16.5 C
Lviv
19.04.2024
Новороздільська ОТГ

Волонтери з Модени завітали до Нового Роздолу

Активні, милі, емоційні, небайдужі до українців італійці нещодавно вдруге завітали до Нового Роздолу.

Дружба розпочалася з … історії. Голова асоціації  учителів історії Італії заприятелював з Іриною Костюк, котра багато літ навчала історії у Новороздільській ЗШ №2, а зараз є спіавтором нових шкільних підручників з історії,  членкиня Європейської асоціації історичної освіти EuroClio, методистка кабінету координації впровадження НУШ і моніторингу.

Ось так група волонтерів з Італії (місто Модена в області Емілія-Романья) і завітала до Нового Роздолу   Другий приїзд уже був взагалі родинним. Ініціатор поїздки ДжанФранко Ліуццо, волонтер  Паоло Луглі, представник Асоціації Porta Aperta (що у перекладі  означає “відкриті двері”,   у Модені ця асоціація об’єднує лікарів, які безкоштовно надають медичну допомогу іммігрантам, бездомним і бідним людям, яка організувала збір ліків у всьому регіоні Емілія-Романья), лікар  Джуліано Вентуреллі, священик Бріньяно-Гера-д’Адда з єпархії Кремони Енріко Гізолфі (він доклав чимало зусиль для придбання пральної машини та іншого обладнання для гуртожитку, де мешкають ВПО) і представник PortoBello (це асоціація, пов’язана з PortaAperta, це  свого роду  ринок солідарності в Модені, де збирається гуманітарна допомога для місцевих бідних та неблагополучних людей)  Джованні Праделлі    минулих вихідних побували у Новому Роздолі.

Привезену ними гуманітарну допомогу і медикаменти вони самі й розгрузили у волонтерському центрі міста та  у міській лікарні, поспілкувалися з внутрішньо переміщеними особами,  котрі  лікуються у нашому місті.

Швейну машинку гості передали і у територіальний центр по обслуговуванню одиноких громадян – і одразу ж провели своєрідний майстер-клас для швеї, як нею користуватися.

Життєрадісні, емоційні і оптимістичні італійці щиро оцінили гостинність українських друзів, залюбки смакували  галицьким сирником та яблучним пляцком, якими їх пригощали в управлінні соцзахисту, а випечені Галиною Калінчук пряники-вишиванки як  вдячність за допомогу і підтримку з ажурними візерунками  вважали найвищим  витвором мистецтва.

Також гостям вручили дитячі малюнки і численні  поробки в українському стилі, виготовлені новороздільцями, – вони планують в Італії провести благодійну ярмарку. Особливо зворушили їх неординарні сувеніри – уламки ракети, котра поцілила минулого тижня в електропідстанцію, оформлені у рамки, та пляшечки з трансформаторним маслом, котре забруднило територію після обстрілу – це символ не лише звірств росії щодо українців, але і стійкості українців, котрі зуміли перетворити засоби нищення на подарункові сувеніри. Ворог провадить геноцид українського народу – після «екскурсії» на пожежну частину, котра зазнала пошкоджень при  ракетному обстрілі,  гості у цьому  переконалися  наочно. Але ми подолаємо ворога. І в тому буде знкачна заслуга дружньої підтримки друзів з Італії.

Схожі повідомлення

Війна. Толока. Спогади. Рік по тому….

admin2

Вітання з ювілеєм!

admin2

Нафтогаз-Тепло готується до опалювального сезону…. наступного

admin2

Тенісні змагання в Новороздільській громаді

admin2

На російсько – українському фронті смертю хоробрих загинув Воїн Тарас ГАВРИЛИШИН- пластун,боцман на чайці “Спас”-добрий друг Новороздільської станиці

admin3

Бойова історія захисника Ігоря Сагайдака, фахівця “Нафтогаз-Тепло”

admin2

Залишити коментар