16.5 C
Lviv
04.05.2024
Новороздільська ОТГ

Владислав КАЗИМИРІВ: «Міські ентузіасти баскетболу подолали чималий шлях, перш ніж створити СБК «Новий Розділ». Тепер залишається напрацьовувати майстерність, аби досягати  перемог у наступних змаганнях»

Успіх    новороздільського  клубу у Відкритому турнірі з баскетболу 3х3 Новороздільської ТГ,  засвідчив, що у нашому місті поряд з волейболом та футболом віднедавна  «здобув прописку» ще один популярний ігровий вид спорту. Нагадаємо, що в неділю, 18 лютого, у престижному змаганні брали участь 9 команд: СБК «Новий Розділ», «Авангард» (Новий Розділ),БК «Болехів», смт Розділ, «Iron Monkeys» (Новий Розділ), «Чупачупси» (Новий Розділ), «Пивоїди» (Новий Розділ), БК «Золочів»,  юніори  БК «Золочів».

За підсумками проведених матчів перше місце здобув  БК «Золочів», друге – БК «Болехів», третє – СБК «Новий Розділ». Кращими гравцями турніру визнано: Івана Андрусишина (БК «Золочів»), Сергія Пашківського(БК «Болехів») та Єгора Чухновського (СБК «Новий Розділ»). Цікава деталь – Іван Андрусишин із Золочева захищає державу від російської орди на східних фронтах у лавах ЗСУ, а отримавши нещодавно  коротку відпустку, скористався нагодою і взяв участь у Відкритому турнірі у складі команди, за яку виступав до російсько – української війни. Честь і слава військовослужбовцю – баскетболісту

Якщо ж коментувати виступ новороздільського клубу, який був заснований тільки восени 2023-го, то його результат знаменує новий етап у розвитку команди. Команди, яка фактично створилася на ініціативі гурту ентузіастів баскетболу. Мимоволі пригадався вислів про роль особистості в історію. Утім, така формула стосується і спорту, зокрема, новороздільської баскетбольної команди, а конкретно – гравця і тренера Владислава Казимиріва, роль якого у заснуванні СБК «Новий Розділ» важко переоцінити.

Власне, з цієї причини репортер газети під час розмови з Владиславом про перебіг турніру попросив поінформувати читачів докладніше і про історію виникнення клубу, і про своє «входження» у баскетбол, яке стало чимось більше як хобі.

Пропонуємо запис інтерв’ю

 – Друже Владиславе, з чого розпочався твій шлях в баскетбол ? 

–   Ця історія   розпочалась у 2009 році ще  в шкільному віці , коли навчався у восьмому класі. Якось я проходив повз першу школу і випадково побачив як на баскетбольному майданчику запально змагалися поміж собою хлопці в режимі   2 на 2. Слід зазначити, що на той час це був досить популярний вид спорту. От і мені захотілося грати в баскетбол. Вже наступного дня сказав про це мамі і попросив , аби купила мені справжній баскетбольний м’яч. Матінка підтримала мене, за що їй дуже вдячний. Власне, відтоді і народилася моя любов до найкращої гри.

А чим саме тебе привабив та полонив цей вид спорту?

-О, буквально усім. А конкретно – неймовірною швидкістю, повною сконцентрованістю на грі, необхідністю  блискавично приймати оптимальне  рішення на майданчику, щоб з партнерами досягнути перемоги над суперником. А ще  баскетбол у деяких елементах гри можна порівняти з бойовим мистецтвом, оскільки все відбувається швидко і різко, із зіткненнями з суперниками,,тому без травм обійтись практично неможливо. В мене вони також були, через які я двічі вибував з гри  на пів року. Зараз я розумію, що найкращий спосіб запобігти травмам, це розминка. Чим якісніша та довша вона буде, тим менша ймовірність травмуватись. Знаючи це, гравці нашої команди вже довгий час не зазнають ушкоджень на майданчику.

Кожен спортсмен рівняється на кумирів у обраному виді спорту. Мабуть, і в тебе є свої баскетбольні «зірки»?

  .

-Так, але вони з’явилися не відразу, а з часом, коли на тренуваннях та  на змаганнях поступово набирався досвіду та ігрової майстерності. Отже, натепер моїми особистими кумирами є гравці NBA (США) : Деррік Роуз, Реджон Рондо та неперевершений Джейсон Кідд, який є мега – зіркою для всієї нашої команди. Звичайно, тішать успіхи у NBA українських баскетболістів – легіонерів.

Впевнена, що і гравці вашого клубу  стануть «зірками», а поки що прошу більш докладно розповісти про  команду СБК «Новий Розділ»?

-Звичайно. Отже спочатку ми грали в баскетбол нечисельною групою любителів та ентузіастів цього виду спорту. Виникали моменти, коли хтось поступав на навчання або влаштовувався на роботу поза Новим Роздолом, інші гравці травмувалися і вирішили «зав’язати» із цим жорстким спортом, тож нас ставало менше. Навіть декілька років тому виникла ситуація, що і наша група, і цей вид спорту взагалі майже зникли  із спортивної «мапи» Нового Роздолу.

Тільки у 2020 році наша команда почала відновлюватись, сформувалася у стійкий колектив, тому ми вирішили, що нам слід розвиватись, системно тренуватися, а головне, змагатися на турнірах з іншими баскетбольними командами. Так постав задум заснувати у місті баскетбольний клуб. Остаточно БК «Новий Розділ» створився  у відповідності до існуючих бюрократичних вимог  у жовтні минулого року. Я  з гравцем команди  Віталієм Довганом взяли на себе статус тренерів. На даний момент клуб формується, йому лише пів року, у команді грають як баскетболісти із стажем, так і новачки.

Першим серйозним турніром у форматі 5 на 5, у якому брав участь наш новостворений клуб, були обласні змагання, які відбулися декілька місяців тому  у 2023 році у м. Самбір. Нашими суперниками були сильні команди, одна з яких бере участь в Кубку України у вищій лізі.  Ми отримали цінний досвід, додалося впевненості та амбіцій.  

-Як відбуваються тренувальний процес?

-Поки що команда тренується  не так часто, як хотілося б, переважно двічі  на тиждень по дві години. Щоб краще визначати фізичний потенціал та майстерність гравців, ведемо статистику на кожного баскетболіста. Також виховуємо командний дух та взаєморозуміння гравців на майданчику. В сукупності це допомагає орієнтуватися у їхніх функціональних кондиціях та можливостях.

Оскільки у команді грає багато молоді (для порівняння, наймолодшому гравцеві 14 років, а найстаршому – 33), тому і тренування, і участь у змаганнях намагаємось організувати із врахуванням цих нюансів. Такий підхід дає позитивні плоди для поступового накопичення досвіду та ігрових навичок. Наприклад, нещодавно наші юні баскетболісти брали участь в  турнірі, який відбувся  в м. Болехів Івано – Франківської області. Це було правильним рішенням, тому що багато юнаків отримали додаткові мотивації, а відтак  показують хороші результати. Особисто виділю з молодих гравців Євгена Ченя, який зумів  за півтора місяця значно  підвищити свої баскетбольні вміння. 

-Наскільки потужним в сенсі участі сильних команд- суперників  був Відкритий турнір з баскетболу 3 х 3 Новороздільської ОТГ, у якому ваша команда посіла третє місце?

– Без перебільшення, крайній турнір за складом учасників  доволі  престижний. Зокрема, в ньому брала участь команда з Болехова – це хлопці, які грають у Аматорській лізі Івано-франківської області. Також  була дуже сильна команда з Золочева. Всього змагалося 9 команд –  5 з Нового Роздолу та 4 з інших міст. Як ви знаєте, ми завоювали високе  3 місце. Чинниками успіху я б відзначив вмілий тренувальний процес та значний внесок у такий результат наших досвідчених гравців, зокрема, Віталія Довгана, який має значний досвід виступів у аматорському баскетболі, якщо не помиляюся, Віталій 6 років грав за клуби м. Миколаїв (обласний)  та Єгора Чухновського.  До речі, у Новому Роздолі вони живуть як внутрішньо переселені особи.  

Наступний турнір, до якого ми готуємось, матиме обласний статус 5 на 5. Орієнтовно він відбудеться в травні. 

Що ж, на старті 2024-го команда вже досягла успіху у Відкритому турнірі. Звісно, це додало команді  мотивації і надалі досягати добрих результатів у наступних турнірах. До речі, яка програма – максимум для СБК «Новий Розділ» на досяжне майбутнє?

– Авже ж, зізнаюся є така мета програма. Насамперед, ми хочемо заявити команду на участь у Аматорській лізі BALL у Львові , там достатня кількість команд та сильні суперники, у поєдинках з якими наші, безумовно, підвищували б майстерність, набиралися б досвіду, що дуже важливо. Утім, для досягненні цієї  мети  бажано було б позитивно вирішити інші завдання.

По – перше,  залагодити питання із можливістю тренуватися гравцям нашої команди у великому спортзалі МБК «Молодість». Адже зараз ми тренуємося у спортивному залі ЗЗСО №3. Це надто замале площею приміщення, тож якщо нам вдасться виступати у Аматорській лізі, то для тренувального процесу, напрацювання ігрових заготовок, покращення фізичної підготовки гравців, проведення турнірних матчів із суперниками з інших міст  найбільше підійшов би спортзал саме МБК «Молодість». Поки що щодо вирішення цієї проблеми триває переговорний процес.

По –друге, раз наша команда вийшла на такий рівень, то це вимагає додаткових, причому чималих, коштів (зокрема, на придбання спортивної  форми, на оренду залу, на заявку на участь в Аматорській лізі). Тому шукаємо спонсорів, сприяння місцевої влади. Розвиток баскетболу у місті додасть плюсів спортивному сектору Нового Роздолу, адже наше місто є спортивним з давніми традиціями. Тому запрошуємо до співпраці усіх бажаючих, а  молодь – до занять баскетболом.

 Користуючись нагодою, хочу висловити глибоку вдячність Збройним силам України, які захищають державу від ворожого російського вторгнення, завдяки яким є можливість розвивати спорт. Додам, що на двох крайніх баскетбольних турнірах, у який брала участь наша команда, ми проводили збори на потреби ЗСУ. У міру своїх можливостей і надалі допомагатимемо українській армії.

Розпитувала Марта КРОЧАК, студентка І курсу факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка

Схожі повідомлення

Посвята учениці Вчительці Надії Петрівні КУЦЬ,

admin3

Максим Бутченко, менеджер історичного та культурного розвитку палацу Лянццкоронського, про майбутню візію палацу

admin2

Мрії додають наснаги…

admin2

Безкоштовне харчування школярів. Коли….?

admin2

Впродовж двох крайніх років  у газеті друкувалися мої критичні публікації, а тепер вирішила написати з іншого приводу: про те, що місто змінюється на краще…

admin3

Дарунки до Дня Героїв поважним городянам

admin2

Залишити коментар