16.5 C
Lviv
19.04.2024
Стрийщина

Унікальні розписи Веринської церкви

У парафіяльній церкві можна побачити розписи із зображенням Кузьми Скрябіна, Віктора Винника, родини Президента Віктора Ющенка.

Село Верин розташоване в Розвадівській ОТГ серед неймовірних лісових масивів, чистих джерел та стрімких потоків річки Дністер. Саме тут, у парафіяльній церкві, можна побачити унікальні розписи.

При в’їзді до села гостей зустрічає церква, яка розташована на пагорбі. Саме їй місцеві жителі завдячують такій популярності та збільшенню туристів у селі.

Церква Архистратига Михаїла, збудована на початку XX ст., нічим незвичним не виділялася, допоки у ній не з’явились розписи. Художник Микола Гаврилів розмалював її в українському стилі, де євангелістами зображені реальні люди, одягнуті у вишиванки, а поряд з Ісусом — Герої Небесної Сотні, священники та вихідці із села Верин.

«Вирішив не тільки рятувати храм від руйнування, а й перетворити його в художній шедевр. Причому відтворити на його стінах не тільки епізоди з Біблії, але і важливі історичні події України. Проте не порушуючи при цьому канони богослов’я», — зазначає місцевий священник. 

Купол церкви присвячений покрову Богородиці, яка дбає про церкву, державу та сім’ї. Церкву представляють зокрема Папа Римський Йоан Павло II, митрополит Андрей Шептицький, кардинал Любомир Гузар. Державу — місцеві сотники УПА: Гребенко і Явір та оунівці Білас і Данилишин.

Крім цього, художник Микола Гаврилів зобразив Івана Хрестителя з ликом Кузьми Скрябіна, а в князі Володимирі Великому можна розгледіти лідера гурту «Мері» – Віктора Винника, а ще серед зображених можна впізнати родину президента Віктора Ющенка. На стінах церкви можна побачити фрагменти Революції гідності, Небесну Сотню, зокрема першого загиблого на Майдані — Сергія Нігояна, ангелів, які грають на українських музичних інструментах.

«Це не просто красиві євангельські картинки та ілюстрації до Біблії,  тут вони в поєднанні з національними та історичними елементами України. Чимало європейських художників доповнювали євангельські сюжети елементами, традиційними для своїх країн. Я хотів показати, що я — український художник, тому додавав елементи народного одягу, побуту, пейзажів», — зазначив художник Микола Гаврилів.

Варто зазначити, що храм повністю оздоблений коштами місцевих жителів. Саме завдяки такому незвичному розпису не лише до церкви, а й до села частенько зазирають мандрівники.

Поруч із церквою знаходиться віковий дуб. За легендою, саме під ним колись відпочивав Богдан Хмельницький.

Схожі повідомлення

У с. Туради поблизу м. Жидачева мотоцикліст зіткнувся з “бусом”: обоє водіїв – у лікарні з травмами

admin3

28 березня – у Козівській громаді обиратимуть двох депутатів

admin2

Водій-новорозділець насмерть збив 2-річну дитину

admin2

Пиятика у гаражі у м. Жидачів завершилася вбивством пательнею по голові: такий вислід конфлікту 71-річного містянина із 64-річним мешканцем одного з ближніх сіл

admin3

У селі на Стрийщині арештовано майно дружини нардепа, взятого під варту за підозрою у державній зраді

admin3

Якісні юридичні послуги

admin2

Залишити коментар