга Ярославівна, начальник виробничо-технічного відділу ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» Макарчук Андрій Ярославович, директор проєктно-будівельного підприємства «Контур», директор Новороздільського МБТІ Дейнега Володимир Анатолійович, завідувач ДНЗ «Струмок» (с. Березина) Говдун Лідія Богданівна, голова ГО «Авто Євро Сила м. Новий Розділ»  Ольшанецький Роман Степанович, голова ГО «Новороздільські учасники АТО» Корецький Роман Володимирович, директор ТОВ «Сан Енерджі Парк»  Хробак Уляна Володимирівна – всього 17 чоловік.

Першим питанням було погодження програми підтримки соціальних пацієнтів комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівської обласної психіатричної лікарні «Заклад». Що ховається за цією довгою назвою, пояснив начальник Управління культури, спорту та гуманітарної політики Володимир Засанський. 9 мешканців громади (на нинішній час), з яких один новорозділець, решта – жителі навколишніх сіл, потребують лікування  у психіатричній лікарні «Заклад» (деякі взагалі мають там перебувати довічно).  «Заклад» виставляє розцінки, за якими лікуватиме пацієнтів: одна доба для одного пацієнта коштує у них … 300 грн.  Звісно, суми  якісь неймовірні, тож про ціни наразі мова не йшла. Просто – погодили Програму (адже  соціальних пацієнтів громада мусить лікувати).  Міський голова Ярина Яценко, яка разом з головою Львівської обласної ради  Іриною Гримак 8 квітня відвідала психлікарню «Заклад», коротко описала побачене: по-перше – на 380 хворих у лікарні числилося … 381 особа обслуговуючого персоналу, по-друге – умови там далеко не найкращі і аж ніяк не вартують таких грошей.   Тож І. Гримак і запропонувала «Заклад» передати в підпорядкування обласної психіатричної лікарні. Після вирішення питання об’єднання лікарень депутати і  вирішуватимуть, яку суму перераховувати. До слова, комісія зі Львова побувала і в Роздільському дитячому будинку-інтернаті, де проживає 80 дітей з порущеннями фізичного, інтелектуального розвитку та психічними розладами, і умови там набагато кращі, зауважила Ярина Володимирівна.

До Новороздільської міської ради звернулися …футболісти. Так, на жаль, у Новому Роздолі немає міської футбольної команди, хоча про її відродження уже роздумують давно, а от в селах громади – у  смт. Розділ,  с. Березина і с. Берездівці діють сільські футбольні клуби, які у травні розпочинають футбольний сезон. Грають вони в різних лігах (Берездівці – в обласній), але всім потрібно  і сплатити вступний внесок, і забезпечити  поїздки на змагання, і оновити спортивний інвентар (у даному випадку – м‘ячі), і спортивну командну форму. Тож запропонували виділити кожній з команд по 50 тис грн на поточний рік.

Також 25 тисяч гривень виділили на придбання тенісних столів, котрі встановлять у Народних домах сіл Долішнє, Тужанівці і смт. Розділ – буде де молоді скоротати  час.

Староста смт. Розділ Тарас Овсяник  розповів, скільки клопотів завдає селищна річечка  Колодниця. Насамперед тому, що її не чистили ще з … 1998 року. Як наслідок, у хатах підтоплює підвали, що завдає значної шкоди будівлям, сирість, цвілість і т.п.  Чистити русло потрібно від самого Дністра: річка протікає по Березині (4 км) і по смт. Розділ (0,5 км). Як доповів староста, уже велася розмова з підприємцями, котрі дають необхідну техніку, з мешканцями села, котрі допоможуть з розчисткою хоча б берегів, де потрібно і дерева, і зарослі вирізати.  Але для проведення таких робіт вкрай необхідна документація, на яку і просять виділити з бюджету 100 тис гривень: 50 тисяч – на виготовлення проектно-кошторисної документації, 50 тис – на виготовлення т.зв. «оцінки довкілля». Бюрократія і зайві витрати, вважаю не я одна, але без неї ну ніяк.

Зміни до Програми розвитку освіти на 2021 рік означали просто перекидку коштів з одного завдання на інше.  У школі с. Горішнє вийшов з ладу котел, котрий потребував термінового ремонту. Роботи зроблені, а щоб заплатити, потрібно було «забрати» кошти в сумі 13818 грн із пункту «міжнародне співробітництво». Адже через карантинні обмеження наразі про співробітництво за межами країни, зрештою, як і всередині, мова наразі не ведеться, а господарські питання забезпечення теплом шкіл – важливіше. Втім, на наступні роки слід передбачити і такий пункт в Програмі.

Ще одну перекидку  в межах одного розпорядника коштів – відділу освіти – спричинила приємна новина. Мешканці сіл Крупське та Верин возять своїх діток у дитячий садочок «Струмок» в Березині, тож Розвадівська територіальна громада, до якої і належать ці села,  виділила з свого бюджету  700 тис грн за утримання «своїх» дітей (31 дитина).  Отримані кошти розподілили таким чином: 148,5 тис грн використають на поточний ремонт огорожі  дитячого садочка «Струмок» (яка відділяє дитячу площадку від проїжджої частини дороги), а ще 551,5 тис грн відкладуть на капітальні ремонти, які відбуватимуться в інших закладах освіти.

Віра ВЛАСЮК

Схожі повідомлення

Перемога ФК “Новий Розділ” над ФК “Старий Самбір” – 7:1(!) не дозволила нашим посісти ІІ місце у Чемпіонаті Львівщини серед команд 2/3 ліги. А вітак новороздільці позмагаються за чемпіонство не в Другій, а Третій лізі обласної першості

admin3

Чому ми замінюємо споживачам застарілі лічильники електроенергії на нові?

admin3

Теплові лічильники – від “Нафтогаз-Тепло”

admin2

Люди, які творили Новий Розділ, – Ніна  Шпрайдун і її «Юність»

admin2

За минулу добу на Львівщині зафіксували 1100 нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію

admin3

Пластуни вшанували пам”ять Романа Шухевича та полеглих за волю України Героїв

admin3

Залишити коментар