16.5 C
Lviv
20.04.2024
Новороздільська ОТГ

Ми зникаємо непомітно. А вже дізнавшись про відхід ближніх, подумки прощаючись із померлими друзями, приятелями, знайомими, згадуємо про COVID-19

З тиждень  тому випадково дізнався, що, внаслідок захворювання на COVID-19,  відійшов у вічність мій приятель, ба більше! – споріднена душа (на прохання сім’ї, на жаль, не маю права називати його прізвища). Інтелігентний тернополянин, який по закінченні вузу, волею долі став мешканцем Нового Роздолу, одружившись із чарівною містянкою.

Власне, у нашому чудовому місті, де живе чимало цікавих людей і яке поповнюється новими глибокими особистостями,  і познайомився кільканадцять літ тому із Василем. А невдовзі ми потоваришували, стали крікс – колєгами, як казав колись мій світлої пам’яті дідусь Микола.

У щасливої сім’ї народилось трійко діток, тож, аби зросли надходження у сімейний бюджет «хліба насущного»,  довелося другові , як кажуть, міняти професію поліграфіста і роботу за фахом та крутитися «по життю», вишукуючи можливість заробляти побільше, аніж попередня зарплатня. Працював і у Польщі, і навіть столярське ремесло опанував.

   До цього повороту у долі  спонукало усвідомлення, що він як «глава сім’ї», має створити для свого  милого «кубелка» гідні умови та підтримувати дітей, особливо, у період,  коли вони, по закінченні школи,  стали студентами. До речі, у бесідах Василь, як інтелігентна людина,  не надто вдавався до оповідей про сімейні справи. Проте і почутого було достатньо, аби зрозуміти, що син і дві донечки і «вивчилися», і фах мають добрий.

 А ще він дуже тішився своїми внуками, які приїжджали до дідуся-бабусі у Новий Розділ на канікули. Тут ми з ним були солідарними і майже  погоджувалися з відомим висловом, що дідусі з часом більше люблять онуків, аніж дітей, додаючи «для балансу» слово «порівну».

А ще мені пощастило, що ми з приятелем мали майже однакову «політичну платформу» – націоналістично – демократичну. Тож коли і деякі наші знайомі, і чимала  юрма іншого люду  під впливом постійних (з року в рік) пропагандистських навіювань певних політиків та політикинь, мовляв, лідери націоналістично – демократичного крила українського політикуму та державні діячі, не так керують, ставлять на керівні посади своїх кумів та ще й  крадуть, то це ні на йоту не похитнуло наших переконань.

По – перше, ми не вірили у поширювані плітки – чутки, по – друге, як притомні громадяни,  уважно слідкували за політичним процессом, швидко «вираховували» хто є хто, а хто є …не тим, у кого рядиться, і, відповідно,  реагували. Як інтелігентні люди, не били себе в груди, мовляв, ми істину «глаголимо»,  а просто у розмовах з іншими громадянами висловлювали свою позицію. І коли у відповідь лунали дуже емоційні вислови на нашу адресу, аж ледь не до образ доходило, ми  змовкали і, як кажуть, сходили з «полемічного рингу». У певних випадках оминали таких «опонентів» стороною, перейшовши на другий бік вулиці. Але так, аби вони не здогадалися, чому саме…

І коли відбувалися вибори ми голосували однаково – за Ющенка, за Порошенка, за політичні сили з цього крила. А коли перемогу здобували інші, звісно, розпачали, бо були впевнені, що нові персони у владі послаблять поступ державотворення. Але вірили і віримо, що з Українською Державою «все буде добре». Якщо…

За понад рік коронавірусної пандемії ми майже звикли до того, що і   наших друзів, приятелів, знайомих та  рідних «косить» епідемія. Особливо боляче, коли ми про втрати дорогих людей дізнаємося випадково. Ми  зникаємо  непомітно. А вже тільки дізнавшись про відхід, починаємо глибше усвідомлювати, яким смертоносним є  COVID-19. І яким непередбачуваним є  у виборі чергової жертви.

 І завтра наступним «ковідним двохсотим» можу бути я, ти, ви…Уповаємо на Господа Бога та (не так впевнено) на певний захист від протиковідного щеплення. Віримо, що людство переможе  COVID-19.

 Вічная пам’ять, друже, хай земля тобі буде пухом…

Іван БАСАРАБ

Схожі повідомлення

Дарунки до Дня Героїв поважним городянам

admin2

Новороздільська громада: у шести школах обиратимуть директорів

admin2

Дитячі мрії … в інтерпретації Галини Приріз

admin2

Отець Василь РЕПІНЬОВСЬКИЙ – любов, молитва, благодать… Долучайтеся до памятних слів отця!

admin2

Ілівські дачники – 20 серпня усі на звітно-виборні збори

admin2

ГРАФІК вимкнення електропостачання у Новому Роздолі у четвер, 8 грудня

admin3

Залишити коментар