16.5 C
Lviv
26.04.2024
Україна

Історія для тих, хто сумує за СРСР ( “Мамочний табір”. З книги Енн Епплбаум “ГУЛАГ”)

Нас було три мами. Нам виділили невеличку кімнатку в бараці. Клопи тут сипалися зі стелі та стін, як пісок. Всі ночі безперервно ми їх оббирали з дітей. А вдень – на роботу, доручивши малюків який-небудь активній старенькій, яка з’їдала залишену дітям їжу. Цілий рік я ночами стояла біля ліжечка дитини, грабувала клопів і молилася. Молилася, щоб бог продовжив мої муки хоч на сто років, але не розлучав з донькою. Щоб, нехай злиденною, нехай калікою випустив з ув’язнення разом з нею. Щоб я могла, повзаючи в ногах у людей і випрошуючи милостиню, виростити і виховати її.

Але бог не відгукнувся на мої молитви. Тільки-но дитина стала ходити, тільки-но я почула від неї перші, які пестили слух, такі чудові слова – «мама», «мамуся», як нас в зимову холоднечу, одягнених в лахміття, посадили в теплушку і повезли в «мамочний» табір, де моя ангелоподібна товстушка з золотими кучериками незабаром перетворилася в бліденьку тінь з синіми колами під очима і потрісканими губами.

Я працювала спочатку на лісоповалі, потім на тартаку. Вечорами я приносила в табір в’язанку дров і віддавала нянечкам, які за це пускали мене до доньки (крім звичайних побачень). Бачила, як о сьомій годині ранку няньки робили побудку малюкам. Стусанами й криками піднімали їх з ненагрітих ліжок. Штовхаючи дітей в спинки кулаками і обсипаючи грубою лайкою, міняли сорочечки, підмивали крижаною водою. А малюки навіть плакати не сміли. Вони тільки стогнали по-старечому і – гукали. Це страшне гукання цілими днями лунало з дитячих ліжечок. Діти, яким належало вже сидіти або повзати, лежали на спинках, підібгавши ніжки до живота, і видавали ці дивні звуки, схожі на приглушений голубиний стогін.

На сімнадцять дітей припадала одна няня, яка повинна була годувати, мити, одягати дітей і тримати палату в чистоті. Вона намагалася полегшити собі завдання: з кухні няня приносила щойно зварену, гарячу кашу. Розклавши її по мисочках, вона вихопила з ліжечка першу-ліпшу дитину, загнула їй руки назад, прив’язала їх рушником до тулуба і стала, як індика, напихати гарячою кашею, ложку за ложкою, не залишаючи їй часу ковтати.

Елеонора почала чахнути.

При побаченнях я виявляла на її тільці синці. Ніколи не забуду, як, чіпляючись за мою шию, вона схудлою ручкою показувала на двері і стогнала: «Мамусю, додому!»

Маленька Елеонора, якій був рік і три місяці, незабаром відчула, що її благання про «дім» – марні. Вона перестала тягтися до мене при зустрічах, а мовчки відверталася. Тільки в останній день свого життя, коли я взяла її на руки (мені було дозволено годувати її грудьми), вона, дивлячись розширеними очима кудись у бік, стала слабенькими кулачками бити мене по обличчю, щипати і кусати груди. А потім показала рукою на ліжечко. Увечері, коли я прийшла з оберемком дров у групу, ліжечко її вже було порожнє.

Я знайшла її на морзі голенькою, серед трупів дорослих табірників. У цьому світі вона прожила всього рік і чотири місяці і померла 3 березня 1944 року. Ось і вся історія про те, як я зробила найтяжчий злочин, єдиний раз в житті ставши матір’ю.

Летючий Голландець, ua Національно – патріотичне виховання ua (З книги Енн Епплбаум “ГУЛАГ”, видавництво Corpus), Facebook.

Схожі повідомлення

37-річний болгарин крав гроші з банківських карток громадян, застосовуючи “скімінг”. Утім, львівські кіберполіцейські таки викрили зловмисника

admin3

Скажи мені, люба – скінчився вже лютий? Лежу я під кригою, холодом скутий…

admin3

Де замовити класного співака або співачку на весілля, день народження, свято у Києві?

admin

Вигідна оренда квартир подобово у Харкові

admin

Як вовки Да Вінчі відкусують хвіст ворожих колон

admin3

Під час спільної пиятики виник конфлікт, тож один із компанії жорстоко побив приятеля та заволодів його грошима. Вирок зловмиснику “світить” серйозний

admin3

Залишити коментар