16.5 C
Lviv
18.04.2024
Україна

Як постраждали українські діти через повномасштабне вторгнення рф

Вбиті, поранені та депортовані

Майже рік тому вони безтурботно грались у дворі, а причиною хвилювань  могла бути контрольна з математики, втім повномасштабне вторгнення рф кардинально змінило дитинство в Україні, а визначення «діти війни» набуло актуальності. Вбиті, постраждалі, депортовані, вимушено переміщені і навіть ті, які побували у катівні. Ворог не шкодує українських дітей. Окрім цього, бойові дії позначаються на дитячій психіці. За даними дослідження Gradus Research, яке провели наприкінці минулого року, 58% опитаних вчителів та керівників навчальних закладів середньої освіти фіксують появу стресу чи психологічної травми в учнів після початку повномасштабної війни, що проявляється через тривожність та стурбованість дітей, відсутність мотивації до навчання.

Як повномасштабне вторгнення рф позначається на українських дітях  — далі у матеріалі  Центрі громадського моніторингу та контролю.

Вбиті і скалічені

31 січня  російські військові обстріляли з артилерії місто Бахмут на Донеччині. За даними голови Донецької ОВА Павла Кириленка, серед двох загиблих – неповнолітній хлопець. Через злочини окупантів, випадки загибелі українських дітей далеко непоодинокі: вони потрапляють під обстріли, гинуть під уламками зруйнованих будинків і підриваються на мінах, які вороги можуть ховати навіть на дитячих майданчиках та у іграшках. Ювенальні прокурори повідомляють: внаслідок збройної агресії рф в Україні загинуло 459 дітей. І це лише за офіційними даними.

Окупанти обстрілюють і місця, в яких українські діти лікуються. Приміром, у Новорічну ніч, по Херсонській обласній дитячій лікарні ворог випустив близько семи снарядів. У ОВА повідомили, що, серед іншого, значних руйнувань зазнало грудне відділення неонатального корпусу, зруйновано дві реанімаційні палати та пошкоджено інші медичні кабінети основного корпусу. Персоналу довелось евакуйовувати до сховища дітей. Жертв вдалося уникнути.

Значна кількість дітей нині поранені та скалічені. Нещодавно у Національному реабілітаційному центрі «Незламні» запустили напрямок дитячого протезування. Там повідомляють, що перший дитячий протез встановлюють 13-річному хлопчику, батького якого пішов захищати країну. Дитина втратила руку, коли допомагала мамі по господарству.

Ювенальні прокурори зазначають, що внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну поранені понад 918 дітей. Загалом, усі вищенаведені фахівцями цифри не остаточні.

Катування

У грудні минулого року, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що у деокупованому Херсоні у катівні виявили камеру, де окупанти тримали дітей. За його словами, дітям практично не давали їжу, воду — через день, також використовували психологічний тиск: розповідали, що батьки від них відмовилися. Одного хлопця забрали тільки за те, що він сфотографував розбиту російську техніку. Його утримували там із застосуванням тортур, — розповів Уповноважений.

Депортація

За даними державного порталу з розшуку дітей «Діти війни», з початку повномасштабного вторгнення,  росіяни незаконно депортували понад 16 тисяч українських дітей. Втім там також вказують, що за даними з відкритих джерел, озвучуваних рф,  вивезено – 733 тисячі  дітей.

Депортованих дітей можуть усиновлювати, а під час цього процесу змінювати персональні дані, що ускладнюватиме пошуки. Такі випадки правозахисники уже фіксують. У мережі є також інформація про те, як українських дітей примусово русифікують.

У січні Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Верховним комісаром ООН у справах біженців Філіппо Гранді, під час якої порушив тему масового злочинного вивезення державою-агресором українських дітей, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Наше суспільство справді потребує дуже зрозумілих відповідей на те, чи зможемо ми разом розробити механізм повернення наших громадян. Я хотів би сказати передусім про дітей, які не спроможні самостійно звільнитися з полону. А я вважаю зміну громадянства з українського на російське політикою геноциду й тим самим полоном», – наголосив Президент України.

В Україні нині докладають чималих зусиль задля повернення юних українців додому. Правозахисники проводять спеціальні операції із повернення дітей, ведуть перемовини із стороною окупантів. Станом на початок лютого вдалось повернути 126 дітей, які були депортовані.

Чи повернуться школярі з інших країн?

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зазначив, що за кордоном перебувають  близько 500 тисяч дітей шкільного віку.

«Ані батьки, ані діти не хочуть залишати навчання в закладах освіти України. І ми даємо їм такі можливості. У нас є міжнародна українська школа, яка дозволяє за місцем перебування за кордоном навчатися в асинхронному режимі», – зазначив урядовець.

Раніше міністр також повідомляв, що 918  шкіл розташовані на тимчасово окупованих територіях.

За останніми офіційними даними, через бомбардування та обстріли російських військових пошкоджено 3126 закладів освіти. 337 з них зруйновано повністю.

Схожі повідомлення

Як вибрати умивальник?

admin

Як правильно очистити піч або гриль в домашніх умовах?

admin

Українці – найнещасливіші в Європі. В тому числі і через корупцію.

admin2

Ми не приймаємо ультиматум Росії щодо членства України в ЄС та НАТО, – Порошенко

admin3

Внаслідок вчорашніх ракетних ударів на Львівщині двоє осіб отримали поранення: Максим Козицький

admin3

Завдячуючи випадку «записавшись» у 7-річному віці  у волейбольну секцію до тренера ДЮСШ Сергія Краснопольського, у свої 14-ть Марічка Гошилик вже  чемпіонка України з класичного волейболу (2021р.) та цьогорічна срібна призерка Чемпіонату Латвії з пляжного волейболу

admin3

Залишити коментар