16.5 C
Lviv
25.04.2024
Україна

Національний мультипредметний тест (НМТ). На що варто звернути увагу майбутнім студентам

 Вибір професії і вступ у ВНЗ – це початок нового етапу життя для кожної людини. Багато стресу та переживань минулого року додала модифікація ЗНО в НМТ у зв’язку з воєнним станом. З міркувань безпеки у 2023 році абітурієнти також складатимуть НМТ, щоб позбавити майбутніх студентів і їхніх батьків зайвого хвилювання.

Редакція газети «Вісник Розділля» пропонує ознайомитись з коротким переліком змін, які чекають на вступників під час тестування у 2023 році.

Як повідомляє Український Центр Оцінювання Якості Освіти, для вступу на бакалаврський рівень вищої освіти цьогоріч абітурієнтам потрібно буде скласти Національний мультипредметний тест.

Коротко про його особливості:

1. Як і у 2022 році, Національний мультипредметний тест міститиме 3 блоки завдань. Тестування проходитиме в 1 день і триватиме 180 хвилин, на виконання кожного блоку відведено по 60 хвилин. Проте загальний час, відведений на тестування, учасники можуть розподіляти відповідно до своїх індивідуальних потреб.

Демонстраційний варіант усіх блоків НМТ буде опублікований не пізніше травня, щоб учасники детально ознайомились з форматом тестування і повправлялись у виконанні завдань.

2. На відмінну від минулорічного НМТ, у 2023 році вступники складатимуть не три, а лише два обов’язкові тестові блоки з математики і української мови, а третій блок абітурієнт обиратиме серед таких предметів: історії України, однієї з іноземних мов (англійської, німецької, французької або іспанської), біології, хімії та фізики. Обраний предмет необхідно буде вказати під час реєстрації.

3. Особливістю завдань з іноземної мови є те, що не буде  аудіювання та завдань з відкритою формою відповіді. Історія України міститиме завдання з тем, які вивчають в школі з восьмого по одинадцятий клас, тобто від другої половини XVI до початку XXI століття; з’являться завдання з кількома правильними варіантами відповіді, а також на встановлення хронологічної послідовності, які раніше були в ЗНО.

 У тестах з математики та фізики будуть відкриті запитання, де абітурієнт повинен обчислювати задачі, зокрема під час роботи з завданнями з математики, як і минулого року, можна буде користуватись довідковими матеріалами.

 В тестах з української мови не буде відкритих запитань, таких, як власне висловлювання.

4. Після завершення виконання всіх завдань НМТ учасник отримає інформацію про кількість тестових балів за кожен блок. Тестові бали, отримані за виконання кожного блоку переводитимуть у шкалу 100- 200 балів і будуть використовувати для конкурсного відбору.

Таблиці переведення завчасно затвердить Міністерство освіти і науки України. Абітурієнту потрібно набрати не менше 10 відсотків від загальної кількості тестових балів, щоб отримати результат за шкалою 100-200 з кожного блоку НМТ. Одразу після тестування, учасник знатиме не лише кількість набраних ним тестових балів, але й зрозуміє, якими є його результати для вступу.

5. До результатів кожного блоку НМТ буде встановлено коефіцієнти для всіх спеціальностей. Про їхнє значення можна прочитати в документі Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році, який невдовзі затвердить МОН України. Тому третій предмет НМТ є універсальним, тобто абітурієнт може вступити на будь-яку спеціальність, незалежно від того, який предмет він вибрав. Але слід врахувати те, що для вступу на різні спеціальності до результатів НМТ будуть застосовуватись різні коефіцієнти. Наприклад, якщо абітурієнт вступає на медичний напрям підготовки, то коефіцієнт з біології буде значно вищим, ніж коефіцієнт з історії України, а якщо на правничий напрям, то навпаки.

У вступній кампанії 2023 року не використовуватимуться середні бали раніше здобутих документів про освіту та сільський коефіцієнт, а Галузевий коефіцієнт буде використаний лише для підтримки вступників із вищим пріоритетним вибором, вказаним у заяві (I та II пріоритет) однієї зі спеціальностей, яким надається особлива підтримка. Регіональний коефіцієнт визначатиметься навесні залежно від воєнно-політичної ситуації в Україні.

6. Реєстрація для участі в оцінюванні проходитиме у квітні. Український Центр Оцінювання Якості Освіти забезпечить електронну реєстрацію, вступники зможуть скористатись спеціальною  формою  на сайті Центру. Усі етапи реєстрації будуть докладно описані.

Передбачено проведення двох сесій НМТ: основної і додаткової. Основна проходитиме в червні, додаткова – в червні – липні. У додатковій сесії можуть взяти участь ті вступники, які під час основної сесії не пройшли тестування з поважних причин. 

Як і минулого року, НМТ відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), створених у населених пунктах, як  в Україні, так і за кордоном. Про те, у яких країнах проходитиме оцінювання, слід очікувати на подальші повідомлення від УЦОЯО.

Під час повітряних тривог тестування призупинятимуть і продовжуватимуть після повернення учасників та працівників ТЕЦ з укриттів.

Цього року випускники, які отримують повну середню загальну освіту, не складатимуть ДПА, тобто проходження НМТ є добровільним. При вступі у ВНЗ можна використати результати НМТ 2022 і ЗНО 2020 – 2021 років.

Тож, всім цьогорічним абітурієнтам бажаємо вступити на омріяні спеціальності й закликаємо уважно стежити за повідомленнями УЦОЯО  і МОН України та довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Таміла КОВАЛЬ, студентка ІІ курсу факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка

Схожі повідомлення

За порушення законодавства перевізником «Миколаївське АТП-14627» складено 6 постанов, – висновки рейду – перевірки автобусних маршрутів Миколаївського напрямку

admin3

Станом на 12 листопада на Львівщині планові чи аварійні відключення електроенергії не запровадили

admin3

Мішки поліпропіленові: переваги, різновиди, технологія виробництва

admin

Подорож зі Львова до Закарпаття: відкривайте красу України

admin

Мультивітаміни: золотий ключ до здоров’я організму

admin

28 липня – День Української Державності ( докладно про відзначення “молодого” свята)

admin3

Залишити коментар