16.5 C
Lviv
18.04.2024
Новороздільська ОТГ

Ярина ЯЦЕНКО: «Реконструкція площі увійшла у активну фазу. 10 листопада з цього приводу відбулася плідна нарада із залученими до цього процесу організаціями. Отож напередодні нового року роботи будуть завершені»

Про хід реконструкції центральної площі Нового Роздолу редакція інформує читачів практично із старту реалізації цього масштабного проєкту. Відповідні коментарі надавали і високопосадовці міської ради, і представники ТОВ «Нафтогаз Тепло» та підрядної організації. Фактично кожен етап реконструкції зафіксований у редакційних публікаціях.

Утім, перші приморозки, які грянули з минулої середи, змусили репортера звернутися до міського голови Ярини ЯЦЕНКО з проханням якнайдокладніше поінформувати громаду про перебіг реконструкції у період глибокої осені. Адже до нового року, коли вона має бути завершена, залишилось не так вже й багато часу. Пропонуємо запис розмови.

Вже три місяці триває реконструкція і майже кожного дня містяни, які проходять повз, зупиняються бодай на мить, аби поглядом осягнути периметр площі, відзначити, що вже зроблено (є й, так би мовити, постійні обсерватори ходу робіт). Прошу охарактеризувати  виконане, адже Ви, без сумніву, найпоінформованіша у цьому питанні посадова особа?

-В першу чергу відзначу, що натепер увесь спектр виконуваних робіт перебуває у активній фазі. На сьогоднішній день вже завершено реконструкцію усіх мереж, зокрема, замінено теплотрасу, проведено необхідні  роботи, пов’язані з водопостачанням. Також позаду та з боків приміщення МБК «Молодість» вже викладено бруківку, а найближчим часом працівники підрядної організації стелитимуть асфальт.

Відповідно, наберуть ще більших обертів роботи  у центральній частині площі.

Наскільки реально завершити у цьому році усі види робіт, які охоплює проєкт реконструкції?

-Звичайно, якщо говорити  про все, що передбачає реконструкція Майдану Героїв у повному обсязі як завершений об’єкт, то тут варто відзначити певні моменти. Зокрема, на сьогоднішній день ми розуміємо, що озеленення не буде зроблене з огляду на пору року, адже погодні умови, зрозуміло, не будуть «дозволяти» висаджувати дерева, тому ці роботи, будуть продовжені у 2022 році. Утім, якщо надалі осінні  погодні умови будуть сприятливими, то запланована частина благоустрою, який передбачає проєкт реконструкції площі, буде виконана, але, як зазначала, без висаджування дерев.

Мабуть, таки варто ще раз нагадати, що кошти з державного бюджету на реконструкцію Новому  Роздолу виділено тільки у вересні (принагідно, вдячна усім, хто у цьому сприяв), і до цього важливого для міста рішення Уряду у 2021 році ми планували тільки виконати капітальний ремонт сходів МБК «Молодість» та переднього перед ними майданчика.

І коли Новий Розділ отримав кошти на реконструкцію площі, то по ходу  довелося коригувати і цей проект. Зокрема, це стосується фонтану. Нагадаю, що згідно з первісним варіантом проекту реконструкції площі, який розроблявся  раніше, фонтан мав бути у формі чаші, яка  б наповнювалася у теплу пору року водою. Оскільки з того часу змінилися технології, тому ми вирішили обрати сучасніший варіант і тому внесли корективи у вказаний проект. Зокрема, замість чаші у центрі площі запроектовано так званий сухий фонтан. Додам, що чаша фонтану таки буде, але буде «захована» під бруківкою. Тому наголошу – «сухий фонтан » зовсім не означає, що він буде без води.  Хто часто відвідує Львів, то, можливо, вже бачив схожий, який функціонує на площі Митній неподалік Львівської облдержадміністрації. Коротко про принцип його «роботи»:  на квадраті площі, відведеній під фонтан, вода подаватиметься відповідними мережами з –під бруківки. І струмені води, які виграватимуть різнокольоровими барвами, вириватимуться наче з – під землі. Це дуже видовищно і красиво!

Можу підтвердити, бо бачив такий у Львові та інших містах: дуже видовищно, як кажуть, дух перехоплює. Впевнений всі містяни, мешканці нашої громади з нетерпінням очікують, коли завершиться реконструкція і вони споглядатимуть красень – фонтан. Утім, їх так само цікавить, де буде встановлена новорічна ялинка?

– Гм, очікувала, що поставите таке логічне запитання. Утім, з остаточною відповіддю, очевидно, не буду поспішати, оскільки, як кажуть, є нюанси. Так що, новорічна  ялинка швидше не буде, ніж буде встановлена. І для такого прогнозу є дуже поважна причина. Зокрема, у передноворічні тижні та дні реконструкція увійде у найактивнішу фазу робіт, а їх у той період накопичиться чимало, тож, можливо, вони і стануть на заваді встановлення у центрі площі новорічної ялинки. Утім, не будемо забігати наперед, бо, можливо, до такої ситуації із ялинкою не дійде. Тим не менше, вже передбачено, як кажуть, запасний варіант – встановити на площі святкову ілюмінацію, гірлянди тощо, аби мешканцям додалось новорічно – різдвяного настрою, щоб вони відчули піднесеність та приємність від перебування на центральній площі Нового Роздолу.

Як відомо, минулої середи  Новий Розділ відвідав народний депутат Тарас Батенко, чільні представники підрядної організації, яка виконує основні роботи з реконструкції площі Героїв Майдану. Чим зумовлене прибуття таких поважних гостей?

-Відразу підкреслю, що це була дуже плідна зустріч, причому з усіма зазначеними вами особами. Зокрема, з Тарасом Івановичем  ми обговорили  ситуацію і щодо інших об’єктів у нашій громаді, на які надійшло фінансування з державного бюджету в рамках соціально – економічного розвитку. Також запланували спільну співпрацю у цьому напрямі на майбутнє і народний депутат висловив підтримку та сприяння таким намірам.

А після візиту Тараса Батенка відбулася тривала і також плідна нарада із представниками підрядної організації, яка виконує роботи з реконструкції площі. Наголошу такі наради ми проводимо доволі часто, оскільки реконструйований об’єкт масштабний і об’ємний, тому в ході робіт виникають важливі питання, які слід вирішувати по ходу їх виконання. Бо, самі розумієте, часу до нового року все менше і менше, тож треба узгоджувати деякі рішення в темпі і якісно. І такі наради, які проводимо у позаробочий час,  скільки б вони, даруйте за тавтологію,  часу не займали, дуже ефективні. Наприклад, вчорашня нарада, у якій, окрім підрядної організації, взяли участь і проєктанти, і представники технагляду та авторського нагляду завершилася далеко по 10-й вечора. Хоча довгенько радилися, але до дрібниць узгодили і зістикували всі питання.

Мабуть, на завершення від імені мешканців, які з нетерпінням очікують, коли вже, врешті,  буде поставлена на місце демонтована у минулому році зупинка, що навпроти філії «Приватбанку», що неподалік майдану, поставлю і це запитання?

– Запитуйте, бо розумію, чому їх це цікавить, адже на зупинці і від дощу можна заховатись, і присісти на лаву в очікуванні «маршруток». Отож відповідаю: вказана зупинка є у проєкті реконструкції і вона буде встановлена. Трішки зачекаймо і потерпимо.

І також, на завершення, коментаря наголошу: для міської влади немає поділу на важливі і дрібніші  проєкти, бо усе, що ми робимо, спрямоване на покращення умов мешканців, на ефективнішу роботу міської господарки. Звісно, водночас усього не виконаєш. Тому діємо покроково, хоча, якщо виникає така нагальна потреба, надаємо перевагу пріоритетним проєктам. Бо вони теж – на благо громади.

Розпитував Іван БАСАРАБ

ВІД РЕДАКЦІЇ. Сьогодні, в суботу, 13 листопада, вже зранку на площі кипить робота: у центрі майдану  одна спецтехніка розрівнює «терикони» насипів щебеню , інша – просіює пісок. Ближче до приміщення МБК «Молодість» виконують поставлене завдання  працівники у спецодязі. За напруженим процесом звично пильно спостерігає представник підрядної організації Володимир ЖОВНІРЧИК, невпинно пересуваючись по периметру реконструйованих робіт. Утім, він таки вділив трішки часу і вашому репортеру, аби прокоментувати суботній «трудовий фронт»: «Зараз справді гаряча і відповідальна пора., тож використовуємо і вихідний день, аби встигнути зробити намічене. Благо, цьому сприяє і чудова осіння погода. Зрештою, за потреби наші працівники трудитимуться на реконструкції і в неділю. До речі, сьогодні вони підготовлюють обабіч від фасадної і тильної сторін будинку культури «Молодість» і доріжки, які згідно з проектом будуть заасфальтовані. Це відповідальна робота, тож, даруйте, на цьому і завершу коментар»     

Схожі повідомлення

День Героїв … на могилах Героїв

admin2

Меморандум про співпрацю підписано: Новий Розділ – Хомутов

admin2

Благовіщення у костелі

admin2

Володимир БРАТЦІВ: короткий, як спалах, життєвий шлях юного Героя

admin2

Нові досягнення “Фоловею”

admin2

НІМ-НЕТ – в дарунок Новому Роздолу

admin2

Залишити коментар