16.5 C
Lviv
03.05.2024
Новороздільська ОТГ

Дмитро САПИГА: «Якщо б нам вдалося  і надалі не збавляти обсягів  гуманітарної допомоги на потреби ЗСУ, госпіталям та мешканцям вражених російським агресором східних теренів держави, досягнутих   у березні, то у цьому році цей показник Новороздільської територіальної громади перевищив би  у декілька разів минулорічний. Стараємось…»

Нагадаємо, у редакційній публікації( «ВР», № 9 від 15 березня 2024р.), у якій висвітлювалась діяльність Берездівецького «гуманітарного хабу»  Новороздільської територіальної  ради у 2023 році та у січні – лютому ц. р.,  ми інформували читачів про те, що  за цей період звідси було  відправлено на потреби ЗСУ, госпіталям та мешканцям населених пунктів східних теренів, які постраждали, внаслідок широкомасштабного військового вторгнення росії,  понад 60 тонн гуманітарних вантажів, а це  приблизно 4-5 великогабаритних «фур».

Минулого тижня репортер «ВР» спілкувався із невтомним і креативним  старостою Берездівецького старостинського округу Дмитром САПИГОЮ про обсяги гуманітарної допомоги у березні. Забігаючи наперед, відзначу, що вони просто вражають.

А тепер  докладніше –  у інтерв’ю.

Пане Дмитре, приємно, що ваші підсумкові коментарі на шпальтах газети нашої  територіальної громади стали традиційними і схвально сприймаються читачами. Отож – як охарактеризуєте обсяги гуманітарної  допомоги у березні?

-Гаразд, підведемо риску показників, досягнутих спільними зусиллями Новороздільської міської ради, волонтерами, людьми доброї волі, які надають постійну допомогу українській армії, військовим госпіталям та громадам, які зазнали руйнувань від російського агресора. Слід відзначити, що минулого місяця ми здійснили декілька значних відправок у госпіталі  міст Чернігів, Запоріжжя, Черкаси та Суми. Нам вдається повністю задовольняти запити, які до нас надходять від медиків. Наголошу, що співпраця з госпіталями відбувається на постійній основі, фактично безперебійно, хіба що із паузами, зумовленими затраченим часом на збір необхідних цим шпиталям речей. Додам, що ми вже почали частково  формувати замовлення для госпіталів зі східних теренів на квітень. Утім, це буде відображено у окремому підсумковому коментарі у міській газеті  про надану гуманітарну допомогу за другий весняний місяць.

Так само дуже інтенсивно і плідно ми працюємо над забезпеченням заявок, які надходять від військових частин. Це для нас пріоритет, як, власне, і допомога військовим госпіталям.

Звісно, оперативно відгукуємось і на прохання, які надходять у нашу  громаду від територіальних громад,  вражених і зруйнованих  російськими варварськими обстрілами. Щоправда, у цьому році поки що до нас двічі звернулася Музиківська громада з Херсонської області, але з тамтешніми мешканцями ми співпрацюємо вже зо два роки.

Чи можете надати інформацію про відправлену допомогу  вказаним адресатам у березні?

– О, судіть самі, наскільки щільна динаміка відправлень гуманітарних вантажів у минулому місяці. Зокрема,  1 березня – Чернігів, госпіталь: медикаменти, засоби гігієни, милиці, ходунки; Суми, госпіталь: медикаменти, засоби гігієни, милиці, ходунки: 2 березня – Запоріжжя, госпіталь: медикаменти, засоби гігієни, милиці, ходунки: 2 березня – медичний центр “Еней”, Херсонська область: медикаменти; Музиківська громада Миколаівська область: одяг, взуття, засоби гігієни; 3 березня – Донецька область: продукти, медикаменти; 11 березня – Третя штурмова бригада, м. Покровськ Донецької області: продукти, засоби гігєни; 18 березня – 33-тя ОМБр : продукти, засоби гігієни, ковдри, подушки; 19 березня – Запорізька область, смт Миколаївка: засоби гігієни, продукти; 24 березня – Музиківська громада, амбулаторія: медикаменти, засоби гігієни; 27 березня – 100 ОМБр., Донецька область : продукти засоби гігієни;29 березня – 68-а ОМБр, сапери – обладнання; 30 березня – Суми, госпіталь: медикаменти, засоби гігієни; Чернігів, госпіталь: медикаменти, інвалідні крісла, засоби гігієни, 31 березня – Червоноград Львівської област, військовий ліцей Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного – маскувальні сітки, надувні матраци.

– Традиційне запитання: кого насамперед варто відзначити за надавану гуманітарну допомогу потребуючим у березні?

-Переважна більшість, кого зараз із приємністю назву в першу чергу, це ті ж особи, які сумлінно і самовіддано вносять свою вагому лепту у зборі волонтерсько – гуманітарної допомоги, за незначним поповненням новачкув. Отже, прошу поважати і шанувати, це : Новороздільська міська рада (міський голова Ярина ЯЦЕНКО), Новороздільська міська лікарня (головний лікар – Олег СТЕЦІВ), 8-й окремий батальйон УДА “Аратта” ім. Андрія Гергерта (кородинатор – Василь ДАБІЖА), ТОВ “ДМЗ “Карпати” (директор – Ростислав ГАПАТИН), ТОВ “нова Пошта” та “Нова Пошта Гуманітарна” (керівник Мирослав ЛЕПКИЙ), ТОВ “Західний Буг” ( Василь КАЛАС , Степан ПОПАДИЧ)), Новороздільська ЗЗСО №5 (директор – Володимир ВОЛЧАНСЬКИЙ) БФ “Карітас – Новий Розділ” (керівник – о. Іван РИБКО), о. Дам’ян ПАНКОВЯК та сальваторіанець о. РАФАЛ, ГО “Фенікс” (керівник – Леся ГРОХОЛА), Народний Дім с. Берездівці (директор – Марія РАЗДАРОЖНА), Петро БІЛЯК, Петро Щіпний, Михайло Бальзан, Володимир ПАНЧАК, Марія і Степан ЗАСТАВНІ, Володимир ДНІСТРЯНСЬКИЙ, Ігор ДАНЧАК, Олег ПАВЛИШИН, Михайло САПИГА, Іванна КОХАН, Уляна ІВАНИЦЬКА, Наталя СЛИВКА, сім’я Ярослав та Галина  БІЛІНСЬКІ.

Варто доповнити, що до нашого «Берездівецького хабу» долучаються із зібраною на потреби ЗСУ  допомогою і наші найближчі сусіди – мешканці Старостинського округу Горішне – Долішне і особисто староста Микола МОЦЯК. 

Хочу додати, що до надання гуманітарної допомоги на потреби ЗСУ доєднується  все більше людей доброї волі. На мою думку, про нашу діяльність вони дізнаються із чисельних повідомлень у соцмережах, зокрема, і публікацій у «Віснику Розділля» та повідомлень на сайті та фейсбук – сторінці міської газети. Так що, як кажуть бюрократи, у нас відсутня плинність кадрів. А про постійних доброчинців з нашої громади, як мені видається, вже знають у всій територіальній громаді. До прикладу,  от сьогодні будемо відправляти сформований пакет допомоги у Третю штурмову бригаду І варто відзначити, що мешканці с. Березівці Марія та Іван Заставні придбали для мінометного підрозділу цієї бригади прилад нівелір, а  інші наші односельці – Володя Панчак та його дочка передають бійцям третьої бригади придбаний ними дрон. Додам, що раніше з цієї бригади у нашу громаду передали пошкоджений дрон для лагодження. Після огляду приладу  місцевим спеціалістом, з’ясувалося, що дрон дуже складно відремонтувати, до того ж робота обійдеться надто дорого. Отож, щоб не тратити часу, Володимир з дочкою придбали новий дрон, а зламаний  пан Панчак спробує згодом  якось полагодити, бо ж за професією електронник.  

На цьому завершую, бо, видається, сказав про все і про всіх, хто у березні надавав гуманітарну допомогу. Даруйте, якщо когось мимоволі не згадав.

Розпитував Іван БАСАРАБ

P.S. По завершенні розмови, коли вже попрощалися з паном Дмитром до наступної зустрічі, на подвір’я  місцевої амбулаторії, де базується «Берездівецький гуманітарний хаб» (так влучно називають староство люди), стрімко заїхав з головної сільської дороги кросовер  кольору «хакі», з якого так само стрімко вийшов офіцер і, наблизившись до  пана Дмитра, міцно з ним поручкався і повідомив, що прибув з понтонно – мостового батальйону 703 полку   68-ї ОМБр із подяками та грамотами для нашої громади за надавану допомогу, цього разу – колективу ЗЗСО №5. А за мить, дізнавшись, що я репортер, військовослужбовець, до речі, уродженець с. Горішнє, повідомив, що Новороздільська територіальна громада постійно надає необхідну допомогу 68-й бригаді.

Мимоволі подумалось, а скільки таких військових підрозділів , яких  підтримують волонтери та люди доброї волі, як от з нашої громади! Авже ж, немало. Бо ж тилових територіальних громад ого – скільки! І кожна в міру спроможностей працює на забезпечення військовослужбовців необхідним. Їхній внесок важко переоцінити.   Пригадалися слова одного знайомого військового, з яким нещодавно спілкувався: «Якби не волонтерсьско – гуманітарна допомога, яку надають військовим територіальні громади України та люди доброї волі, то нашим захисникам стосовно багатьох потрібних військовикам речей просто  була б «ж…па». Трохи різко, але, схоже, це незначне перебільшення.

 Шана і повага вам, волонтери і доброчинці!

Схожі повідомлення

Волонтери з Модени завітали до Нового Роздолу

admin2

День головних свят України у Новому Роздолі: фотомиттєвості побіля світлого простору навколо Будителя Державності Тараса Шевченка

admin3

Робочий візит представників Новороздільської громади у Ленчинський повіт

admin2

ЛИСТ У НЕБОКРАЙ (присвячується дорогому Руслану Вальському, якому виповнюється 29 років на НЕБЕСАХ… та усім СИНАМ – небесним воїнам)

admin3

У Новому Роздолі рятувальники надали доступ у квартиру на 6-му поверсі 9-поверхівки по вул. Степана Бандери, де потребувала допомоги 76-річна жінка

admin3

Станківці-Тужанівці-Підгірці: край озер і Дністра

admin2

Залишити коментар