Центр гуманітарної допомоги при Новороздільській міській раді щодня опубліковує звіт про свою діяльність – і лише перелік «точок», куди відбула гуманітарна допомога, не вкладається одразу в голові. Настільки розширену, всебічну і багатоспрямовану організовано допомогу для військових і для переселенців. Наразі зупинилися на одному – організація харчування. Хоча це також процес багатопрофільний.
Ростислав Савостьянов, керівник Центру гуманітарної допомоги: «Уся допомога, як від населення, підприємств, так і з-за кордону прибуває на склад, де ми її сортуємо: окремо їжа, одяг, медикаменти і т. д. Формуємо одноразові т.зв. «сухпайки» (стандартний продуктовий набір до 10 кг). Їх видаємо особам з числа внутрішньо переміщених – понад 700 сімей уже отримали такі набори за місяць нашої роботи.
Крім того, частково такі сухпайки передаємо для харчування загону територіальної оборони, який охороняє певні «точки» на території громади, і для місцевої самооборони на блокпостах тощо.
Окремо сортуємо продукти, які не мають довгого терміну зберігання, які також передаємо для приготування гарячого обіду.
І відправки на схід. Як це відбувається? Нам надходить офіційний лист-запит з «гарячих точок» – чи від тероборони, чи від сільських рад, громад, шпиталів, волонтерських організацій тощо. Формуємо замовлення і передаємо, обов’язково прослідковуючи доставку, про що також звітуємо. Алгоритми передачі є різні – і авто, і через попутніх знайомих, і навіть поїзд. Тож допомога численних волонтерів з транспортом дуже доречна і необхідна.
До речі, усі передачі вносимо в електронну базу, тож прозвітувати можемо за кожну банку тушонки чи кілограм крупи», – твердо запевнив Ростислав.





Надалі ми «помандрували» за переданими продуктами у місце їх «перетворення» на гаряче харчування – в їдальню Новороздільського професійного ліцею, де з перших днів березня готують обід і вечерю для переселенців, для загонів тероборони. Кухарі, майстри ліцею і учні спеціальностей кухар та офіціант працюють щоденно на волонтерських засадах.
«На початках, пригадую, доводилося готувати до 150 порцій в день, – розповідає директор ліцею Оксана Труш. – Наразі близько 70-80 щодня. Частково переселенці, отримавши продуктові набори від волонтерів, організували харчування на кухнях гуртожитків, де мешкають. Харчування в основному безкоштовне, для бажаючих – скринька пожертв. Продукти передають з Центру гуманітарної допомоги, від БФ «Карітас», із пожертв при потребі докуповуємо, коли чого не вистачає для приготування обідів. Приємно, коли внутрішньо переміщені щиро дякують за смачні страви. Ми ж висловлюємо вдячність Новороздільській міській раді, усім волонтерам за спільну працю для підтримки людей у складні часи війни».
Працюють дійсно наполегливо і безперебійно. Залучено безліч людей, волонтерів, ресурсу, транспорту. Тож бодай засумніватися у такий час і при такому масиві роботи волонтерів, усіх, хто задіяний в організації харчування, у їх сумлінності чи зловживаннях – це вже напівзрада.


