16.5 C
Lviv
19.04.2024
Новороздільська ОТГ

Прихильники руського язика по-новороздільськи

Напередодні Дня Матері стався прикрий випадок в нашому місті. Відома у Новому Роздолі перукарка Жанна Гончарська, новороздільчанка, яка, здається, мала би навіть не сумніватися у затяжному суперечливому діалозі щодо виключно української мови без сумнозвісного “а какая разніца”. Разніцу уже давно і однозначно усвідомили усі українці…

Та подальший розвиток подій просто шокував. Голосно звучала… російська мова з телефону… Російський серіал… А хлопчині, який стригся, уважна перукарка включила мультик. Уявіть собі – російською мовою! Це на 443 день війни!!! Це при величезному виборі українського контенту і в музиці, і у фільмах та мультиках. Коли Ореста Максимович стримано попросила вимкнути расійську, то нарвалася на потік зневажливого: “мовляв, я виросла в радянському союзі, тож і слухатиму російську чи яку схочу, бо маю права у демократичній країні. Та й взагалі, це моя перукарня, тож слухати буду, що схочу…” І це у Новому Роздолі? Молода ще людина?.То наші воїни право мають вмирати за таких от “українців”?

Ореста Максимович оповідає про цю подію, яка трапилася 12 травня в перукарні “Естет”. Перукарка Тамара також зверталася до Жанни не сперечатися і вимкнути російський контент. Але таке суворе відстоювання своєї думки не припинилося.

“Я ж їх туди не посилала” – так і вчувалося в кожному слові перукарші Жанни. Не ви! Але щодня заради вас і ваших рідних та дітей тисячі наших захисників переносять усі тяготи воєнних дій, поранення, втрати, біль, сльози, принесені на нашу землю отим рускоязичним міром, чий язик так твердо відстоювала перукарша.

Так, демократія передбачає можливість слухати, що хочеш, коли в себе вдома чи бодай у навушниках, або коли ще совість дозволяє… Але не тоді, коли навколо люди, для яких кожне російське слово, як сіль на рану . А такими зараз є кожен свідомий українець…

То новороздільцям організовувати Жанні Гончарській місце особистого простору без клієнтів?

До речі, офіційно: Верховна Рада 19 червня прийняла Закон (проект № 7273-д), яким заборонила російську музику в українських медіа та громадському просторі, а також Закон (проект № 7459), яким заборонений імпорт та розповсюдження книг та іншої видавничої продукції з росії, тимчасово окупованих нею територій України та з білорусі. Повністю та безстроково під забороною буде публічне виконання та показ фонограм та музичних кліпів, виконаних та/або вироблених співаком (співачкою), який є або був у будь-який період після 1991 року громадянином росії, за винятком колишніх громадян росії, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають (не мали на момент смерті) громадянства росії. Штраф за порушення – 10 відсотків розміру ліцензійного збору.

Схожі повідомлення

День Героїв як свято, покликане відродити патріотичний дух поколінь, які дали і дають нашій історії яскраві приклади жертовності в ім’я України

admin3

МАРІЯ – НАЙКРАЩА МАТИ НА СВІТІ

admin3

Натепер у шпиталях Польщі перебувають на лікуванні 24 українця, які постраждали внаслідок смертельної ДТП з рейсовим автобусом «Познань – Херсон»

admin3

Прання та чищення одягу – у Новому Роздолі

admin2

6 серпня, стадіон “Колос”, 17.00: КСК “Берездівці” – СКК “Крупсько”

admin3

Як ТИ?….

admin3

Залишити коментар