Літо – сезон вітамінів та фруктів. Саме в цей період на прилавках магазинів можна знайти практично будь-які фрукти та овочі, в яких міститься маса вітамінів та корисних речовин. А також ціни на овочі та фрукти влітку нижчі, отже їх можна дозволити собі частіше.
На деякі літні «делікатеси» варто звернути особливу увагу:
- Диня
Ця літня ягода, що на 90% складається з води. У ній міститься бета-каротин, вітаміни С та В9, а також калій, цинк, марганець, йод та мідь. Диню не рекомендується вживати відразу після їжі, тому що в шлунку може початися процес бродіння, що засмутить травний тракт.
- Малина
Сортів і видів цієї ягоди існує безліч, але всі вони мають вітамін С, калій, фосфор, магній і вітамін В9. У малині містяться флавоноїди, які є антиоксидантами та протизапальними сполуками з протимікробною дією.
- Кукурудза
Цей зерновий овоч має насичувальну здатність, але при цьому має низький глікемічний індекс. Забезпечуючи почуття ситості, кукурудза заряджає організм енергією, є джерелом клітковини, магнію та вітамінів групи В.
- Абрикос
Ці фрукти переважно складаються з води, містять у собі бета-каротин, вітаміни С і В9, а також мають антиоксидантні та дезінтоксикаційні властивості. Абрикоси благотворно впливають на шкіру, допомагають боротися з передчасним старінням організму та виникненням деяких хронічних захворювань.
В абрикосах міститься багато клітковини. Цей елемент допомагає запобігти захворюванням серця і судин, контролювати апетит і рівень цукру в крові при діабеті.
- Інжир
Цей фрукт має не таку велику популярність, але при цьому є ідеальною літньою їжею. Важливо пам’ятати, що інжир має проносні властивості, тому зловживати їм не варто. Вибирати слід стиглі, м’які, ніжні плоди. В інжирі міститься мінімум калорій, багато води, а також вітамін С та кальцій.
- Перець
Влітку увагу варто приділити не тільки фруктам і ягодам, але й деяким овочам. Так, наприклад, солодкий перець є одним із найкращих джерел вітаміну С влітку. Цей продукт сприяє виробленню еритроцитів і дозволяє їм переносити більше кисню. У зеленому та червоному перцях міститься велика кількість різних типів антиоксидантів.
- Кабачок
Ще один літній овоч, багатий на воду і клітковину, але при цьому містить мінімум калорій. У його складі також є марганець, фосфор і калій. Кабачок унікальний, тому що може бути приготовлений та доданий у будь-які кулінарні страви.
- Огірок
У овочевий літній список можна додати і огірок – ще один низькокалорійний, але корисний продукт. Зчищати з огірка шкірку не рекомендується, тому що саме в ній містяться хлорофіл і клітковина, а також низка антиоксидантних фенольних сполук.
- Томат
До огірка часто додають томати. Такий салат користується особливою популярністю влітку. При цьому окремо помідори також несуть для організму чимало користі. Зокрема, томати – гарне джерело клітковини, джерело вітамінів А, В, С та Е та найкращий продукт для боротьби з віковими змінами.