16.5 C
Lviv
21.05.2024
Новороздільська ОТГ

Новий імпульс у дослідженні  наукової  спадщини  видатного українського історика та громадського діяча Галичини у першій половині ХХ ст. Івана – Мар’яна КРЕВЕЦЬКОГО

Сьогодні у селищі Роздолі відбулося освячення пам’ятника на могилі Івана  Кревецького  та урочиста академія з нагоди 140-ї річниці від дня народження  вченого у місцевій школі, на яких окреслено реальний масштаб значення праць «гордості роздільської землі»  для української  історичної науки

Про це, зокрема, йшлося у виступах запрошених на визначну подію історика, директора Мистецького фонду ім. Короля Данила Романа Грицьківа та  голови Історичної комісії НТШ Андрія Фелонюка.

Особливо зворушливою була промова пані Оксани Корниляк, дочки вчительки Роздільської школи світлої пам’яті Іванни Кіхтан (відійшла у Вічність 12 жовтня 2023 року) , яка, вийшовши на пенсію у 1990 році, активно долучилася до національного відродження, очолювала місцеве Товариство «Просвіта».

Воістину вінцем її громадянського чину та патріотизму було повернення з історичного забуття видатного вченого, роздолянина, сина директора Роздільської школи,  Івана – Мар’яна Кревецького. Титанічна пошукова робота Іванни Петрівни, у якій,  не шкодуючи сил і енергії, їй  допомагала племінниця,  вчителька Роздільської школи Анізія Кіхтан, увінчалася написанням  книги «Іван – Мар’ян Кревецький – гордість роздільської землі», віддрукованої в НВМ Поліграфічного технікуму УАД у Львові у 2003 році.
Також, як відзначила пані Оксана, її мати із добровільними  подвижниками відшукали  на місцевому цвинтарі могилу вченого, у 1990 році своїми силами проклали туди стежину та облаштували, як могли.

Крайні роки Іванна Кіхтан, яка жила у дочки Оксани у с. Борщовичі, що за 20 кілометрів від Львова, помітно занедужала. Але до останнього подиху виношувала мрію встановити на могилі Івана Кревецького пам’ятник, достойний реальної величі видатного  вченого. І заповіла втілити цей задум дочці Оксані, до слова, як і матуся, вчительці.

Сьогодні мрія збулася – , із щирою вдячністю усім, хто спричинився до спорудження пам’ятника Івану Кревецькому та чоловікові його сестри Йозефу Млоту, поляку, секретареві Роздільської управи, завершила свій виступ Оксана Богданівна.

 А вже  під час урочистої академії в приміщенні Роздільського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, у якій взяли участь священнослужителі церков Новороздільської громади, заступник міського голови Новороздільської міської ради Ольга Ганачевська, в. о. старости с. Розділ Галина Дацко, вчителі історії, згадані поважні гості зі Львова, а також голова Товариства  «Просвіта» Миколаївського району у 90-х роках пані Катерина Сколоздра та громадська активістка, членкиня «Просвіти» Народного Руху України, заступник голови профкому РДГХП «Сірка» пані Віра Гурська, син якої Тарас у минулому році загинув смертю героя у бою з московськими загарбниками, і, звичайно, педагоги та учні, які підготували змістовну і  креативну програму на честь вшанування Івана Кревецького,  відкрилися нові невідомі сторінки біографії та наукової спадщини видатного вченого.

Докладніше – у наст. числі «Вісника Розділля»

Іван БАСАРАБ        

Схожі повідомлення

Вітаємо з  нагородою особисто від Президента Зеленського, славний земляче  –  вправний воїне  Миколо Недєльський, друже «Нєдєля», «Дядя Коля»!

admin3

Учні Новороздільського професійного ліцею виготовляють окопні свічки для українських вояків. Сьогодні партію виробів передали бійцям 8-го батальйону УДА “Аратта”

admin3

“Лісова пісня” роздільських школярок

admin2

“СКІФ” – чемпіон України!!!

admin2

Скорботна  громада зустріла кортеж із тілом воїна Дмитра БРАТИНИ, випускника Новороздільської ЗЗСО №5  та Новороздільського політехнічного фахового коледжу, який добровільно пішов захищати Вітчизну

admin3

Микола СЕДІЛО: «У складні часи українці мають допомагати один одному. Разом – ми сильні!»

admin2

Залишити коментар