16.5 C
Lviv
05.05.2024
Львівщина

На Львівщині вшанували пам’ять Героїв Крут

Вшанування Героїв Крут (6)

На фото: вшанування Героїв Крут

Сьогодні, 29 січня, в Україні відзначають 106-ту річницю бою під станцією Крути, що на Чернігівщині.

Відтак, як йдеться у повідомленні Департамену комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА, на Личаківському кладовищі у Львові відбулися урочисті заходи з вшанування пам’яті загиблих Героїв. До могил учасників бою Ігоря Лоського (Поле почесних поховань №67) та Андрія Лазаренка (Поле поховань №9) Національна гвардія України поклала квіти. Також присутні запалили лампадки в пам’ять про полеглих і долучились до поминального молебня.

У заході взяв участь перший заступник начальника обласної військової адміністрації Андрій Годик, представники обласної та міської рад, районних органів влади, військові, курсанти Ліцею імені Героїв Крут, громадськість та ЗМІ.

Організаторами заходу є департамент комунікацій та внутрішньої політики обласної військової адміністрації, Львівський ліцей імені Героїв Крут з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Довідково:

29 січня 1918 року відбувся бій біля залізничної станції Крути на Чернігівщині між українськими оборонцями, частину з яких складали студенти, та більшовицьким російським військом. Український загін відступив, майже 30 юнаків потрапили в полон і були страчені, частина бійців отримала поранення або загинула.

Бій під Крутами мав важливе геополітичне значення. Українцям вдалося відтягнути наступ противника на Київ. Втримання столиці під нашим національним прапором забезпечило суб’єктність української держави. Це дало змогу керівництву Української Народної Республіки укласти Берестейський мирний договір, за яким росія зобов’язувалася вийти з Першої світової війни.

Таким чином УНР отримала визнання на міжнародній арені, що дозволило продовжити процес українського державотворення та створило передумови для звільнення території України від більшовиків.

Бій під Крутами став символом героїзму українців, коли стійкість сотень визначили майбутнє мільйонів.

На Личаківському кладовищі поховані двоє учасників бою під станцією Крути 1918 року Ігор Лоський та Андрій Лазаренко.

Андрій Созонтович Лазаренко – народився 27 листопада 1901 в м. Київ видатний український ботанік, бріолог, фітогеограф, член-кореспондент АН УРСР, доктор біологічних наук, професор. 

Ігор Костянтинович Лоський – народився 15 грудня 1900 у м. Люблін. Син історика права, українського громадського та політичного діяча, дипломата Костянтина Володимировича Лоського. 

Схожі повідомлення

Цe нeпoвaгa дo вaших пoмeрлиx рідних: Отeць з Львівщини дoмігся, щoб з клaдoвищa прибрaли всі штyчні вінки і квіти

admin3

РІШЕННЯ ПРО ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ ПРИЙНЯТО. РАЗОМ ІЗ ЩОРІЧНОЮ ІНДЕКСАЦІЄЮ БУДЕ ЗДІЙСНЕНО ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ У ЗВ’ЯЗКУ ЗІ ЗРОСТАННЯМ ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ

admin3

Львівщина відзначає 105-ту річницю утворення ЗУНР

admin3

Миколаївська міська та Підкамінська селищна територіальні громади отримали кошти на відкриття відділень підтриманого проживання

admin3

У Львові внаслідок зіткнення з автомобілем травмований 23-річний велосипедист з Нового Роздолу

admin3

Як економити на опаленні 50 процентів і більше: приклади Новояворівська і Нового Роздолу

admin3

Залишити коментар