16.5 C
Lviv
16.04.2024
Україна

Група аферистів зі Львова ошукала на понад 2 млн грн мешканців, які довірливо передавали кошти організатору “фейкового” будівельного кооперативу. Серед потерпілих – військовослужбовиця ЗСУ, нагороджена “Сталевим хрестом”

Зібрали майже 2,5 млн грн за будівництво неіснуючих квартир: у Львові викрили шахрайську «схему».

Організатору та спільникам повідомлено підозру. Одна з потерпілих — військослужбовиця ЗСУ — нагороджена «Сталевим хрестом» на наразі проходить лікування після поранення на Бахмутському напрямку.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби ГУ Нацполіції України у Львівській області.

Зібрали докази причетності фігурантів до організації оборудки оперативники управління стратегічних розслідувань у Львівській області спільно зі слідчими слідчого управління обласної поліції. За даними слідства, у 2017 році організатор налагодив «схему» з обману громадян під виглядом будівництва житла. Для створення ілюзії серйозної компанії чоловік орендував офісне приміщення, в якому здійснювалася «бізнесова» діяльність. За його планом створювали будівельні кооперативи, а в інтернеті розміщували оголошення про продаж квартир з візуалізацією майбутніх об’єктів.

Клієнти укладали договори на придбання нерухомості та передавали кошти організатору, який не вносив їх на банківські рахунки та розпоряджався на власний розсуд. Для створення ілюзії, на ділянці, яка була у власності кооперативу, без жодних дозвільних документів розпочинав роботи з будівництва. Однією з потерпілих стала військовослужбовиця ЗСУ, яка отримала поранення на Бахмутському напрямку та наразі проходить лікування.

На одному з етапів протиправного будівництва, за судовим позовом інспекції Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові, судом було ухвалено рішення про знесення самочинного об’єкта. Організатор, будучи головою кооперативу, задля уникнення накладення арешту на майно та не бажаючи відшкодовувати потерпілим кошти, вдався до продажу землі третій особі. Проте у 2021 році на земельну ділянку було накладено арешт.

Влітку 2022 року оперативники та слідчі провели ряд санкціонованих обшуків, в ході яких виявили печатки, договори щодо передачі коштів потерпілими, квитанції, платіжні доручення, банківські документи, цифрові носії інформації, «чорнові» записи.

5 січня організатору та чотирьом спільникам повідомили про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 1, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Фігурантам може загрожувати до 12-ти років позбавлення волі. Вирішується питання про обрання запобіжних заходів усім підозрюваним.

Процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні здійснює Львівська обласна прокуратура.

Схожі повідомлення

ПРО ВАЖЛИВЕ

admin3

У Золочівському районі протиповітряна оборона збила 3 ракети: Максим Козицький про добу в області

admin3

Напередодні Великодня 3-річний харків”янин Мирон, який 18 квітня у Львові отримав поранення від ракетного обстрілу, був приємно здивований незвичайними візитерами. А відтак – поділився своєю мрією

admin3

Український захисник загинув від кулі ворожого снайпера.

admin1

У 24-річного львів’янина вилучено 19 зіп-пакетів із наркоречовинами “Альфа” та амфітаміном, а біля ліцею на вул. Симоненка виявлено 4 закладки, які встиг зробити негідник

admin3

Цікаво, чи багато з тих, у кого до Пороха було “многа вапросав”, усвідомлюють тепер від чого врятували нас Мінські угоди в 2014?

admin3

Залишити коментар