16.5 C
Lviv
20.04.2024
Стрийщина

Новороздільський професійний ліцей – престижно і фахово

Вибір професії – головне у житті кожної людини

10 травня  Новороздільський професійний ліцей запросив батьків  та учнів закладів загальної середньої освіти  та усіх бажаючих на День відкритих дверей.

Проте це був не просто традиційний День відкритих дверей.  І на ній присутні почули не просто історію життя та палітру досягнень Новороздільського професійного ліцею (колись профтехучилища №5). Це був свого роду день народження нового навчального закладу у місті Новий Розділ, який утворився із злиття двох ліцеїв – Новороздільського професійного і ліцею будівництва та побуту (колись профтехучилища №6).  З 1 вересня  2023 року вони продовжать навчання в об’єднаному навчальному закладі “Новороздільський професійний ліцей”.

Директор Новороздільського професійного ліцею Оксана Труш привітала присутніх, розпочавши з побажання найшвидшої  Перемоги: її наближати потрібно успішним навчанням, активним волонтерством, клопіткою роботою, з висловлення вдячності Героям, ЗСУ, які захищають нас усіх від російської навали, даючи змогу жити, навчатися, працювати.

«Реформа профтехосвіти йде – щораз зростає попит та потреба у робочих спеціальностях, яких тут навчають, відповідно і навчання стає престижним життєвим вибором.  Адже без кваліфікованого робітника, без золотих рук працьовитого українця відбудувати нашу країну після воєнний лихоліть буде енможливо.

За наказом Міністерства освіти прийнято рішення створити один великий конкурентноздатний на ринку праці, європейський навчальний заклад з сучасним обладнанням, аудиторіями,  умовами для навчання – об’єднати два навчальні  заклади в один, тож відтепер ми одна дружня ліцейна родина».

Директор професійного ліцею озвучила перелік спеціальностей, які найбільш затребувані на ринку праці  і яких навчають у ліцеї, а також коротко охарактеризувала навчальний заклад –   «злагоджений дружній колектив, учні, якими пишаємося, гарний відпочинок, стипендія і різні нагороди, виробнича практика на підприємствах,  обладнаний гуртожиток, де проводиться сучасний ремонт,  виділені кошти на ремонт спортзалу, участь у  цікавому українсько-німецькому проєкті з обміну досвідом у профтехосвіті, у ході якого відвідали  багато семінарів, побували за кордоном – і співпраця планується надалі, зокрема, з  оновлення матеріально-технічної бази.

Держава збільшує фінансування для закупівлі нового сучасного обладнання  закладам профтехосвіти, щоб учні, окрім теорії, добре освоїли практичні навики. Підприємства готові запрошувати молоді висококваліфіковані кадри».

Усі присутні відчули атмосферу навчального закладу, познайомились із педагогами, майстрами виробничого навчання, майбутніми фахівцями, відвідали майстер-класи, спробували смаколики та переглянули різноманітну продукцію, виготовлену  учнівсько-педагогічним колективом. Органічно у загальну атмосферу дня відкритих дверей влився і колектив  Новороздільського професійного ліцею будівництва та побуту, який  також представляв свої професії.

Цікаві і престижні професії у Новороздільському професійному ліцеї – і про них дізнавалися з виступів, з відеопрезентації, з театральної постановки   колективу «Ліцедії», з розповідей та проведених майстрами і учнями  майстер-класів, з різноманітної виставки робіт – кравці вишукано продемонстрували  показ колекції вечірніх суконь, перукарі – неймовірний показ зачісок, а на майстер-класі бажаючі змогли і собі зробити красиву стрижку та укладку, кухарі і кондитери пригощали неймовірно смачною запашною випічкою, а офіціанти й бармени доповнювали щедрий стіл-виставку оригінальними напоями та майстерно прикрашеними стравами; слюсарі з ремонту колісних транспортних засобів наочно демонстрували  уміння поводження з авто, з яким, як кажуть, «на ти», а сучасний звіт без авто важко уявити; електрозварники  показували, як «пускають вогонь» і відкрито говорили про високий рівень затребуваності та  оплати їх роботи; цікаво розповідали про нюанси своєї спеціальності електромонтери  з ремонту та обслуговування електроустаткування; виставка робіт  столярів та електро-газозварників і ручного інструменту малярів-мулярів-штукатурів привертала зацікавлену увагу відвідувачів Дня відкритих дверей.

До речі, бажаючих познайомитися з Новороздільським професійним ліцеєм був повен актовий зал – прийшли школярі  з Новороздільського ліцею ім. В. Труша, новорозхдільських шкіл №2, №3, №4, №5, з Веринської і Гранки-Кутівської шкіл

Виставки, презентації, майстер-класи, екскурсія ліцеєм, ярмарок виробів і смаколиків зробили традиційний профорієнтаційний захід насиченим і святковим. Драйву додавали красиве творче оформлення – виступи ліцеїстів, учасників театрального колективу «Ліцедії» (керівник Лілія Тимощук).

Завершальна танцювально-театральна постановка «Народ мій є! Народ мій завжди буде!», прем’єра якого відбулася на площадці перед  головним корпусом ліцею (виконавці – театральний гурток БДЮТ «Маска» під керівництвом Лілії Томащук, хореограф Ольга Лаврінців), – вразив присутніх надзвичайною граційністю, драматизмом і водночас патріотично життєстверджуючою ідейною наповненістю.

Смакуючи випічку, виготовлену кухарями професійного ліцею, та звареним тут же на подвір’ї кулішем, присутні вкотре переконувалися «Зможеш усе – бо фахівець!» – таке гасло справжніх фахівців Новороздільського професійного ліцею!

Схожі повідомлення

Ліс за хабар…

admin2

У м. Стрий на вул. Крива вогнеборці ліквідували пожежу у виробничому цеху

admin3

Під час повітряної тривоги безпілотник окупантів влучив в обʼєкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині.

admin3

Горіла стерня: 78-річну мешканку Київців госпіталізували в реанімацію

admin2

У лісі поблизу с. Поляна Стрийського району заблукала мешканка Львова, яка з чоловіком збирала гриби. Чоловік, помітивши відсутність дружини, викликав рятувальників і вони разом з правоохоронцями та лісничим знайшли згубу

admin3

Молоді жертви автотрощі біля Підберізців

admin2

Залишити коментар