16.5 C
Lviv
03.05.2024
Львівщина

Народні депутати і голови громад обговорили перспективи розвитку місцевого самоврядування у воєнних та поствоєнних реаліях. Йшлося і про те, що ПДФО треба забирати в громад диференційовано

Народні депутати і голови громад обговорили перспективи розвитку місцевого самоврядування у воєнних та поствоєнних реаліях

Вчора, 13 вересня, Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України провів у Львові відкритий діалог народних депутатів України з головами територіальних громад Львівської області. Присутні обговорили проблеми та перспективи розвитку місцевого самоврядування у воєнних та поствоєнних реаліях.

Як повідомляє пресслужба Львівської обласної ради, участь у засіданні взяли в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод, начальник Львівської ОВА Максим Козицький, Голова Комітету Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування Річардас Юшка, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, народні депутати України від Львівщини, депутати Львівської обласної ради, представники органів державної влади і місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, вітчизняних і міжнародних організацій, експерти.

На початку виступу Юрій Холод подякував Литві за різнобічну допомогу Україні в боротьбі з агресором.

В.о. голови Львівської обласної ради підкреслив, що одним із важливих інструментів євроінтеграції та якісної співпраці громад абсолютно точно є реформа децентралізації, і на порядку денному давно – її логічне завершення.

«Нам не варто для цього чекати перемоги на полі бою. Є необхідні кроки, які маємо зробити вже. Навіть для того, щоб правильно пріоретизувати використання коштів на місцях та максимально ефективно використовувати ресурси на допомогу військовим.

І це не про раптові переділи (чи відбирання) ПДФО з київських кабінетів, а про логічне завершення бюджетного процесу до кінця року, про спільний пошук оптимальних рішень для місцевих бюджетів.

Бо вже сьогодні наші військові, повертаючись додому, питають нас не тільки про те, як ми допомагали війську, а й про рівень соціальних послуг, про умови для лікування та реабілітації у місцевому шпиталі, про “школярика” і про якісні сучасні школи, де мають навчатися їхні діти. Бо життя не спиняється, поки ми боремося. Навпаки: ЗСУ воюють також за те, щоб всі наші діти мали дитинство, якісну освіту, знали як відновлювати Україну і будувати тут своє щасливе майбутнє.

Саме тому перший пріоритет – наша армія. Але інституційна та фінансова спроможність громад також є важливою.

Наразі на Львівщині дотаційними є більшість громад. Лише 11 з 73 – фінансово спроможні. Тобто, говорячи про те, щоб забирати ПДФО, треба розуміти, в кого і як забирати. Наприклад, найменш спроможних ми дотуємо з обласного бюджету цьогоріч на 153 млн гривень. Тому потрібно вирішувати питання комплексної податкової реформи, а не просто бавитися в політичні ігри», – підсумував Юрій Холод.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк підкреслила, що після перемоги Україну очікує велике відновлення.

«Маємо на увазі не тільки відбудову, а впровадження нових європейських сучасних правил і норм життя. Ми прагнемо, щоб в усі процеси відновлення максимально були залучені громади. Щоб вони мали інструменти для відновлення і розвитку, щоб були забезпечені економічні, екологічні та енергетичні стандарти», – сказала Олена Шуляк.

Голова Комітету Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування Річардас Юшка акцентував, що Литва готова співпрацювати і ділитися досвідом з Україною.

«Комітет Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування вже співпрацює з Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Невдовзі ми підпишемо про це угоду. Впевнений, що наш 19-річний досвід членства в ЄС стане в нагоді Україні. Після входу України в ЄС, нас чекає багато роботи з імплементації фінансових механізмів та інвестицій, які Європа може принести у вашу країну», – повідомив Річардас Юшка.

За словами Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Вальдемараса Сарапінаса, з самого початку повномасштабної війни Литва підтримує Україну в боротьбі проти агресора.

«Державна підтримка Литви для України вже значно перевищує мільярд євро. Крім того, допомагають громадські організації та громадяни Литви. Важливою є не лише військова і гуманітарна допомога, але й моральна підтримка, дружнє спілкування», – підкреслив Вальдемарас Сарапінас.

Під час заходу обговорили також питання реалізації реформи адміністративно-територіального устрою, корегування адміністративно-територіального устрою, розвитку співробітництва між територіальними громадами, транскордонного співробітництва та інші. Учасникам презентували «АНАЛІТИЧНИЙ ПОРТАЛ ЛЬВІВЩИНИ» та ініціативу «CITIES 4 CITIES | UNITED 4 UKRAINE».

Зустріч відбулася за сприяння та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Схожі повідомлення

У м. Сколе на Стрийщині розпочала роботу ще одна поліцейська станція

admin3

ПЕРША ЛІГА ЛЬВІВЩИНИ-2024 СТАРТУЄ 14-ГО КВІТНЯ. Хто буде суперником ФК “Новий Розділ”?

admin3

На Львівщині вшанували пам’ять Героїв Крут

admin3

Пластуни Львівщини розпочали новий пластовий рік

admin3

Зухвала крадіжка золотого кольє з ювелірного магазину у Львові виявилася для 19-річного злодія з Дніпропетровщини невдалою -його затримали перехожі на вулиці

admin3

УВАГА! Розшукова ДТП поблизу с. Вербиця Стрийського району на Львівщині – правоохоронці просять зголоситись очевидців

admin3

Залишити коментар