16.5 C
Lviv
01.05.2024
Стрийщина

Особливості пожежної небезпеки культових споруд: як запобігти лиху?

Згідно з проведеним аналізом пожеж та їх наслідків за останні 5 років, а саме з 01.01.2018 року по 01.01.2023 року на території Стрийського району зареєстровано 3 пожежі, що виникли в культових спорудах. Сума завданих прямих збитків від пожеж склала 1 млн. 122 тис. 900 грн, побічних – 2 млн. 931 тис. 600 грн.

Відтак протягом останніх тижнів рятувальники Стрийщини організували проведення відповідних інструктажів з настоятелями та служителями храмів і Домів молитви щодо дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки під час підготовки та проведення святкувань одного з найсвітліших релігійних свят – Різдво Христового.

Особливостями пожежної небезпеки культових споруд є те, що в них використовується відкритий вогонь: свічки, факели, світильники. Крім цього, старі культові споруди переважно зведені з використанням дерев’яних матеріалів. Пожежі, що виникають у таких спорудах, є резонансними, завдають як матеріальних, так і великих моральних збитків державі та суспільству.

Фахівці ДСНС вкотре нагадали настоятелям та служителям храмів, що по завершенню служб не можна залишати не загашеними свічки й кадила та увімкненими електронагрівальні прилади. Щоб попередити виникнення пожежі через електрику, необхідно довіряти монтаж і ремонт електромережі й електрообладнання тільки фахівцям. Для захисту електромережі від перепадів напруги застосовувати автоматичні запобіжники й калібровані плавкі вставки лише заводського виготовлення. Вмикати електроприлади тільки при допомозі штепсельних з’єднань. Користуватися прасками, електроплитами, чайниками й іншими приладами зі спеціальними вогнетривкими підставками. Первинні засоби пожежогасіння слід утримувати в працездатному стані, шляхи евакуації утримувати вільними і нічим не захаращувати. Перед тим, як зачинити храм, треба вимкнути все електрообладнання з розеток.

Шановні мешканці району! Щоб Різдвяні свята принесли лише радість, дотримуйтеся елементарних правим пожежної безпеки. Лише спільними зусиллями ми недопустимо виникнення надзвичайних подій та ситуацій під час святкування, адже запобігти біді завжди легше, ніж потім ліквідовувати її наслідки.

Схожі повідомлення

Цвинтарний злодій

admin2

У Бориславі прийняли рішення відключити останні 11 будинків від централізованого теплопостачання

admin2

Братовбивство у Бібрці

admin2

У Розвадові – дві жертви чадного газу

admin2

4 листопада у Стрию відбувся II етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з французької мови 2023-2024 н.р. Новороздільці Соломія Смитанюк, Юрій Шеремет та Віталій Чмир здобули перші місця, а стриянка Софія Борщевська – друге місце!

admin3

6 липня – наслідки негоди на Львівщині

admin2

Залишити коментар