16.5 C
Lviv
04.05.2024
Новороздільська ОТГ

32-а річниця відновлення Незалежності України в Новому Роздолі: негучна урочистість на другий рік війни під гучне биття сердець  присутнього люду

24 серпня, у четвер,  море сонця і неймовірна спека не стали на заваді сотням новороздільців прибути до компактного майданчика  навпроти пам’ятника Тарасу Шевченку, аби взяти участь у  не гучній урочистості «Навіки мир і слава Україні!», присвяченій 32-й річниці відновлення Незалежності України. Власне, так було завжди. І так буде вічно на кожні головні свята Держави! Тільки поки не здобудемо перемогу над кацапськими варварами, вшанування головного свята Держави відзначатимуться скромно, без надміру веселощів і радісних пісень.

Слід відзначити, що організатори заходу – МБК «Молодість» (директорка – Ірина Михайлюк – Сагало) та  Управління культури, спорту та гуманітарної політики (керівник – Володимир Засанський)  професійно і органічно уклали  сценарій  урочистості, вплівши «червоною ниткою» патріотичну складову та тему вирішальної війни з Росією  за Незалежність.   

Особливо привертали увагу декілька дуже поважного віку осіб з числа ще сущих учасників національно – визвольних змагань. Помітно втомлені ходою від своїх домівок до Кобзаря, сиві із посіченими зморшками обличчями та руками, вони з приємністю роззиралися довкіл, тішилися велелюддям, серед якого було чимало молоді.

 Святковому дійству передував виступ першого заступника міського голови Михайла Гулія. Зокрема, промовець нагадав, що напередодні в Україні відзначалося ще одне важливе свято – День Державного Прапора. «Синьо – жовтий стяг нашої Держави символізує нашу єдність, нашу перемогу, наш добробут, – наголосив пан Михайло. – Сподіваюся і вірю, що найближчим часом синьо- жовтий прапор замайорить в кожному куточку нашої рідної неньки – України: від Сходу на Захід, з Півночі на Схід».

Про сьогоднішню величну дату у календарі Державності М. Гулій відзначив: « 24 серпня ми традиційно відзначаємо 32-річницю відновлення   Незалежності України. Але крайні два роки, відколи розпочалося широкомасштабне вторгнення російських військ в Україну, наше ставлення до цього свята є значно глибшим і осмисленішим , ніж у попередні роки. Бо іде війна, яка торкнулася кожного громадянина держави. Кращі сини і дочки України стали на захист Незалежності.

У лавах  Збройних сил  захищають державу від російських нелюдів маже  тисяча мобілізованих мешканців Новороздільської громади. На жаль, у борні з ворогами гинуть і наші хлопці. Від початку 2014-го загинув сорок один військовослужбовець  з нашої громади. Вони герої, вони віддали життя за Незалежність. Багато поранених, травмованих, скалічених, багато полонених наших героїв – земляків.

Вірю в перемогу, вірю, що незабаром уся тимчасово загарбана москалями українська територія буде деокупована. Вірю в Збройні Сили України, вірю в Перемогу. Слава Україні!»

Згодом  ведучі урочистостей – Анастасія Петрів  та Назар Ольшанський, висловивши слова вдячності  нашим Захисникам та Захисницям, які  на фронтах російсько – української війни відважно б’ють окупантів, ,  оголосили Хвилину мовчання» за полеглими військовослужбовцями. А під тужливі звуки мелодії «Плине кача по тисині…» представники молодої генерації новороздільців  поклали квіти до пам’ятної дошки Новітніх Героїв.

Відзначення Дня Незалежності продовжились виступами учасників художньої самодіяльності МБК “Молодість”

Як поінформувала репортера «ВР» директорка МБК «Молодість» Ірина Михайлюк – Сагало : «Свій талант та творчість жителям та гостям Нового Роздолу дарували: зразковий ансамбль народного танцю “Веселка” – керівник Тетяна Михайлюк-Вирста ,  народний фольклорний ансамбль “Джерело” – керівник Ірина Жигаль ,народний ансамбль пісні і музики “Мальви” – керівник Людмила Верес, фольклорний ансамбль “Барвінок” – керівник Ольга Чайка, вокальний дует у складі Аліни Коваленко та Юрія Шеремети, а також вокальне тріо “Мрія” – керівник Наталія Фіцала .

А ще звучали пісні у виконанні солістів – Христини Кудряшової, Олександри Горбіль та Ярослава Лаби  -керівник Ірина Жигаль, Юрія Шеремети та Діани Іваницької – керівник Наталія Фіцала.

Завершився захід флешмобом, у якому взяли участь не лише учасники Зразкового ансамблю народного танцю”Веселка”, а й їх батьки та працівники МБК “Молодість

* * *  

…Від початку широкомасштабного вторгнення наша громада вже вдруге  відзначає День Незалежності в в рамках війни та воєнного стану. І в умовах щораз  успішнішого контрнаступу ЗСУ. Саме наші бійці ціною неймовірних фізичних зусиль та втрат , в умовах кількісно   переважаючих в техніці і живій силі ворогів  прискорюють Українську Перемогу, тримають над тилом мирне небо. Їхній внесок у перелом війни неоціненний, їхні віддані на олтар  Незалежність життя святі. Вічна вам шана  і честь!

Завершуючи репортаж, пригадав собі редакційний день  24 лютого 2022 року. Готуючи номер до випуску,  на вайбер отримав повідомлення від добробатівця, уславленого бійця легендарного батальйону «Айдар» Миколи Нєдельського (на псевдо «Дядя Коля») із декількома  словами – простими, але пронизуючими душу: «Друже Іване, ми, бійці, свій обов’язок виконаємо сповна. Напишіть, щоб люди ВІРИЛИ  в Українських  Вояків!..».

І досі душу проймає дрож від цього послання Воїна, який у перші години перших боїв із переважаючими кацапами  знайшов хвильку, аби написати ці проникаючі в душу і серце  рядки. Це високий прояв патріотизму і готовності воювати до кінця. До Перемоги. Так буде!

 Поміж іншим, тоді у редакційній передовій статті відписав «Дяді Колі»: «Друже, передай побратимам, що новороздільці, як і у перші роки російсько-української війни, починаючи з 2014-го, вірять і підтримують бійців. І впевнені у вашій перемозі»…

Майже півтора року день у день триває  героїчний спротив України російським окупантам. Перемога стає ближчою. Ми вам ВІРИМО, незламні українські захисники!

Іван БАСАРАБ

Схожі повідомлення

Благодійний Ярмарок Пряників – смачні пряники, красива фотозона і щедрі пожертви Вітальчику Головченко!

admin2

«Чому назвав мера «істотою»? Господь казав: «Я є істота…»

admin3

Новий Розділ знову проводжає Героя у засвіти!

admin2

Наталія МЕЛЕШКО: «Наша бригада вже провакцинувала медпрацівників Стрийщини, Дрогобиччини та Миколаївщини. Після Нового Роздолу вирушимо на Жидачівщину…

admin3

Нашій дорогій класній керівничці (Матусі) Валентині Пантелеївні КОСІВ – від учнів колишнього, уже дорослого класу 1989 року випуску!

admin3

Чому б у «Сім 23» не встановити низькі стелажі, де покупці могли б пакувати в сумки придбані продукти. У «Вопаку» так було…

admin3

Залишити коментар