У Празі відкривається українська «Борщарня». Там подаватимуть українські страви та розповідатимуть, чий борщ насправді та розказуватимуть відвідувачам про українські кулінарні традиції
Називатиметься заклад «The Борщ», і навіть на тимчасовій вивісці подружжя написало «Українська полевкарня» («полевка» чеською – суп)
От всі знають про японську, італійську, мексиканську кухні ,то нехай знають ще й про українську…Борщі, варенички, налисники, деруни – це ж так смачно.
Відкрити «Борщарню» вирішили волонтер Алекс Мартинов і викладачка Таша Бас з Кропивницького. За їхніми словами, така ідея виникла під час борщ-вечірок, на яких вони запрошують гостей.
Подружжя живе у Празі вже понад 3 роки. Алекс – айтівець, і, отримавши пропозицію взятися за проєкт у Чехії, вирішив з дружиною переїжджати. За цей час вони обросли багатьма друзями, та за однією річчю сумують досі. «Нам не вистачає тієї їжі, яку ми хочемо, за якою ми скучили. Її тут просто немає, і ми, і наші друзі – ми сумуємо за нею”.
Українці в Чехії – найбільша з етнічних громад. І, за словами подружжя, приміром, у Празі практично немає місць, де можна поїсти справжнього домашнього борщу і поспілкуватися з українцями.
А ще обурює, що в Чехії доволі часто подають борщ із приписом «російський».
Відкрити заклад ризикнули у розпал пандемії, однак «ковід», сподіваються, їм не завадить. Гроші на нього, зокрема, вирішили збирати на краудфандингу, де всього за тиждень відгукнулося кілька десятків українців. Було зібрано майже 1,5 тис. євро.
.
До речі, справжня ж «Битва за борщ» неабияк розгорілася минулого року. Спершу на твітер-акаунті Міністерства закордонних справ Росії борщ назвали «російською національною стравою», що обурило багатьох українців.
Відомий український ведучий і кулінар-реформатор Євген Клопотенко домігся того, щоб борщ офіційно зареєстрували в Україні як національну страву. 6 жовтня 2020 р. борщ офіційно внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.
За словами міністра культури Олександра Ткаченка, включення української страви до переліку спадщини ЮНЕСКО є питанням захисту важливої культурної складової та частини історії.
До того ж, зовсім нещодавно український борщ потрапив до списку з двадцяти найсмачніших супів у світі. Автором переліку є американське видання CNN.