Традиційно вважається, що нормальна частота прийому їжі – тричі на день: сніданок, обід та вечеря. Однак якщо є проблеми зі здоров’ям або надмірна вага, такий підхід до забезпечення свого організму калоріями виявляється не прийнятним.
Роздільне харчування має на увазі харчування невеликими порціями 5-6 разів на день. Проміжки між їдою розраховують таким чином, щоб кожні 2,5-3,5 години потрібно було чогось з’їсти. Це варіант раціонального харчування, що враховує добову потребу в калорійності, білках, жирах, вуглеводах, вітамінах, рослинній клітковині.
Чому роздільне харчування – це корисно?
Роздільне харчування допомагає скоротити добову калорійність, не відчуваючи при цьому болісного почуття голоду. Як це відбувається?
При триразовому харчуванні до очікуваного прийому їжі ми встигаємо як слід зголодніти: за стіл сідаємо з підвищеним апетитом і нам дуже важко вчасно зупинитися. Додаткову проблему завдає той факт, що почуття насичення настає лише через 20-30 хвилин після їди. Іншими словами, якщо ми сідаємо за стіл із вираженим почуттям голоду, то нам украй важко не переїсти: ми виходимо з-за столу тільки тоді, коли відчуваємо ситість, а через півгодини розуміємо, що з’їли зайве.
Також не слід забувати про необхідність питної води у вашому раціоні. Щоб не купляти її малими пляшками в магазині, ви завжди можете перейти на сайт для замовлення води , домовитись щоб вам доставляли її в один і той самий час кожного тижня, місяця і тд.
При роздільному харчуванні такого немає. Через 3 години після їди людина зазвичай ще не відчуває гострого почуття голоду, тому у нього немає і прагнення якнайшвидше його вгамувати.
Перша з цілей роздільного харчування – уникнути інтенсивного почуття голоду.
Другий момент: відчуття голоду сприймається нашим організмом як тривожний сигнал. І коли людина нарешті сідає за стіл, споживані калорії з особливим ентузіазмом відкладаються на запас – у жир.
Третій механізм дії роздільного харчування – оптимальні умови для функціонування травної системи. Рясний прийом їжі – це завжди серйозне навантаження на шлунок, підшлункову залозу, кишечник: від них потрібна велика кількість секрету і велика м’язова робота, щоб усе це перетравити і проштовхнути.
Четвертий позитивний момент роздільного харчування – легкість. Жодного переїдання – а в результаті постійна бадьорість та легкість.
П’ятий бонус роздільного харчування – гарний сон. Ви не навантажуєте свій шлунок на ніч, як це зазвичай буває у людей, які на весь день забувають про потреби свого тіла.
Отже, як не крути, дробове харчування – один з найкращих варіантів прийому їжі. Такий спосіб харчування не має протипоказань.