16.5 C
Lviv
04.05.2024
Новороздільська ОТГ

Нафтогаз-Тепло – кадри вирішують все

Її стихія – теплова автоматика та вимірювальні прилади.

Ось уже 23 роки електрослюсарка Тетяна Кучминда пильнує роботу манометрів та тягонапоромірів Новороздільської ТЕЦ.

Автоматика на ТЕЦ – справа серйозна. Контрольно-вимірювальні прилади тут усюди, і кожен потребує пильної уваги та досвідченого ока Тетяни.

«У нас багато різних цехів – турбінний, котельний, живильно-насосний, хімводоочистки, в усіх стоїть складне обладнання, яке має чітко працювати та показувати, чи все гаразд в наших процесах. Якщо десь стається збій – ми повинні швидко зреагувати, щоб уникнути серйозних наслідків».

Робота надзвичайно відповідальна, говорить Тетяна, але саме це й привабило її колись при виборі майбутнього фаху. Могла піти на вчителя чи лаборанта, однак працювати з вимірювальними приладами виявилось цікавіше.

«Я рада, що 45 років тому обрала професію, яку люблю і яка приносить мені задоволення й понині. Вона потребує фаховості й досвіду, особливо якщо виникає потреба в ремонті. З цим я «на короткій нозі»: вмію і можу лагодити різні електроконтактні манометри, а також тягонапороміри – прилади для низьких тисків, що стоять на котлах».

У роботі Тетяни бувають і форс-мажори. Якось двічі вибивало турбіну через блискавицю і доводилося зупиняти виробництво, щоб не пошкодило котли. Проте завдяки злагодженим діям чергового персоналу такі ситуації оперативно виправляють.

З війною проблем додалося. Під час одного із нещодавніх обстрілів у березні Тетяна якраз повернулася з чергування, коли почула вибухи.

«Ми з чоловіком до ранку не могли заснути – бігали по черзі перевіряти батареї, чи гріють, чи немає проблем з теплопостачанням. З вікна було видно зарево. Але, на щастя, все обійшлося. Постійний страх, тривога, переживання за наших хлопців на передовій – це вже стало невід’ємною частиною життя».

Побутує думка, що працівники-«старожили» не надто раді новачкам – мовляв, бояться конкуренції. Тетяна Кучминда впевнена: молоді кадри на підприємстві вкрай важливі.

«Ми, старше покоління, маємо досвід, який потрібно комусь передати. До нас приходять молоді хлопці й дівчата – допитливі, розумні, повні ідей, але їм необхідний час, щоб набратися практики. І починати ростити нову зміну потрібно вже зараз».

Схожі повідомлення

Позачергове засідання міського виконавчого комітету – виділено кошти з резерву

admin2

Новий Розділ. Наслідки поножовщини….

admin2

Демографія за 8 місяців життя Новороздільської громади

admin2

У бібліотеці говорили про чисту екологічно Україну

admin2

“Дівчатка виготовили браслетики і продавали їх просто неба на “Бамі”, а зібрані кошти передали на потреби ЗСУ” , – підрозділ Лицарі Христа в м. Новий Розділ

admin3

Долучаймося до збору м’ясної продукції, пампухів, цигарок для наших воїнів – БФ “Карітас” Новий Розділ

admin2

Залишити коментар