16.5 C
Lviv
27.04.2024
Стрийщина

Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, з кризовою кімнатою – реальний крок до вирішення замовчуваних проблем насильства в сім’ї. Етапи створення.

Галина Калінчук, начальник Управління соціального захисту населення, ідейний натхненник та організатор проєкту відкриття у Новому Роздолі денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі з кризовою кімнатою, детально розповіла про всі перипетії, терміни та кошти, потрачені на його створення.

  • Галино Анатоліївно, насамперед ознайомте, яка мета створення такого денного центру.
  • Це місце, де цілодобово, до 10 днів включно, можуть перебувати до 10 осіб, які зазнали різних форм насильства. Мова йде про жінок та дітей: тут вони знайдуть прихисток, сховаються від кривдника, отримають психологічну, соціальну та правову допомогу від кваліфікованих спеціалістів. За цей час жінки зможуть, так би мовити, перезавантажитися, по-іншому глянути на складну життєву ситуацію – і зробити відповідні кроки до подальших позитивних змін у своєму житті.
  • 10 днів – не замало для таких кардинальних рішень чи змін?
  • Якщо рішення не прийнято, але людина не може повернутися до попереднього місця проживання, то вона направляється в соціальний притулок, де може перебувати до півроку чи навіть рік. Найближчий такий є у Трускавці, і ще один створюють у Моршині.
  • Яким чином жінка може потрапити до цього денного центру?
  • Вона повинна звернутися із заявою до поліції, яка уже її і скерує. До нас направлятимуть мешканців не лише Новороздільської громади, але і сусідніх Миколаївської, Розвадівської, Тростянецької, Жидачівської, Ходорівської.
  • З чого почалося створення денного центру….
  • 21 квітня 2021 р. вийшла постанова №398 Кабінету Міністрів України про виділення коштів з держбюджету на створення установ, які будуть допомагати вирішувати питання насильства в сім’ї, зокрема, на три види таких установ, а саме: консультаційна кімната, власне денний центр і притулок. Ми планували відкрити консультаційну кімнату, але після численних розмов з начальником Управління з питань сімейної політики та співпраці з громадськими середовищами департаменту соціального захисту населення ЛОДА Уляною Дорош, яка фактично була нашим куратором, вирішили створювати денний центр з кризовою кімнатою, адже у нашому регіоні немає подібної установи.
    Одразу звернулася з ідеєю до міського голови Ярини Яценко, яка підтримала наш задум, і приступили до підготовки пакету документів.
    Рішенням сесії Новороздільської міської ради від 3 червня минулого року ми створили структурний підрозділ при Новороздільському територіальному центрі соціального обслуговування – денний центр з кризовою кімнатою. І усі необхідні документи надіслали у міністерство соціальної політики.
    Новороздільська громада була визнана переможцем на початку липня, а вже 27 липня рішенням сесії вносили зміни до міського бюджету на отримання субвенції з державного бюджету. Кошти надійшли в серпні. Оскільки часу було обмаль, то за наступні два тижні зробили проектно-кошторисну документацію ремонтних робіт з експертизою, щоб мати змогу оголосити тендер…
    Темпи були надзвичайно швидкі, завдання складні, але спільно, у тісному тандемі з директором територіального центру Галиною Садовою (а на їх долю випала левова частка бюрократичної, паперової роботи з документами) ми впевнено прямували до здійснення задумів.
    Темпи дійсно були швидкі. А якщо ще й врахувати великі вимоги до пакету документів на подібні потужні проєкти, то можна лише позаздрити вашій працездатності та мобілізації сил. І коли вже приступили до будівельних робіт?
  • О, тоді темпи ще збільшилися. Вперше будівельники дрогобицької фірми, які виграли тендер, приїхали до нас 20 жовтня. Кінець року, понад 340 кв м занехаяної вкрай площі приміщень. Допомагало яскраве бачення, що ми хочемо зробити…
  • Побачивши оновлені приміщення, розумію, вдалося зробити все задумане…
  • Так. Завдяки старанням усього колективу, завдяки професійній роботі будівельників.
    Ми не хотіли варіанту гуртожитського. Це мало бути красиво, по-європейськи, з усім необхідним обладнанням, щоб було зручно, комфортно, зрештою, приємно перебувати тут і жінкам, і діточкам.
    Особливу увагу надали кухні, адже жінки повинні самі купувати продукти і займатись харчуванням, тож тут є все – і посудомийна машина, і мультиварка та мікрохвильовка, кухонний комбайн, посуд від ложки, тарілки, каструль і сковорідок, навіть бритванки, хто любить займатися випіканням.
    У побутовій кімнаті пральна машинка одразу із сушкою, місце для прасування.
    Дитяча кімната також незвичайна – не просто іграшки, а сучасна інтерактивна підлога з величезною кількістю програм та ігор для будь-якого віку, від малесеньких діток до підлітків, можна обирати за бажанням ігрові, навчальні програми тощо.
    Є також тренажерний зал, у якому – велотренажер, гімнастичні мати, м’ячі для фітнесу та інше спортивне обладнання.
    Облаштовано чотири спальні, для двох і для трьох осіб. Є дитяче ліжечко.
  • Галино Анатоліївно, скільки і чиї кошти були використані для усіх цих перетворень?
  • 4 млн 400 тис грн. Кошти з державного бюджету. Міський бюджет взяв на себе подальше утримання денного центру, тобто буде оплачувати комунальні послуги. Даний проєкт є яскравим прикладом співпраці усіх гілок влади.
  • Які спеціалісти працюватимуть з «мешканцями» денного центру?
  • У штаті Новороздільського територіального центру є психолог, який і проводитиме цілий день з особами, які прийдуть сюди: і з дорослими, і з дітками. Також у штаті терцентру є соціальний робітник, медична сестра, відділ соціальних служб для дітей, сім’ї і молоді. Для них така ділянка роботи не така вже і нова, мають досвід у роботі з проблемними сім’ями.
    Залучатимемо і юристів на волонтерських засадах. Крім того, є домовленість з Новороздільським бюро правової допомоги, яке надає безкоштовні юридичні консультації.
    Пообіцяв долучитися до роботи і отець Іван Рибко, голова благодійного фонду «Карітас», з яким ми тісно співпрацюємо уже не перший рік у різних проєктах.
    У нашій громаді проживає понад 60 переселенців зі сходу, понад 180 учасників АТО, з ними та їх сім’ями спілкуємося, бачимо проблеми психологічні. Плюс масове заробітчанство, яке також не додає позитиву, навпаки, загострює стосунки в сім’ях. Негативного впливу додав і ковід, адже це карантинні обмеження, втрата роботи і доходів, смерті близьких, важкі хвилювання за здоров’я рідних – все це накладає негативний відбиток на психологічну складову співжиття.
    До речі, цьогоріч в міському бюджеті ми вперше передбачили кошти на закупівлю соціальних послуг, які надає психолог, працюючи безпосередньо з кривдником. Бо одна справа – допомагати жінкам, інша – працювати з кривдником, якого теж потрібно по можливості «змінювати». У рішеннях суду щодо справ про домашнє насильство є пункт про проходження програми для кривдників, яким їх зобов’язують пройти курс напрацювань з психологом. Зрештою, якщо людина хоче зберегти сім’ю, то і сама буде зацікавлена у такому курсі психологічних консультацій. А робота з двох напрямків (і з дружиною, і з чоловіком), однозначно, дасть кращий результат.
  • Виходячи з почутого, передбачається, що робота таких денних центрів і кризових кімнат дасть потужний позитивний результат.
  • І ми на це сподіваємося. Знаєте, за понад 25 років моєї роботи у сфері соціального захисту чи не вперше держава підняла проблему насильства в сім’ї, яка багато літ замовчувалася у нашому суспільстві.
  • Дякуємо за титанічні зусилля і бажаємо успіхів у нелегкій, але потрібній справі.

З останніх даних Головного управління
Національної поліції Львівської області.

Від початку року поліцейські Львівщини відреагували майже на 2,5 тисячі повідомлень про вчинення домашнього насильства.
Правоохоронці вкотре наголошують, що домашнє насильство – це злочин! Якщо ви, ваші родичі чи знайомі стали його жертвою, в жодному випадку не терпіть і не мовчіть – звертайтеся на оперативну лінію 102.
Протягом січня 2022 року до поліції Львівщини надійшло 2278 повідомлень про вчинення домашнього насильства. За кожним таким фактом поліцейські провели перевірки, за результатами яких правопорушники були притягнуті до відповідальності.
Зокрема, слідчі територіальних підрозділів поліції Львівщини відкрили 37 кримінальних проваджень за ст.126-1 (Домашнє_насильство) Кримінального кодексу України та 2 – за ст.390-1 (Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників) Кримінального кодексу України.
Крім того, складено 586 адміністративних протоколів за ст.173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Також винесено 197 термінових заборонних приписи стосовно кривдника, з них у 83 випадках до кривдника застосовано зобов’язання залишити місце проживання потерпілої особи.
На профілактичний облік поставлено 397 кривдників.

Схожі повідомлення

У Львові юнак випав з вікна

admin2

Стрийщина втратила двох молодих захисників

admin2

У с. Дроговиж Стрийського району 16-річний мотоцикліст не впорався з керуванням і з”їхав в кювет. Травмував і себе, і 18-річну пасажирку

admin3

Напередодні Свят – Вечора у Новороздільській ДПРЧ №11 6 ДПРЗ у присутності високих гостей та пластунів відбулося благословення отриманих транспортних засобів та обладнання

admin3

У лісі неподалік Нового Роздолу 81-річну жінку вкусила змія

admin3

Усі послуги підприємства з Пісочної – найвищої якості!

admin2

Залишити коментар