16.5 C
Lviv
25.04.2024
Україна

Кожен третій українець готовий взяти зброю до рук в разі нападу Росії…

Якщо Росія атакує публічно, то третина українців готова захищати свою країну зі зброєю в руках. Більше 20% респондентів готові протистояти невійськовим методам: протестам, бойкотам, страйкам, громадянській непокорі.

Заступник директора Київського інституту міжнародної соціології Олексій Грушецький пояснив, як географічні та політичні уподобання впливають на реакцію українців.

Загалом чинити опір (і зі зброєю, і без) можливій агресії Російської Федерації на заході нашої держави зможуть 60,5%. На сході – 37,2%. Майже 15% опитаних відповіли, що з початку  бойових дій розглядають варіант переїхати до більш безпечного регіону (14,8%) або за кордон (9,3%).

18,6% відсотків громадян нічого не робили б у разі вторгнення РФ на територію нашої країни.

Ще 12,1% поки що не визначилися з відповіддю.

Третина реципієнтів – 33,3% – сказали, що готові зі зброєю в руках захищати Україну у разі прямого вторгнення РФ.

«Чи є якісь відмінності між різними категоріями населення? Насправді, найбільші відмінності не в регіональному розрізі. Найбільше готові чинити опір ворогу на заході країни, найменше – на сході країни. Але навіть на сході, який, на думку багатьох українців, є або проросійським, або латентно проросійським, 37% готові чинити опір ворогові, у тому числі 26% готові зі зброєю в руках протистояти російській інтервенції», – пояснює соціолог в інтерв’ю.

«Між містом та селом відмінності практично немає. Приблизно однакова кількість людей – близько половини і там, і там готові захищати свою землю. У 2015 році також близько половини респондентів готові були чинити опір, але серед них чверть готові були чинити опір зі зброєю в руках. На даний момент таких респондентів 33%, тобто за останні шість років, значно зросла частка тих, хто готовий зі зброєю в руках захищати свою незалежність», – додає він.

Схожі повідомлення

Наталка Діденко: «В Україну заходить похолодання!»

admin3

Навчання в школі як репетиція дорослого життя. Як допоможуть школярам готові відповіді?

admin

Які права і гарантії мають родичі зниклих безвісти та полонених військовослужбовців?

admin3

Водій самотужки, як міг, гасив вантажівку, що зайнялася у Пасіках – Зубрицьких . Благо – вчасно прибули на допомогу рятувальники

admin3

Сонячні і місячні затемнення у 2022 році: всі дати і де буде видно

admin2

Тут лікує природа – Гребенівські лікувальні води знала вся Європа

admin2

Залишити коментар