16.5 C
Lviv
29.03.2024
Стрийщина

Напружена ситуація на Донбасі

Станом на 9:00 19 лютого російські окупанти 19 разів відкривали вогонь. Один український військовий загинув.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС.

Окупанти гатили з артилерії 122-го калібру, мінометів 120-го та 82-го калібрів та гранатометів.

Ватажок самопроголошеної «ДНР» Денис Пушилін заявив, що підписав «указ» про загальну мобілізацію населення, нібито через те, що ЗСУ готують «наступальну операцію» на Донбасі.

Пушилін закликав прибути у військові комісаріати «земляків, як перебувають у запасі» та звернувся до «всіх чоловіків «республіки», здатних тримати в руках зброю».

«Закликаю земляків, які перебувають у запасі, прибути у військові комісаріати. Сьогодні мною підписано указ про загальну мобілізацію. Звертаюсь до всіх чоловіків республіки, здатних тримати в руках зброю, стати на захист своїх сімей, своїх дітей, дружин, матерів. Спільними зусиллями ми досягнемо бажаної та необхідної нам усім перемоги», – йдеться у заяві Пушиліна, яку цитує сепаратистський інформаційний ресурс «Донецьке агентство новин».

Натомість влада України наголосила, що ніколи не віддасть наказ наступу на Донбасі і не реагуватиме на провокації. Зокрема, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевнив, що Україна не готує наступальної операції та закликав українців, які мешкають на окупованих територіях Донеччини та Луганщини, не вірити російським бойовикам, оскільки вони навмисно використовують населення для ескалації.

Цікаво, що звернення ватажків «ДНР» і «ЛНР» Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника щодо «евакуації» жителів окупованих районів Донбасу були записані 16 лютого, за день до різкого загострення ситуації на Донбасі.

  • 19 лютого на Донеччині через обстріли російських окупантів пошкоджена Карлівська фільтрувальна станція. Як повідомляє пресслужба Покровської міськради, Карлівська фільтрувальна станція була обстріляна о 5 ранку 19 лютого.  Карлівська фільтрувальна станція живить Білозерське, Білицьке, Гірник, Добропілля, Мирноград, Новогродівку, Покровськ, Селидове і Українськ.
  • 18 лютого російські бойовики 66 разів порушили режим припинення вогню, 52 з них окупанти гатили з важкого озброєння. Бойових втрат та поранень серед українських військових немає.
Увечері близько 23:00 у п'ятницю, 18 лютого, в окупованому Луганську в районі Малої Вергунки стався сильний вибух на газопроводі, про що повідомили у соцмережах та з посиланням на підприємство "ЛуганськГаз". В Україні спростовують дезінформацію бойовиків щодо досконалої диверсії. Україна після вторгнення російських військ улітку 2014 року не контролює газопровід у Луганську. Про це у Facebook заявив голова НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко.
  • 18 лютого російські окупанти обстріляли КПВВ “Щастя” та гуманітарний конвой Червоного Хреста. Про це Суспільному повідомила речниця Луганського прикордонного загону Тетяна Летошко.
  • 17 лютого ввечері окупації війська знову обстріляли Станицю Луганську та влучили у житловий будинок.
  • 17 лютого російські окупанти 60 разів порушили режим припинення вогню, 43 з них — із застосуванням забороненого Мінськими угодами озброєння. Один український військовий отримав поранення, ще один – бойове травмування. Також поранення дістали двоє мирних жителів.
  • Дитсадок у Станиці Луганській, школа у Врубівці, артснаряд посеред Мар’їнки. Від ранку 17 лютого на Донбасі обстрілюють населені пункти. Загалом зафіксували 47 порушень режиму припинення вогню з боку окупаційних військ, заявили у пресцентрі ООС. Водночас місія ОБСЄ зафіксувала понад 500 вибухів уздовж лінії зіткнення за менш ніж добу.

Схожі повідомлення

Газові балони і небезпека: сезон пожеж і трагедій розпочався?

admin2

Нічна ДТП юної водійки

admin2

І знову біль і сум…

admin3

У ніч на Купала: у Самборі запалили шини

admin2

У Стрийському районі поліцейські-вибухотехніки знешкодили збиту ворожу крилату ракету Х-101

admin3

Майже 40 нетверезих водії за вихідні

admin2

Залишити коментар