16.5 C
Lviv
27.04.2024
Новороздільська ОТГ

Вишивка в одязі видатних українців – у мистецькому виконанні новороздільської майстрині Лесі Демчук

Завтра – міжнародний день вишиванки.

З тихим сумом перебираю мамине і бабусине вишиття – оберіг і захист, любов рідних та родова память, код нації і символ мого українського роду… Це і свято жіноцтва мого роду, яке з покоління в покоління передавало мистецтво вишивання, любов до національних мотивів, які тривожать душу глибоким, хоч і не завжди пізнаним інформативним посиланням…

А ще це свято нашої майстрині, новороздільської митчині Лесі ДЕМЧУК, котра про вишивку знає все – і трохи більше…

Де українська вишивка – там обовязково і Леся!

От ще один унікальний проєкт – фотоекспозиція Вишивка в одязі видатних українців, яку презентували до Всесвітнього дня вишиванки та Міжнародного дня музеїв Міжнародний проєкт «Всесвітній день вишиванки» та музей «Становлення української нації». Це лекторій та показ, в рамках якого сучасні відомі українці демонструють відтворені копії сорочок видатних українських діячів (Лесі Українки, Івана Франка, Тараса Шевченка, Михайла Старицького, Марії Заньковецької тощо).

Під час презентації організатори розповіли, що у другій половині ХІХ ст. представники української аристократії та свідомої інтелігенції стали прикладом того, як носити предмети народного одягу і демонструвати свою національну приналежність. У такий спосіб було створено своєрідний прецедент нового національного символу – вишита сорочка.

На сьогодні майстринями «ZETA atelier» відшиті та вишиті сорочки Тараса Шевченка, Лесі Українки, Михайла Старицького, Івана Франка, Дмитра Яворницького, Максима Рильського, Марії Заньковецької, Миколи Садовського та предмети одягу оздобленого вишивкою з родин Скоропадських та Косачів. Оригінали цих речей зберігаються в музейних колекціях різних міст України, тому проєкт об’єднав одною ідеєю «Музей видатних діячів української культури» (м. Київ), літературно-меморіальний будинок-музей Т. Г. Шевченка (м. Київ), літературно-меморіальний музей Лесі Українки (м. Новоград-Волинський), Музей Лесі Українки ВНУ (м. Луцьк), літературно-меморіальний музей Максима Рильського (м. Київ), Львівський національний літературно-меморіальний Музей Івана Франка (м. Львів), Музей Гетьманства (м. Київ), меморіальний будинок-музей Д. І. Яворницького (м. Дніпро).

Представляють відшиті версії вишиванок, які належали видатним українцям, відомі сучасники: політики, науковці, актори, режисери, громадські діячі. Серед них:  нар. арт. України Євген Нищук, актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв, нар. арт. України Віктор Гирич, нар. арт. України Анжеліка Гирич, засл. арт. України Ірма Вітовська, продюсерка Наталія Яковлева, засновниця Всесвітнього дня вишиванки Леся Воронюк, філософ та релігієзнавець Ігор Козловський, фронтмен фольк-рок-гурту «Kozak System» Іван Леньо, журналіст та перекладач Назар Рильський,  муфтій Шейх Саід Ісмагілов, музикант Назар Чорношличник.

Експозиція триватиме з 18 до 21 травня 2021 року в кулуарах 3-го поверху будівлі Верховної Ради України за адресою: м. Київ, вул. М. Грушевського, 5.

Найкрасивіше вишиття, звісно – у Ахтема Сеітаблаєва, бо це робота новороздільської майстрині Лесі Демчук. Загалом у цій виставці – три чоловічі сорочки – її робота!

З твоїм святом тебе, Лесуню!

З днем вишиванки!

А я завтра одягну мамине вишиття – і понесу з собою її любов, турботу і ніжність, передавану з роду в рід барвистим голковим мистецтвом!

Схожі повідомлення

Новороздільська громада: до яких груп належать села і графік їх відключень

admin2

Тетяна ШИМАНСЬКА: «По суті, прийнято необхідні рішення, аби невдовзі відправити знайдене немовля у Будинок дитини. А також про ім’я дівчинки та інше, важливе»

admin3

Завод на Львівщині успішно освоює нове виробництво

admin2

День міста надихнув: Берездівецька команда здобули першу перемогу на стадіоні «Хімік»

admin3

“Нафтогаз Тепло”: відключення тепла – серія 3

admin2

Усі деталі нового проєкту – міні-ГЕС у Підгірцях

admin2

Залишити коментар