16.5 C
Lviv
04.05.2024
Новороздільська ОТГ

“Захист України” – оновлений кабінет і важливість предмету

Відкриття кабінету шкільного предмета «Захист України» у  Новороздільському ліцеї ім. В. Труша – подія немаловажна. І з точки зору відновлення цього предмету (який колись давно, хоч і з дещо іншою назвою, був обов’язковим у школах, але поступово звівся), і з точки зору можливості повноцінно вивчати військову справу та медицину (зважаючи на наочне приладдя та сучасне обладнання), і з точки зору   усвідомлення, наскільки захист України  важливий усім громадянам.

Чому у Новороздільському ліцеї? Через декілька років згідно освітянської реформи саме у цьому навчальному закладі здобуватимуть освіти старшокласники, які вивчають цей предмет.

 Конституцією України визначено, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Для того, щоб вчителі під час військово-патріотичного виховання учнів мали можливість використовувати сучасні методи та технології навчання, для підвищення ефективності освітнього процесу міністерство освіти і науки  визначило засоби навчання та обладнання, якими можуть бути оснащені навчальні кабінети предмета «Захист України» закладів освіти. Оновлення класу є важливим кроком у підвищенні якості освіти молоді та підготовці їх до викликів майбутнього.

Програма  оснащення навчальних кабінетів предмету «Захист України» реалізовувалася Львівською держадміністрацією і вартувала близько 465  тис грн (обладнання для класу закуплено у співфінансуванні наполовину – Новороздільська міська рада  та Львівська обласна державна адміністрація, десь по 233 тис грн з кожної сторони).  

Цього дня, 20 вересня, першими за парти навчального кабінету сіли гості – перший заступник голови Стрийської  райдержадміністрації Андрій Вовчастий,  представник 2 відділу Стрийського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки  (райвійськкомату) майор Олег Труш, до речі,  випускник колись школи №1 і  родина до Володимира Труша, ім’я якого носить Новороздільський ліцей, міський голова Новороздільської громади Ярина Яценко, начальник Новороздільського міського відділу освіти  Галина Панчишин, директор і заступник Новороздільського ліцею ім. В. Труша Богдан Токар і Світлана  Верещинська.

Попередньо вони відвідали музей Новороздільського ліцею «Відродження», де керівник музею і заступник директора ліцею Лідія Ритаровська та екскурсовод, учениця 7 класу Божена Гладка й інші школярі (в ролі «живих експонатів») провели невелику театралізовану екскурсію

Відкритий урок «Захист України» був цікавий і достатньо практичний. Учні продемонстрували  свої уміння із застосуванням  на практиці  закупленого сучасного  обладнання для класу “Захист України”. Уроки предмету проводяться  комбіновані – навички довійськової підготовки та першої домедичної допомоги.  У новому кабінеті, окрім тематичних стендів, безліч потрібного обладнання, яке дозволяє практикувати щойно пройдене навчання. Учитель основи медичних знань Ірина Кухаришин продемонструвала зразки двох аптечок – домедичної допомоги і військової, сучасні муляжі, на яких дівчата навчаються робити  масаж серця, вентиляцію легень і навіть інкубацію трахеї. А свої уміння  зупинити кровотечу чи надати допомогу зомлілій людині, зробивши прямий масаж серця, продемонстрували тут же. Уміння, зазначимо, потрібні кожному з нас навіть у цивільному житті. Учні мають бути готовими до реального  життя і вміти реагувати на різні кризові ситуації.

Учитель предмету «Захист України» Володимир Денькович показав майстер-клас з розборки автомата Калашникова на швидкість . Втім, його учні не надто  відставали. Натівські носилки, пневматичні гвинтівки, а головне – електронний віртуальний стрілецький тир, який дозволяє моделювати і тир, і бій, у якому  учні продемонстрували  влучну стрільбу.

Наочне приладдя кабінету доповнили привезеною бійцями 24 бригади з передмістя Бахмута гільзою 152-міліметрового артилерійського снаряду до гаубиці. На жаль, у часи воєнних лихоліть ми повинні розбиратися і в такому.

Схожі повідомлення

Музичний гурт відкрив збір коштів на дрон воїну-новороздільцю

admin2

Скільки разів потрібно набирати номер «газової контори», щоб звідти відгукнулися на дзвінок і надали консультацію?

admin3

Студентська екскурсія на “ОДВ-Електрик”

admin2

Черговий дарунок від отця Дам’яна

admin2

70 новороздільських весен від поетів міста

admin2

Опалювальний сезон, призупинка теплоносія – які будинки?

admin2

Залишити коментар