16.5 C
Lviv
19.05.2024
Львівщина

Палац Жевуських – Лянцкоронських у селищі Розділ сьогодні продали з аукціону за 20 мільйонів грн

У середу, 14 червня, на майданчику електронних торгів Prozorro відбувся аукціон з продажу комплексу колишнього санаторію «Роздол» в селищі Розділ на Львівщині. На торгах було п’ятеро учасників, переможець запропонував суму майже утричі більшу за стартову ціну лота, що становила 7 млн грн.

Про це йдеться у повідомленні інтернет – видання “ZAXID.NET”: https://zaxid.net/.

Лот включає в себе головний і лікувальний корпуси колишнього санаторію площею близько 4 тис. м2, клуб площею 1308 м2, продуктовий склад, майстерню, котельню, два гаражі, господарський корпус, пральню, бетонні каналізаційні відстійники. Площа земельної ділянки, на якій розташований комплекс, становить 6,5 га.

Переможцем аукціону стало приватне підприємство «Укрпромресурс-2008», чия пропозиція за лот становила 20 млн 2 тис. 723 грн. Заплатити за палац (і 4 млн грн ПДВ) новий власник має упродовж 20-ти календарних днів.

Інші учасники торгів, ТОВ «Спіраль» і ТзОВ «Буське сорто-насіннецьке підприємство», пропонували за палац по 13 млн 310 тис. грн, ТОВ «МЗ Одеська» готове було придбати пам’ятку за 13 млн 320 тис. грн. Найменше – 7 млн 100 тис. грн – запропонувало ТОВ «Жіночий простір».

ПП «Укрпромресурс» із 2008 року зареєстровано у Житомирській області. Його керівником і власником є Сергій Швиренко. Статутний капітал підприємства – тисяча грн, а основні види його діяльності – поводження з відходами, лісопильне та стругальне виробництво, виробництво паркету.

Також Сергій Швиренко є власником ТзОВ «Буський Райагробуд Плюс», що займається оптовою торгівлею деревиною, будівельними матеріалами, а також – наданням приміщень в оренду і купівлею-продажем нерухомості.

Пам’ятки архітектури палац Жевуських-Лянцкоронських збудований у 1740 році у стилі французького ренесансу дідичем Роздолу Міхалом Жевуським. Парк, у якому розташований палац, внесений до природо-заповідного фонду України. У ФДМУ зазначають, що новий власник повинен зберегти історичний вигляд палацу і підписати договір про охорону культурної спадщини.

У 20-х роках XIX століття палац перейшов у власність родини Лянцкоронських, яка частково знесла старі приміщення і добудувала нові. Будівля мала 60 кімнат, а ззовні була прикрашена античними скульптурами, привезеними Каролем Лянцкоронським з різних країн світу. Він був колекціонером, тож палац був наповнений творами мистецтва і антикваріатом. Перед Другою світовою війною більшість колекції була вивезена у Польщу та Австрію. В Україні лишилося кілька скульптур, розшуком яких займався директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. Проте йому вдалося знайти лише дві скульптури, одна з яких датована ІІ ст. до нашої ери, а одна – серединою XVI ст.

“За радянських часів у палаці працював філіал одного зі санаторіїв Моршина. За часів незалежності палац перейшов на баланс «Укрпрофоздоровниці», що продала його у 2004 році за 467 тис. грн у приватні руки. Місцеві мешканці звинувачували нових власників у розграбовуванні інтер’єрів палацу, проте правоохоронці так і не довели справу до кінця. У 2017 році за рішенням Верховного суду палац повернули державі, у 2022 році він перейшов в управління Фонду держмайна, що і організував торги.

Зараз палац перебуває у занедбаному стані і потребує реставрації”, – зазначено у повідомленні https://zaxid.net/news/.


Схожі повідомлення

Про Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного

admin3

Поблизу Львова водій маршрутки на смерть збив велосипедиста

admin3

Поліцейські просять зголоситися очевидців ДТП неподалік с. Раковець , внаслідок якої 43-річний новорозділець здійснив смертельний наїзд на дворічного хлопчика

admin3

У Львові судитимуть групу квартирних аферистів у складі п’яти осіб, які незаконно заволоділи об’єктами нерухомого майна на суму 11 млн грн

admin3

Цe нeпoвaгa дo вaших пoмeрлиx рідних: Отeць з Львівщини дoмігся, щoб з клaдoвищa прибрaли всі штyчні вінки і квіти

admin3

Довірлива львів’янка перерахувала 20 тис. грн шахраю як аванс за придбання автівки. Якби не поліція – “плакали б грошики”…

admin3

Залишити коментар