16.5 C
Lviv
03.05.2024
Новороздільська ОТГ

Зібрання на відзначення 81-ї річниці створення УПА

День створення УПА відзначається 14 жовтня, бо це історична дата, а не релігійне свято. Вона не переноситься через зміни церковного календаря.

Новороздільська станиця Львівського братства ОУН-УПА (станичний Андрій Лехуш) та Новороздільська міська спілка політв’язнів і репресованих (голова Павло Ризванюк) зібралися разом відзначити 81-шу річницю створення УПА. Зрештою, переважно усі заходи ці громадські організації проводять разом, бо ж об’єднані спільною метою пошанування пам’яті борців за волю України, бо ж пройшли однакові життєві випробування і гартувалися однаковими обставинами. Розпочали традиційно з українського Славню та хвилини пам’яті за всіх, хто поліг за Україну – чи в роки боротьби УПА, чи у холодних сибірах, чи у теперішній війні з російським одвічним ворогом.

Студенти Новороздільського політехнічного коледжу оповіли основні віхи творення і діяльності УПА, а також пообіцяли ветеранам гідно продовжувати їх справу боротьби за незалежну Україну.

Новороздільська міська спілка політв’язнів і репресованих налічує близько 66 осіб, а Новороздільська станиця братства ОУН-УПА – 20 (хоча у рік створення – 1991-й – було близько 70 членів). Чимало з них прикуті хворобами до ліжка, тож до них окремо навідуються побратими. Життя невблаганне… Проте зі зменшенням кількості не втрачається активність членів громадських організацій – зустрічі, поїздки, відзначення знакових дат не обходиться у місті без участі ветеранів.

Вшанували воїнів, політичних в’язнів,згадали усіх, хто пожертвував найціннішим – життям, свободою, молодістю, згорьованою у боротьбі чи холодних тюремних бараках, хто навіки спочив у сибірських снігах, заповівши нащадкам будувати вільну Україну.

Станичний Новороздільського братства ОУН-УПА Андрій Лехуш (станичний з 2022 року, продовжує сімейні традиції, бо його мама Євдокія була активною членкинею серед перших у 1991-му) назвав імена тих, то відійшов у засвіти, хто створив і підтримував традиції українців-воїнів – станичні Степан Максимів, Степан Чучман, Іван Максимів, Микола Тимощук, Степан Стецьків, активісти Василь Кобрин, Стефанія Кусяк-Максимів, Микола Медицький, Софія Боднар-Медицька, Теодор Гупало, Євдокія Туренко, Емілія Оприско-Корчинська, Марія Загоруйко-Левицька, Василь Сидор, Дмитро Сусік, Володимир Верес, Любомир Мартинюк, Дмитро Клим, Микола Щудлак, Іван Семерак.

Відзначили і приємну подію серед спілчан – 70-річчя знаного дослідника визвольної боротьби ОУН-УПА на наших теренах Зіновія Горіна – чи не кожен знайшов спогад про своїх рідних і близьких у його дослідницькій книзі “Зродились ми великої години… ” 

Схожі повідомлення

Новороздільський РАЦС – реорганізація не змінить умов та графіку роботи

admin2

Розпочалась реалізація проекту «Капітальний ремонт тротуару по вул. Яворницького»

admin3

Іван НИКОЛИН – працьовитий , скромний, вихований молодий сучасник  із добрими, щирими  очима. Воїн світла, який назавжди у серцях тих, хто його знав

admin3

Спростування  інформації «Смертельний вчинок», вміщеної 11 вересня 2023 року на ФБ-сторінці газети «Вісник Розділля»

admin3

Всеукраїнський етап конкурсу екскурсоводів музеїв закладів освіти – новороздільці зайняли 2 місце

admin2

Регіональна ліга ДЮФЛ: огляд матчів з участю команд АФ “Розділля”

admin3

Залишити коментар