16.5 C
Lviv
25.04.2024
Україна

Дива технологій: велодоріжка, яка світиться в темряві та заряджається від сонця

У Польщі з’явилася перша флуоресцентна велосипедна доріжка. Це технологічне диво можна побачити не у Варшаві чи Кракові, а над Вєлоховським озером в місцевості Лідзбарк Вармінський недалеко Ольштина.

Наразі велосипедна доріжка, яка веде до озера, має довжину близько 100 метрів. Тим не менше є шанс не лише на її розбудову, а й створення велосипедних доріжок за такою чи подібною технологією у інших місцевостях. Новинка була виконана за технологією, застосованою міжнародною фірмою TPA, яка має своє представництво в Польщі.

Велодоріжка має спеціальне покриття, яке заряджається від енергії сонця і здатне його акумулювати, а в темну пору дня покриття має ефект світловіддачі. Завдяки цьому велодоріжка не лише сприяє безпеці пішоходів та велосипедистів, вона є чудовим прикладом того, яке непересічне застосування в щоденному житті можуть мати винаходи і наукові розробки.

Перша така велодоріжка з’явилася в Голландії. Своєю появою стежка завдячує не так науці, як мистецько-декоративному проекту голландського художника і дизайнера Дана Розергарде. Як і її польський відповідник, голландська флуоресцентна велодоріжка з’явилася у провінції Північний Брабант, де народився видатний голландський живописець Вінсент ван Гог. Стежка знаходиться у маленькому містечку Нуен, де художник жив кілька років. Власне творчість Вінсента ван Гога, а саме одна з його найвідоміших картин «Зоряна ніч», надихнула дизайнера і концептуаліста Дана Розергарде на створення велодоріжки, яка світиться і мерехтить вночі тисячами вогників. Дизайнер використав технологію камінців, помальованих флуоресцентною фарбою та ламп LED, які заряджаються від сонячної енергії.

Схожі повідомлення

2022-й – рекордсмен за кількістю весіль

admin2

Дозвіл на Спеціальне Водокористування та Паспорт Свердловини: Огляд та Практичні Аспекти

admin

Під час евакуації цивільних з “Азовсталі” 6 травня росіяни вбили трьох бійців “Азову”, – ЗМІ

admin3

Зеленський «вкусив» Путіна не згірш Порошенка, або Про “в Москві ходили б гривні, а над Держдумою майорів би жовто – блакитний прапор”

admin3

14 березня – День українського добровольця. Прийшла пора змінити ставлення держави до добровольців

admin3

Рятувальники Львівщини, які були залучені до відновлення житлових будинків у прифронтових населених пунктах на Донеччині, отримали відзнаки

admin3

Залишити коментар